17
svi
2024
Vijesti

Upravljanje Hrvatskim društvom skladatelja

Održan plenum članova HDS-a

Plenum članova HDS-a

share

U srijedu, 16. svibnja 2024. u Društvu hrvatskih književnika održan je plenum članova HDS-a s temom „Upravljanje Hrvatskim društvom skladatelja„.

Na početku plenuma predsjednik HDS-a Mladen Tarbuk pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na velikom odazivu. Najavio je temu plenuma te istaknuo specifičnost našeg Društva, koje spada u manji broj europskih društava u kojem su u jednoj pravnoj osobi sadržana kolektivna organizacija za ostvarivanje autorskih prava te strukovna udruga skladatelja. Najavio je prezentaciju o upravljanju HDS-om koju će voditi glavni tajnik, Antun Tomislav Šaban.

Antun Tomislav Šaban pozdravio je sve prisutne i uvodno prezentirao na koji je način plenum zamišljen – fokus će biti na procedurama i zakonskim obvezama koje nisu možda svima jasne, s obzirom na to da su mnoge od njih kompleksne.

Izlaganje je započeo prezentiranjem statistike o strukturi članstva, usporedbom između 2000. i 2024. godine, te skrenuo pozornost na promjene koje su se tijekom tih godina u tom kontekstu dogodile. Osim generalnog povećanja broja članova, naglasak je stavio na povećanje broja skladateljica u članstvu Društva i izrazio zadovoljstvo tom činjenicom.

Komentirao je i procese te statistiku prijema u članstvo HDS-a od 2004. do 2023. godine, a koja pokazuje da se od ukupnog broja prijavljenih kandidata najveći broj odobrenih zahtjeva za prijem u članstvo odobrava u sekciji popularne glazbe, a najmanji broj pozitivno ocijenjenih prijava je u sekciji ozbiljne glazbe. U razdoblju od 2004. do 2023. bilo je ukupno 318 kandidata (185 popularna glazba, 85 ozbiljna glazba, 51 muzikolozi i glazbeni pisci), od kojih je u redovno članstvo primljeno 76.10% (po sekcijama: 81.62% popularna glazba, 61.18% ozbiljna glazba, 76.50% muzikolozi i glazbeni pisci).

Plenum članova HDS-a - Antun Tomislav Šaban i Mladen Tarbuk

Plenum članova HDS-a – Antun Tomislav Šaban i Mladen Tarbuk

Nastavio je s ukazivanjem na to da prema statutu, Društvom upravljaju njegovi članovi, kao što određuje članak 16. iz Statuta HDS-a: „Društvom upravljaju članovi neposredno i preko izabranih predstavnika u tijelima Društva. Članovi upravljaju Društvom neposredno osobnim izjašnjavanjem na sjednicama Opće skupštine.“ Pojednostavljeno – svi članovi imaju priliku jednom godišnje, na općoj skupštini Društva, izjasniti se o prihvaćanju ili neprihvaćanju izvješća. Ostatak godine, poslovima koji se vode na tjednoj i mjesečnoj bazi upravljaju njihovi (na izbornim skupštinama) izabrani predstavnici.

Zatim je prikazao popis svih članova skupštine predstavnika i NO u razdoblju 2004.-2024., odnosno u posljednjih 5 četverogodišnjih mandata (ukupno 38 članova).

Izlaganje se nastavilo komentiranjem propisanih procedura upravljanja u koje ulaze godišnje financijsko izvješće, opći obračun autorskih naknada, izvješće o transparentnosti i revizija. Šaban je detaljno opisao svaku od te četiri stavke.

Na kraju izlaganja, glavni tajnik je prikazao financijsko izvješće o zajmovima koje HDS nudi svojim članovima.

Na plenumu je bilo prisutno 37 redovnih i suradnih članova HDS-a

Plenum članova HDS-a

Plenum članova HDS-a

Tijekom i poslije izlaganja Antuna Tomislava Šabana, s pitanjima/komentarima/prijedlozima javili su se članovi: Jurislav Stublić, Jeronim S. Marić, Alka Vuica, Vedran Pehar, Jacques Houdek, Vladimir Kočiš Zec, Veljko Valentin Škorvaga, Dražen Žanko, Rajko Suhodolčan, Zvonimir Dusper, Branimir Mihaljević, Slavko Nedić i Silvestar Dragoje.

Pitanja su bila vezana uz datume i rokove financijskih izvješća, pojašnjenje različitih stavki iz odredbi i propisanih procedura, pojašnjenja o iznosima rashoda prikazanih u financijskim izvješćima, transparentnost financijske strategije Društva, izbor revizorske tvrtke, datum održavanja godišnje skupštine članova HDS-a, prijedloge izmjene statuta Društva, učlanjivanje u slične inozemne organizacije i udruge.

Na pitanja su odgovarali glavni tajnik Antun Tomislav Šaban, predsjednik Mladen Tarbuk, voditelj financija Sebastijan Prosenjak i direktor ZAMP-a Nenad Marčec.

Moglo bi Vas zanimati