11
srp
2024
Oglasna ploča

Prijave za Orguljašku ljetnu školu u Šibeniku

Orguljaška ljetna škola u Šibeniku

Orguljaška ljetna škola u Šibeniku

share

PROGRAM
Orguljaška škola svojim je obrazovnim sadržajima namijenjena širokom krugu polaznika, kojima nudi priliku za detaljnije upoznavanje odabranog orguljskog repertoara, razvoj vještinâ interpretacije i improvizacije na povijesnim i recentnim orguljama, te potpuniji uvid u konstrukciju takvih instrumenata. Ovakvim se komplementarnim pristupom mladim glazbenicima pruža mogućnost za razvijanje što kreativnijeg pristupa u interpretaciji glazbe, utemeljenim na dubljem razumijevanju skladateljskih principa pojedinih stilskih razdoblja. Jedan od važnih ciljeva Škole je i osposobljavanje mladih orguljaša za umijeće improvizacije, koje, premda danas u određenoj mjeri zapostavljeno, predstavlja za svakog orguljaša nužnost njegove profesije. Uz seminare za interpretaciju i improvizaciju, u ponudi Škole su i dvije radionice: organološka i arhivistička, koje nisu nužno namijenjene samo orguljašima, već i svim onim glazbenicima, muzikolozima, kao i amaterima koji se zanimaju za probleme orguljaške struke.

RAD ŠKOLE
Rad škole organiziran je u dva dijela: seminari se održavaju u prijepodnevnim satima, dok su posli jepodnevni termini rezervirani za vježbanje polaznika i tematska stručna predavanja predavača, a u večernjim satima predviđeni su koncerti. Ove godine planirano je 3 do 6 koncerata za trajanja Orguljaške ljetne škole: 3 koncerta polaznika, 1 koncert predavača, te 1 do 2 koncerta gostujućih umjetnika. Želja nam je da polaznici dobiju uvid u rad drugih seminara, a u planu su i multidisciplinarna teoretska predavanja za predavače, polaznike i građanstvo. Ove godine pojedinačna predavanja održat će redovni predavači i gostujući predavači.

MAJSTORSKI SEMINARI I RADIONICE
1. GLAZBA RENESANSE I BAROKA
Voditelji: Pavao Mašić (Šibenik/Zagreb), [email protected], Ivo Mrvelj (Leipzig)

Polaznici se usavršavaju u interpretaciji glazbe 16. – 18. stoljeća, repertoar po slobodnom izboru polaznika. Broj aktivnih polaznika ograničen je na 12.

2. ORGULJSKA GLAZBA 19. – 21. STOLJEĆA
Voditeljica: Natalija Imbrišak (Varaždin), [email protected]

Polaznici se usavršavaju u interpretaciji recentne orguljske glazbe, repertoar po slobodnom izboru polaznika. Broj aktivnih polaznika ograničen je na 8.

3. IMPROVIZACIJA
Voditelj: Ante Knešaurek (Zagreb), [email protected]

Cilj seminara je uvesti polaznike u zakonitosti improvizacijskih vještina, te pružiti svakom pojedinom polazniku metodu prakticiranja i studiranja improvizacije sukladno njegovom osobnom predznanju. Broj aktivnih polaznika ograničen je na 10.

4. NOVOOTKRIVENI RUKOPISI IZ HRVATSKIH GLAZBENIH ARHIVA
Voditelj: Emin Armano (Zagreb), [email protected]

Cilj ovog seminara je motiviranje mladih glazbenika za rad u glazbenim arhivima i otkrivanje javnosti nepoznatih autora i djela, bilo hrvatskih, bilo stranih. Svaki polaznik uz pomoć voditelja odabire skladbe i priprema ih u suvremenom prijepisu za javnu izvedbu. Broj aktivnih polaznika ograničen je na 10, a ovaj seminar moguće je kombinirati (kao dopunski seminar) zajedno s drugim seminarima.

5. ORGANOLOŠKA RADIONICA
Voditelj: Emin Armano (Zagreb), [email protected]

Teoretski pristup: Predavanja iz organologije s pokaznim vježbama
Praktični rad: orgulje Petra Nakića iz Franjevačkog samostana u Šibeniku

Cilj Organološke radionice je upoznavanje polaznika sa osnovnim principima ustroja i rada orgulja, kao i sa načinima popisivanja i obrade informacija vezanih za pojedinačne povijesne instrumente. Broj aktivnih polaznika ograničen je na 10.

6. ARHIVISTIČKA RADIONICA
Voditeljica: dr. sc. Snježana Miklaušić– Ćeran (Zagreb), [email protected]

Teoretski pristup: Značenje, prikupljanje, stručno sređivanje, čuvanje i korištenje arhivske građe.
Praktični rad: nastavak sređivanja muzikalija katedrale iz ostavštine don Krste Stošića i don Veljka Jadronje (20. st.):
a) pregledavanje notnih zapisa i tiskovina i kronološko razvrstavanje,
b) sadržajna analiza
c) elektronička obrada podataka.

Broj polaznika ograničen je na 5.

