12
lip
2024
Vijesti

Nesvakidašnji rekord

Elis Lovrić osvojila 4 nagrade na MIK-u

Elis Lovrić / foto: Alan Crnković

Elis Lovrić / foto: Alan Crnković

share

Istarska kantautorica jedinstvene glazbene osobnosti, osvojla je čak 4 nagrade na ovogodišnjem festivalu Melodije Istre i Kvarnera što je rekord u povijesti ovog 60-godišnjeg festivala.

Elis Lovrić, poznata po svojim autorskim skladbama na zaštićenoj labinjonskoj cakavici i po tome što pjeva na čak 10 jezika i 2 dijalekta, ovoga puta uglazbila je stihove velikog istarskog pjesnika Mate Balote i aranžirala ih zajedno s dugogodišnjim suradnikom Matejem Zecom. Zasjala je svojim nastupom i do suza ganula publiku pjesmom ”Moja mati”. Poznavajući Balotine stihove, publika je već usred zadnjih nota gitare reagirala dugim aplauzom na briljantnu vokalno-emocionalnu interpretaciju, što je i samu izvođačicu vidno dirnulo.

Nakon nastupa u Pazinu, Bakru, Kastvu, Puntu i Svetvinčentu, mogli smo na HRT-u pratiti i direktan prijenos finala u Rijeci, a naša nagrađena članica Hrvatskog društva skladatelja s uzbuđenjem nam je prenijela da su sve 4 nagrade veliko priznanje: Nagrada Zlatni mikrofon Radio Rijeke za najbolju interpretaciju, nagrada “Beseda” koju Novi list tradicionalno dodjeljuje kompoziciji koja cjelokupnim izričajem na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju, druga nagrada stručnog žirija, te nagrada Radio Bakra za najbolju debitanticu festivala. 

Elis Lovrić / foto: Alan Crnković

Elis Lovrić / foto: Alan Crnković

Riječi obrazloženja stručnog žirija izazvale su jaku emotivnu reakciju publike i same autorice: “Kompozicija ima bezvremensku crtu i emociju prenesenu fantastičnom interpretacijom, a sve je zajedno posloženo u baštinsku glazbenu škrinjicu identiteta ovog kraja koju treba čuvati za generacije koje dolaze“.

Elis Lovrić / foto: Lucija Miletić

Elis Lovrić / foto: Lucija Miletić

Samo dan kasnije, Elis je u predivnom i dupkom ispunjenom prostoru Circola u Rijeci održala koncert ”Elis po Japonski” u sklopu manifestacije ”Japan u Rijeci”. Koncert je to kojim je simbolički predstavila svoju lanjsku turneju po Japanu i nastavak suradnje s japanskom glazbenicom Utako Toyama. Publika je dva sata plovila nekom ”drugom” dimenzijom i svaku skladbu nagrađivala dugim emotivnim aplauzom. Elisina gošća, talentirana glazbenica i promotorica mira Utako Toyama, predstavila nam je nekoliko svojih skladbi na japanskom i engleskom, a onda u duetu s Elis izvela ”Moshi umi ga” (Ku bi more) i ”Umi no uta” (Kanat od mora) koji je oduševio publiku svojim tipičnim krajem u istarskoj ljestvici. Utako je u tandemu s Elis zabavila publiku svojim doskočicama na hrvatskom jeziku i fiumanskom i labinskom dijalektu, a za bis, umjetnice su nas nagradile premijerom japanske verzije Elisine skladbe ”Je ča je” na Osaškom dijalektu.

Utako i Elis / foto: Ernest Mavrović

Utako i Elis / foto: Ernest Mavrović

Moglo bi Vas zanimati