14
lip
2024
Izvještaj

RAZORNI ROCK'N'ROLL

The Courettes u Močvari: Kratko, jasno, glasno i strasno!

The Courettes

Martin i Flavia Couri

share

The Courettes su održali furiozni koncert 13. lipnja u Močvari pokazavši kako se garažni rock šezdesetih može uspješno transformirati u zvuk današnjice

The Courettes

Energija garažnog rocka šezdesetih

Supružnici Flavia i Martin Couri najbolji su primjer kako korporativna floskula work-life balance može izgledati u najboljem izdanju. Objedinjeni u bendu The Courettes bračna je zajednica nastupila u zagrebačkoj Močvari 13. lipnja priuštivši malobrojnoj publici istinski rock’n’roll spektakl. I druga korporativna uzrečica – manje je više – itekako pali. Gitaristica i pjevačica Flavia te bubnjar i prateći vokal, ali i svojevrsni MC u 65 minuta frenetične svirke stvorili su itekako pamtljiv doživljaj.

Svirački i vizualno sasvim u šezdesetima i garažnom rocku tutnjali su bez prestanka uz snažnu interakciju s oko 150 poklonika i znatiželjnika od kojih je većina rođena u šezdesetima ili ranije. Flavia je vješto pilotirala pedalama držeći zvuk svoje gitare u temeljima garažnog rocka i ranog punka, no ugađajući zvuk tako da podsjeća na različite izvedbe, od Sonicsa do Ramonesa. Martin je svoj omanji set bubnjeva lupao na sve načine, uključujući udaranje s defom, dok je palicu držao u zubima. O da, podsjetili su i na The White Stripes i na The Black Keys, no bili su unikatno svoji, poletni, snažni i zarazni.

The Courettes

Neumorna Flavia Cuori i njezine pedale

Flavia se popela na zvučnik i dvaput je projezdila kroz publiku. Iznenađenom pokloniku uzela je bocu pive iz ruke i eksala je. Gitaru je šteketavo usmjeravala prema publici i neprestano pozivala publiku da dođe bliže, a u finišu se to dogodilo – svi su oduševljeno plesali. Martin je imao specijalne najave pojedinih pjesama, a svima je bilo zabavno kad su na pozornici učili kako se na hrvatskom kaže “Fuck You!”.

Od uvodne skladbe “Hoodoo Hop” preko neprijepornih koncertnih zgoditaka kao što su “Trash Can Honey”, “Want You! Like a Cigarette” i “Misfits & Freaks” do skladbe “Shake!” koju su izveli na bis, The Courettes su pokazali na koji se način retro glazba može iznimno uspješno transformirati u zvuk današnjice. Posrijedi je bend koji zvuči iznimno svježe, uzbudljivo i nadahnuto. Njihova glazba također je vrlo filmična, sigurno je da ih Quentin Tarantino ili David Lynch ne bi promašili u razmišljanjima da njihovu glazbu iskoriste u kakvom novom filmu.

Dok njihova glazba na albumima zvuči razmjerno pročišćeno (pa se čuju i drugi utjecaji, npr. The Ronettes i ostali puleni Phila Spectora), na nastupima njihov je zvuk prljav, distorziran, neumivan i iznimno zavodljiv. Klupski nastup u Močvari pokazao je iznimno velik potencijal dueta Danca i Brazilke. Svi koji su ih propustili u Zagrebu, mogu otići u Sveti Martin na Muri gdje će 15. lipnja nastupiti na Trash & Burn Festivalu.

The Courettes

The Courettes nastupaju 15. lipnja u Svetom Martinu na Muri

Moglo bi Vas zanimati