7. RADIONICA ZA POČETNIKE
Voditeljica: Ursa Ljuban (Trogir), [email protected]

Radionica početničke nastave orgulja, namijenjena mlađem uzrastu, kao i potpunim početnicima koji žele zakoračiti u svijet orgulja i upoznati osnove sviranja instrumenta.

8. KLAVIKORD I POVIJESNE ORGULJE
Voditelj: Tomaž Sevšek Šramel (Ljubljana), od 3. do 7. kolovoza 2024.

Radionica za upoznavanje klavikorda, instrumenta kojim su se orguljaši baroka redovito služili u svakodnevnoj praksi, za vježbanje i kućno muziciranje. U dijalogu s povijesnim orguljama u crkvi sv. Luce, polaznici će paralelno i na klavikordu otkrivati specifičnosti povijesnih instrumenata s tipkama, te izražajne mogućnosti koje orgulje i klavikord nude glazbenicima u oblikovanju repertoara.

NA RASPOLAGANJU SU ORGULJE:

Povijesni instrumenti mletačko-dalmatinske graditeljske škole:
1. Orgulje P. Nakića u crkvi sv. Frane (1762.)
2. Orgulje F. Daccija u crkvi sv. Križa (cca 1776.)
3. Orgulje N. Lupinija u crkvi sv. Duha (1640.)
4. Orgulje u crkvi sv. Luce (17./18. st.)
5. Orgulje braće Giacobbi u Novoj crkvi (1859.)
6. Orgulje F. Daccija u crkvi Rođenja BDM u Skradinu (1776.)

Recentni instrumenti:
1. Orgulje Ivana Faulenda Heferera u crkvi sv. Frane (1970.)
2. Orgulje F. Jenka u Katedrali sv. Jakova (1968.)

KAKO SE PRIJAVITI?
Prijaviti se mogu svi zainteresirani stariji od 18 godina, dok je za osobe mlađe od 18 godina nužan pismeni pristanak roditelja. Moguće je prijaviti sudjelovanje na jednom ili više seminara. Zbog intenzivnog ritma predavanja i vježbi, važno je procijeniti vlastite mogućnosti praćenja seminara, te je preporuka da se ograniči sudjelovanje na maksimalno dva seminara, a ukoliko postoji interes, uvijek je moguće organizirati kratki posjet drugim seminarima i radionicama, kako bi polaznici stekli i uvid u rad onih seminara i radionica koje nisu njihov primarni izbor. Onima koji nisu dosad imali iskustva sa sviranjem orgulja ili se po prvi puta zanimaju za upoznavanje orgulja i orguljske glazbe, predlažemo uz upis željenog seminara dodatno upisati i radionicu za početnike kojim će se na lakši i zanimljiviji način uvesti u svijet orgulja.
Molimo Vas, ispunite prijavnicu detaljno, te je skeniranu pošaljite na mail: [email protected].

Kotizacija iznosi 100,00 € za aktivne polaznike, odnosno 70,00 € za pasivne polaznike. Navedeni iznos možete uplatiti tijekom prijave, u korist udruge Organum Šibenik, na IBAN: HR0823900011199004311 pri Hrvatskoj poštanskoj banci (potvrdu o uplati obavezno priložite prijavnici) ili platiti pri dolasku u Šibenik.

Mogućnosti smještaja su raznolike i treba ih organizirati samostalno, direktnim upitom:

• Samostan benediktinki u staroj gradskoj jezgri (kapaciteti ograničeni na 10 mjesta), cijena 10 € po danu, kontakt: Samostan sv. Luce, tel. 022338324 (kontaktirati sestru Fortunatu)

• Novi studentski dom Palacin na Biocima (https://scsi.hr/smjestaj/hostel/) ima jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe s mini-kuhinjom u svakoj sobi te organiziran javni prijevoz do centra grada. Kontakt: [email protected]

• U vlastitom aranžmanu kod privatnih iznajmljivača i u nekolicini šibenskih hostela.

ROK PRIJAVE: 10. 07. 2024.

Za sve dodatne informacije i upite molimo kontaktirati:
Pavao Mašić, voditelj Orguljaške ljetne škole, 098686269, mail: [email protected]

VAŽNO: Prije dolaska u Šibenik polaznici se mogu javiti radi dogovora o danu i satu dolaska radi dočeka i smještaja. Dolazak u Šibenik predviđen je u nedjelju 28. srpnja. Škola započinje zajedničkim okupljanjem polaznika i predavača u ponedjeljak, 29. srpnja u 9.00 sati u Glazbenoj školi Ivana Lukačića, Splitska 2, a završava u srijedu, 7. kolovoza, podjelom uvjerenja o pohađanju i Okruglim stolom u 9:00 sati u Glazbenoj školi Ivana Lukačića.

POKROVITELJI I SPONZORI:
Šibenska biskupija
Samostan Sv. Frane
Grad Šibenik
Šibensko – kninska županija
Ministarstvo kulture i medija RH
HUZIP
Turistička zajednica Grada Šibenika
Turistička zajednica Šibensko-kninske županije Glazbena škola Ivana Lukačića, Šibenik

Moglo bi Vas zanimati