11
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Renata Pokupić

Zagreb | Koncertna dvorana Blagoje Bersa

11.03.2023 19:00

Renata Pokupić

share

Subota, 11. ožujka u 19 sati.

Koncertna dvorana Blagoje Bersa (Muzička akademija)

Les nuits d’été

Renata Pokupić, mezzosopran

Hector Berlioz: Les nuits d’été (Ljetne noći), ciklus pjesama za glas i orkestar, za gudače obradio Sreten Krstić

***

Antonin Dvořak: Gudački kvintet u G-duru, br. 2, op. 77

Renata Pokupić rođena je u Virovitici, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Zdenke Žabčić-Hesky. Usavršavala se na seminarima kod Dunje Vejzović i Eve Blahove.

Ubrzo nakon diplome osvojila je dvije prve nagrade na 36. Natjecanju Antonin Dvorak u Karlovy Varyma u Češkoj. To je bio samo početak brojnih nagrada i priznanja u njezinoj karijeri u umjetničkom razvoju. Spomenimo samo neke od nagrada; Milka Trnina za 2004. godinu. i Orlanda za najbolju izvedbu na Dubrovačkim ljetnim igrama 2004. godine s Kvartetom Purcell. Dobitnica je ordena Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

Renata Pokupić na glasu je po stilski besprijekornoj, a duboko uživljenoj i izražajnoj interpretaciji, tražena je od vodećih opernih kuća i orkestara. Nastupi je vode u London u znamenitu Kraljevsku operu u Covent Gardenu, gdje je prva među hrvatskim pjevačicama i pjevačima nastupila nakon nekoliko desetljeća. Redovito nastupa u sezonama Wigmore Halla, u Albert Hallu, Barbicanu i Royal Festival Hallu u Londonu, na London Handel Festivalu, na BBC Promsu te često snima koncerte i pozivana je kao gošća u programima BBC Radio 3. Nastupala je u Parizu u Salle Gaveau i Salle Cortot, na brojnim festivalima diljem Francuske poput Festival Saint-Denis, u Operi Chatellet, u opernim kućama u Lilleu, Lyonu, Strasbourgu, na festivalu u Beauneu. Flamanska opera često je ugošćuje, a Španjolska ju je vidjela u Kraljevskoj operi u Madridu te na međunarodnim festivalima. Nastupala je u Japanu, na Taiwanu, u Maleziji, Australiji kao i opernim kućama u Sjedinjenim Američkim Državama, u Chicagu, Los Angelesu i Washingtonu.

Sljedeći događaj

27
sij
zagreb
arena
Vesna Pisarović