09
kol
2023
Kolumne

TONSKA PROBA

Let 3 između glazbe i nogometa

Let 3

Let 3 na stadionu Liverpoola (Mrle je ostao u svlačionici) / Foto: Sanjin Strukić/Pixell

share

Nakon ovogodišnjeg Eurosonga ama baš svi u regiji znaju tko je Let 3, svi znaju za skladbu “Mama ŠČ”, u Hrvatskoj je i najizvođenija u prvih šest mjeseci 2023. godine. Otkrivamo i neke manje poznate detalje o bendu:

  • Polovica članova su (i) Dalmatinci
  • Jedan od njih već je pola stoljeća član Hajduka.
  • Vjerovatno bi svi navijali i za Hajduk kada bi bili navijači, nekima bi Hajduk bio na prvom mjestu, nekima možda drugi, iza Rijeke, a tek na trećem mjestu Yokohama ili Sheffield United.

Kada je Let 3 dobio Porina za album Angela Merkel sere, 17. ožujka 2017. u Spaladium Areni usred Splita, pozdravni govor pjevača benda glasio je: “Život je bijeli brod a glazba je sidro”. Pri čemu je Sidro popularni splitski kafić gdje su se pjevač Leta 3 i torcidaši družili.

I onda takvom bendu pojedini navijači Hajduka prijete i stvaraju atmosferu u kojoj  koncerti Leta 3 u Dalmaciji postaju događaji povećanog sigurnosnog rizika. A sve zbog ležerno zakotrljaloga zrna humora, benignog unutar inače daleko zločestijeg navijačkog folklora,  zbog šaljivog zezanja uobičajenog među dobronamjernim fanovima nogometnih klubova s obale Jadranskog mora.

Moglo bi nas povući da u svemu tome uočimo povijesnu farsu – eto opet fatva, domaća verzija one davno izrečene nad Salmanom Rushdijem – kad ne bi bilo očevidno da je riječ tek o balkanskoj jebolud zbunjoli. Uostalom i Torcida je potvrdila da su im Let 3 cool, da nema zamjerke, najdičniji intelektualci izanalizirali su besmislenost zapleta… A svako malo, i ponovo ovih dana,  svjedočimo o tome kako se prevruće poimanje navijanja s lakoćom izrodi u tragediju.

Poznato je da Letovci nisu svadljivi, oni bi sve ispratili s kršćanskim milosrđem i alanfordovskim razumijevanjem: svi smo mi ljudi, nitko nije glup, samo neki nemaju sreće dok razmišljaju.

 

Moglo bi Vas zanimati