04
lis
2023
Vijesti

CIklus u Lisinskom

Međunarodni početak sezone Cantus Ansambla

share

S početkom nove sezone Cantus Ansambl, naš najistaknutiji ansambl za suvremenu glazbu, otvara uzbudljivu glazbenu jesen ispunjenu brojnim koncertima i gostovanjima.

Na autorskom koncertu Mirka Krstičevića 13. rujna u zagrebačkom &TD-u već je predstavio čak tri djela iz opusa toga istaknutog splitskog autora. Potom će ovog četvrtka 5. listopada gostovati u Splitu gdje će otvoriti koncertnu sezonu Hrvatskoga doma Split i u toj prigodi predstaviti program Splitski skladateljski krug (Olja Jelaska, Mirko Krstičević, Ivan Božičević, Gordan Tudor, Frano Parać, Mirela Ivičević, Ruben Radica).

A već u ponedjeljak 9. listopada očekuje ga i prvi koncert vlastite koncertne sezone u Zagrebu, na kojem će ugostiti Ansambl flauta Udruženja za Novu glazbu iz Kölna – KGNM.

Ansambl flauta KGNM-a u Kulturbunkeru Köln Mülheim / Foto: KGNM

Koncert otvorenja sezone 9. listopada u Zagrebu nastavak je intenzivne međunarodne aktivnosti Cantus Ansambla, koja je krajem protekle sezone donijela zapaženo gostovanje ansambla Turning Point iz Vancouvera, a sada u Zagreb dovodi Ansambl flauta toga uglednog glazbenog udruženja iz Kölna.

Koncert nazvan Ka-Ge-eN-eM + Ce-A-Ha-De-eS = NEW MUSIC! donosi pojedinačne, kao i više združenih nastupa Cantusovaca i KGNM-ovaca pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša. CA će tako predstaviti skladbu Kiborg. Zusammenspiel uglednoga hrvatskog skladatelja Zlatka Tanodija i tako obilježiti njegov 70. rođendan, a KGNM će izvesti atraktivni i raznoliki program s djelima Magdalene Buchwald, Igora C. Silve, Georga Heikea i Anne La Berge.

Zajednički nastupi donose skladbu Divisibility britanskog skladatelja Johna Hawkinsa, a posebno zanimanje izaziva praizvedba djela Echoes of alienation mladoga hrvatskog skladatelja Davida Batinića. U povodu praizvedbe Batinić ističe kako novo djelo istražuje temu “otuđenosti i izoliranosti u životu suvremenog čovjeka” te poziva slušatelje na “traženje smislenih veza usred nesklada modernog života”.

Foto: Matej Grgić

Samo četiri dana nakon Zagreba – 13. listopada – CA održava i uzvratno gostovanje u Kölnu na kojem će predstaviti djela iz opusa Silvija Foretića, Sande Majurec, Berislava Šipuša, Ante Knešaureka i Davida Batinića. A nakon Kölna nastavlja mini-turneju Europom 15. listopada u Bordeauxu na festivalu MÀD #4, kada stiže u goste ansamblu Proxima Centauri (kojeg se sjećamo s posljednjeg MBZ-a) i izvodi djela iz opusa Silvija Foretića, Helene Skljarov, Berislava Šipuša i Ante Knešaureka.

Koncert 9. listopada u Zagrebu održat će se u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00 sati. Ulaznice su u prodaji na blagajni dvorane Lisinski, kao i u sustavu ulaznice.hr.

– Cantus Ansambl

Moglo bi Vas zanimati