02
lip
2024
Izvještaj

Posljednji dan Zagreb Music Festa

U finalu novog festivala spajalo se nespojivo

Zagreb Music Fest 2024.

Zagreb Music Fest 2024. /Filip Bušić

share

Treći dan Zagreb Music Festa nije nam, začudo, donio kišu, ali je donio velika imena balkanske scene

Zagreb Music Fest 2024.

Zagreb Music Fest 2024./Filip Bušić

Rap’n’Rock zagrijavanje

Zagrijavanje je započela sisačka družina koja je na sceni tek koje tri godine, ali su se zato na pozornici snašli sjajno! Publika nije krila oduševljenje, plesalo se i pjevalo, a dečki su si dali i edukativnu ulogu pa su publiku naučili pjesme koje nisu znali. Izveli su najnoviji singl “Zašto ja to sebi radim?“, a kako smo čuli, spremaju i novi album ove godine.

Nakon dobrog „predzagrijavanja“ na red je došao Radioaktiv,  rock/ska/reggae bend aktivan još od 2009. godine. Publika se sve više i više skupljala, stari, mladi, djeca, svi su plesali skupa i pjevušili melodije, a na kraju nastupa su se skromno zahvalili svima koji su došli i najavili SARS i Dubiozu kolektiv.

Zagreb Music Fest 2024.

Zagreb Music Fest 2024./Filip Bušić

Punoljetni S.A.R.S.!

„Ljubav za Zagreb od početka pa do kraja“, kazao je Žarko Kovačević dok se prisjećao lijepih uspomena koje ga vežu za naš grad. Sinoć su proslavili 18 godina postojanja benda, a povodom toga nazdravili su s publikom i počastili prve redove pićem. Uz svoje bezvremenske hitove koje smo sto puta čuli, ali im se uvijek vraćamo kao što su “Perspektiva”, “Lutka” ili “Ratujemo ti i ja”, otpjevali su i novije singlove, “Bela veštica”, “Dane brojim” i “Hej kafano”, koji je među publikom stvorio nevjerojatnu euforiju. Na kraju nastupa zahvalili su se svima i poručili im da dignu ruke u zrak i da se nasmiju, jer „osmijeh na licu, ruke gore, to je jedino što treba pamtiti!“

Okrenuli smo se i nismo ni primijetili koliko se prostor napunio ljudima, jer nakon dugih pet godina nenastupanja u Zagrebu, dolazi Dubioza kolektiv!

Zagreb Music Fest 2024.

Zagreb Music Fest 2024./Filip Bušić

Izvrsna Dubioza kolektiv

Skakanje, vrištanje, skandiranje, naguravanje i opći kaos, sve je to došlo u paketu s Dubiozom. Ovo mi je bio prvi put na Dubiozi, ne znam izgleda li svaki njihov koncert ovako, ali svaka im čast. Od lightshowa, genijalne Stele Rade na harmonici, do improviziranih, kako su ih nazvali, „analognih karaoka“(napisanih uzvika na papiru), bilo je stvarno svega i niti u jednoj sekundi nastupa nije bilo dosadno.

Ono što mi je bilo smiješno i specifično je to da publici nisu dali disati, u jednom trenu su išle pjesma za pjesmom, kao da smo na DJ partiju, dakle nije bilo komunikacije, samo pjevanje. Kad bi odradili redaljku od tri, četiri pjesme, onda bi se obratili publici nakratko, pa nastavili dalje, tako da su nam sinoć priuštili vraški dobar trening.

Zagreb Music Fest 2024.

Zagreb Music Fest 2024./Filip Bušić

U završnici ovog festivalskog finala, slušali smo Kirila Džajkovskog, koji je jedno od najznačajnijih imena elektronske glazbe iz ovog dijela Europe. Ovaj makedonski glazbenik poznat je po svojem spajanju naizgled nespojivog, elektronske glazbe s tradicionalnim balkanskim zvukom, što je savršeno „sjelo“ nakon Dubioze i S.A.R.S.-a i što je zapravo i ogledalo ovog festivala. U tri dana spojilo se nespojivo, imali smo sentiše, bezvremenske legende, techno, house i electro ikone, do na kraju ska, rocka i reggae glazbe. Bilo je za svakoga ponešto.

Moglo bi Vas zanimati