30
lip
2024
Izvještaj

Moć u glavi

Premijera filma o požeškim rock počecima

Moć u glavi

Moć u glavi

share

U Gradskom kazalištu Požega u petak je premijerno prikazan film autora Dalibora Platenika koji istražuje bogatu glazbenu scenu slavonskog grada u razdoblju od gotovo dva desetljeća, od sredine 1970-ih do 1990-ih

Moć u glavi glazbeni je i povijesni dokumentarac u kojem su se okupili glavni akteri početaka rock i punk scene u Požegi, a autor je uspio skupiti impresivnu arhivu koja je dočarala atmosferu u trenutku kad ovaj grad po zvuku svojih bendova nije nimalo zaostajao za Zagrebom i Beogradom. Korišteno je više od 400 arhivskih fotografija, snimke s 15 8mm filmova koje su digitalizirane, više od 60 tonskih audio zapisa pjesama s analognih traka i kaseta, a tu su i intervjui s 26 aktera tadašnje scene.

O bogatoj požeškoj rock povijesti, o kojoj smo već pisali, mogli bi se snimiti brojni filmovi, a autor ovog aktualnog priznao je kako mu je bilo teško skratiti dokumentarac – zaustavio se na tek nešto manje od 2 sata. Jedan od razloga svakako je i autorova osobna povezanost s temom; naime, Platenik je i sam bio akter scene te je bio osnivač i član nekoliko bendova tijekom 80-ih.

U Požegi je u periodu od nešto manje od dva desetljeća djelovalo 30-ak bendova, a zvuk je varirao od punka, pop rocka, eksperimentalnog rocka pa sve do hard corea. Bliski susret, Rukopotezno povlačilo, Secto Limy, Flash, Hare, Rubna lica, V-efekt, Žak fatalist, Apatridi, Married Body, samo su neki od najpoznatijih i najvažnijih skupina tog vremena.

Jeste li znali da je Karmela Romić bila prvi ženski vokal u punk bendu?

Radilo se o požeškom Rukopoteznom povlačilu, koji ipak nije uspio snimiti ploču pa je povijest zabilježila Parafe i Vim Colu, odnosno Pavicu Mijatović.

I sam naziv filma dolazi od pjesme “Moćni momci“ gore spomenutog benda, a referira se na kreativnost svih aktera scene koji su u ograničenim uvjetima uporno radili na proširivanju vidika i obogaćivanju požeške kulturne scene.

Važan dio scene bio je i SPOK – Slavonsko-požeški omladinski klub, u kojem su domaći i svi drugi bendovi iz Jugoslavije i Europe imali priliku nastupati. Film pokazuje i neraskidivu vezu glazbene scene s drugim umjetnostima, poput kazališta i performansa, koje su se ispreplitale od samih početaka.

Dokumentarac Moć u glavi inače se snimao više od tri godine u Požegi, ali i Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Novom Vinodolskom, dok su se sugovornici javili iz Amsterdama i Singapura.

Iako se film zaustavlja početkom 90-ih, požeška je scena itekako bila aktivna, čak i u ratno vrijeme. Opravdano, dakle, očekujemo i nastavak filma u kojem želimo vidjeti aktere tog perioda, koji su i danas aktivni na požeškoj sceni.

Moglo bi Vas zanimati