15
srp
2024
Izvještaj

VRTNA ZABAVA

Zimizelen u Vintage Gardenu: Melankolija ljetne noći

Zimizelen

Nastup koji je postupno osvajao publiku / Foto: Filip Bušić

share

U zagrebačkom Vintage Gardenu, u nedjelju, 14. srpnja koncert je održao Zimizelen – kantautor Vinko Ergotić uz Eleonoru Hil (back vokal i violina) te Jakšu Perkovića (gitara)

Zimizelen

Vinko Ergotić / Foto: Filip Bušić

„Dobra večer svima, mi smo Zimizelen”, rekao je na početku nastupa u Vintage Gardenu Vinko Ergotić nakon čega je trio otvorio koncert mističnom “Danas je dan”.

Publika razne dobi bila je, čini se, zaokupljenija svojim pričama uz pivo nego aktivnim slušanjem koncerta (a i rijetki su bili uopće oni okrenuti prema stageu). Pomalo smiješno, u zadnji tren bi shvatili da je neka pjesma gotova pa tek onda krenuli pljeskati, zbog čega se stvorila potencijalna opasnost da Zimizelen postane tek ambijentalna, pozadinska muzika.

Ipak, trio na stageu, totalno u svojem filmu, to ne dopušta i ubrzo počinje stvarati vrlo intimnu atmosferu, u kojoj su dozvoljeni i oni malo prljaviji tonovi. Taj mali krug oko stagea dovoljan je bio da se stvori atmosfera gradske ljetne večeri prožete melankoličnim pjesmama, dodatno naglašene aranžmanima violine (raznolike zvukovne boje koja nerijetko dotiče i raspon viole) i dvoglasja (vrlo preciznog, moram istaknuti!).

Između pjesama Vinko drži konciznu konferansu u kojoj, uz lagane šale oko sparine ili finala nogometnog prvenstva, najavu ljetne turneje po obali te promoviranje mercha koji su sa sobom ponijeli u Vintage Garden. Ističe i kako su na programu stare i nove pjesme, ali i neki coveri kojima se vraća pjevanju na engleskom, što mu je bila praksa u dosadašnjim projektima. Ovaj je trio, u točno ovakvom sastavu, zanimljivo, prvi put uživo na sceni, što se ne bi reklo na prvo slušanje. Live nastup Zimizelen je, sinkrono postupnom razvoju i crescendu njihova repertoara, promišljeno oblikovan luk koji nikad ne dotiče one najglasnije nijanse. Svakako dinamički i izvedbeno raznolikije od zvuka na albumu, za koji sam baš, ponovno ga preslušavajući neki dan, pomislila kako mu nedostaje upravo te raznovrsnosti koju Zimizelen ipak uspijeva postići u live izvedbi.

Zimizelen

Zimizelen je održao prvi nastup u postavi bez bubnja / Foto: Filip Bušić

Početno nonšalantna i naizgled ne previše zainteresirana publika tijekom razvoja koncerta ipak se prepušta nastupu. Štoviše, nekoliko pojedinaca znalo je tekstove pjesama s albuma San na uzici, koji Zimizelen izvode u cijelosti, uz intermezza s novim, najavnim singlova sljedećeg albuma i spomenutim coverima.

Očekivano, najviše pozornosti zaokupljaju hitovi s albuma San na uzici, kao što su “Zamisli”, “Fantastično”, “Jeka naših želja”, “Nosi je”…  Puno pjesama s albuma izvode prvi put u aranžmanu bez bubnja, što se dosta dobro uklopilo u akustiku ljetnog vrta te publici stavilo fokus na vokale i slaganje višeglasja. Nove su pak pjesme (od kojih su najupečatljivije nedavno izašli singl “Pjevajući” i premijerno odsvirana “Ideja”) istovremeni spoj prijašnjeg zvuka i poetike s laganim odmakom, od prije poznatom melankolijom prožetom novom nijansom pomirenja i blagosti.

Trio Zimizelen u Vintage Gardenu uspio je izboriti pažnju isprva nezainteresirane i naizgled usputne publike i dočarati onaj dobro poznati bittersweet osjećaj sparnih ljetnih zagrebačkih noći.

Zimizelen

Okosnica nastupa bio je album San na uzici / Foto: Filip Bušić

Moglo bi Vas zanimati