17
svi
2024
Vijesti

Solo klarinetist Bečke filharmonije

Daniel Ottensamer gostuje u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a

Daniel Ottensamer

Daniel Ottensamer

share

Na pretposljednjem ovosezonskom koncertu u Majstorskom ciklusu gostuje jedan od vodećih klarinetista današnjice, solo klarinetist Bečke filharmonije Daniel Ottensamer.

Šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Pascal Rophé predvodit će program koji otvara suvremeni finski skladatelj Magnus Lindberg.

Pascal Rophé

Svoje najizvođenije djelo, Koncert za klarinet i orkestar skladao je za finskog klarinetista Karija Kriikkua na samome početku ovoga stoljeća. Kriikku je bio prvi izvođač 2002. godine u Helsinkiju uz Simfonijski orkestar Finskog radija pod ravnanjem Jukka-Pekke Sarastea. Praizvedba je popraćena izvanrednim pohvalama kritike. U Zagrebu će ga predstaviti Daniel Ottensamer, jedan od vodećih klarinetista današnjice koji njeguje svestranu karijeru solista, komornog i orkestralnog glazbenika sa stalnom pozicijom solo klarinetista Bečke filharmonije te članstvom u ansamblu Philharmonix koji čine glazbenici Bečke i Berlinske filharmonije.

Drugi dio programa posvećen je Petoj simfoniji Gustava Mahlera. Djelo guste palete orkestralnih zvukova, koherentne i skladne forme te snažne individualnosti i skladateljske zrelosti, sadrži stalne Mahlerove arhetipove: koračnicu, pučke plesove i napjeve te koralni slog. Simfonija je skladana u pet stavaka grupirana u tri dijela. Skladatelj je osobno dirigirao praizvedbom s Bečkom filharmonijom 18. listopada 1904. u Kölnu, a ravnatelj čuvenih Gürzenich Konzerte ju je najavio kao izvanredan događaj sezone.

Simfonijski orkestar HRT-a, SO HRT

Simfonijski orkestar HRT-a

Moglo bi Vas zanimati