29
svi
2024
Vijesti

međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Slavlje tamburaške glazbe, života i opusa Julija Njikoša

47. Međunarodni festival tamburaške glazbe

share

U Osijeku i Našicama je, od 23. do 26. svibnja, održan 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza

Ovogodišnje izdanje održano je u posebno svečanom ozračju, obilježavanjem 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja Festivala koji više od šest desetljeća okuplja zaljubljenike ovog glazbenog žanra. Preko 550 glazbenika na tamburi u četiri je dana predstavilo svoje umijeće muziciranja i to na tri lokacije: u Arheološkom muzeju Osijek, Dvorcu Pejačević (Zavičajni muzej Našice) i Hrvatskom narodnom kazalištu Osijeku.

Ove godine festivalom obilježavamo sto godina rođenja Julija Njikoša tako da nam je cijeli festival podređen njemu. Tražili smo od orkestara da svaki dođe s jednom Njikoševom kompozicijom. Time smo revitalizirali njegov opus, a inače svake godine potičemo orkestre da dođu s praizvedbama djela, potičemo skladanje novih djela za koncertantne umjetničke tamburaške literature. Više smo puta organizirali natječaje i narudžbe. Čast mi je što ove godine na festivalu imam praizvedbu i svog autorskog djela ‘Noćni estam’ koji će izvesti TO Tamburaškog društva ‘Gaj’ Zagreb“, izjavio je Tihomir Ranogajec, skladatelj, redovni član Hrvatskog društva skladatelja, član Festivalskog organizacijskog odbora uoči svečanog otvorenja Festivala u Arheološkom muzeju.

Osim spomenute praizvedbe dio natjecateljskog programa bila je i praizvedba djela „Bijeg u glazbu“ Daniela Koprija. Posljednjeg festivalskog dana priređeno je predstavljanje kratkometražnog glazbeno-umjetničkog filma Grada Đakova „Silentium ex CertissaZorana Ščekića, idejnog autora projekta i autora glazbe te Emila Miškovića, redatelja filma.

Strukovnu komisiju činili su prof. Siniša Leopold, prof. Franjo Batorek i prof. Zdravko Šljivac. Rezultate Festivala pronađite na službenoj stranici HTS Osijek.

Samo nekoliko koraka dalje, u Muzeju Slavonije, sve do 27. listopada možete pogledati impresivnu izložbu naziva Julije Njikoš – Čovjek iza glazbe. Izložba je posvećena stvaralačkom opusu ovog osječkog melografa i skladatelja (Osijek, 9. 4. 1924. – Zagreb, 27. 10. 2010.) čije je djelovanje prožimalo, osim skladanja i aranžiranja glazbe za tamburaške orkestre i zborove, i sakupljanje tradicijske glazbene građe na terenu. Njikoševa obitelj darovala je 2011. godine Muzeju Slavonije velik dio njegove ostavštine koju Muzej nastavlja vrijedno i ponosno čuvati.  O njegovu životu i stvaralaštvu nedavno je pisala Bojana Plećaš Kalebota.

Slavonska rapsodija Julija Njikoša

Život Đule i njegove supruge Vere Svobode te njihova glazbena postignuća ostat će vječno utkana u žicama tamburaških instrumenata, u prstima novih, mladih generacija tamburaša. Prema onome što je mladost pokazala na ovogodišnjem Festivalu, nikako nema bojazni od zatiranja tamburaške glazbene tradicije. A njihovim profesorima, mentorima, dirigentima i voditeljima koji im prenose znanje, vještine i uvježbavaju ih za nastupe, treba čestitati te zahvaliti što hrvatsko tamburaško nasljeđe čuvaju s tolikom pažnjom i s ljubavlju ga prenose na nove generacije.

Moglo bi Vas zanimati