23
srp
2024
Vijesti plus

filmovi o glazbi, koncerti i predavanja

Cinehill počinje! A glazba?

Cinehill, glazba

Cinehill 2024.

share

Filmski festival Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac, u Delnicama i okolnim lokacijama Gorskog kotara.

Ovogodišnji Cinehill, osim filmskih entuzijasta, vjerojatno će biti primamljiv i planinarima i penjačima svih vrsta jer legendarni Stipe Božić u idealnom okruženju Gorskog kotara odabire, predstavlja i komentira filmove o planinama. Glavu neće okrenuti ni ljubitelji životinja, posebno velikih zvijeri o kojima će se govoriti na vođenim izletima, radionicama, ali i nakon premijernog prikazivanja dokumentarnog filma koji je pratio projekt naseljavanja risa (i) na našim područjima. O

I knjigoljupci su dobili svoj dio programa u druženjima s prominentnim imenima suvremene hrvatske književnosti. Našla je konačno i glazba svoje mjesto na ovogodišnjem festivalu, pa će osim na večernjim druženjima, glazbe biti u popratnom diskurzivnom programu, na koncertima, ali i u samom filmskom programu.

Foto: Cinehill

Glazbeni filmovi

Njegovo bi ime najpriličnije bilo susresti u našem serijalu Kadrovska služba, koji prati video produkciju spotova, s obzirom na to da su Templeu spotovi za pjesme Neila Younga (This Note’s for You) i Davida Bowieja (Day in Day Out) donijeli čak dva Grammyja. Omiljeni glazbeni redatelj Julien Temple, koji je u gotovo pola stoljeća dokumentirao najveća imena rock-scene, nakon prethodne posjete Motovunu, vraća se na filmsko brdo, ovaj put Cinehill, kao dobitnik počasne festivalske nagrade Maverick.

Četrnaest godina nakon prvog posjeta Motovun Film Festivalu, u Gorskom kotaru povrh Delnica pridružuje nam se jedan od najznačajnijih veterana rock dokumentarizma – britanski redatelj Julien Temple, ovaj put kao dobitnik počasne nagrade Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja, kao što je ponosno najavljeno sredinom prošlog mjeseca.

Brisanje ustaljenih granica, kršenje pravila, neobuzdanu kreativnost i revolucionarna snaga umjetnosti obilježja su Templeova rada, dobro poznatog ljubiteljima glazbenih dokumentaraca iz područja punk i rock glazbe, a cijenjenog u filmskoj zajednici, posebno ljudima koji stoje iz programa nekadašnjeg MFF-a, današnjeg Cinehilla.

„Karijeru Juliena Templea dugo pratimo i štujemo, u ranijim izdanjima festivala dvaput nam je dolazio i u Motovun, a kada se 2020. godine pojavio njegov zadnji film Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa počeli smo razgovarati i o tome da mu damo nagradu Maverick, jer potpuno je nevjerojatno da netko sa istom strasti i žarom već pola stoljeća tako intimno prati najveća imena rocka. Ideja se dakle rodila u vrijeme Covida, a kasnije smo bili posvećeni akciji selidbe festivala, tako da smo tek sada došli u priliku da mu nagradu dodijelimo u atmosferi punokrvnog, opuštenog filmskog festivala kakvu taj velikan zaslužuje – rekla nam je selektorica Cinehilla Milena Zajović.

Temple je karijeru započeo 1970-ih, snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije, Sex Pistolsima, da bi u narednim desetljećima izgradio impresivnu filmografiju krcatu suradnjama s najvećim legendama rock glazbe. The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Judas Priest, Depeche Mode, ali i Whitney Houston te Janet Jackson među brojnim su glazbenim imenima vezanim uz Templeov redateljski rad, od dokumentarnih i igranih filmova, do glazbenih spotova.

Redateljem je postao gotovo igrom slučaja, kada je na studiju otkrio Jeana Vigoa, francuskog redatelja čiji su filmovi i anarhistični duh uvelike utjecali na redatelje francuskog Novog vala, te je Temple kasnije o njemu snimio i film Strast za životom (Jean Vigo: Passion for Life, 1998.). Pankerski duh koji ga je privukao u glazbi odražava se i u njegovu redateljskom potpisu koji ne bježi od rizika, što je još jedna od zajedničkih značajki ovogodišnjeg gosta Cinehilla i samoga festivala.

Osim filma o Shaneu MacGowanu koji će igrati na otvorenom, u retrospektivi prikazujemo i filmove Joe Strummer: Neispisana budućnost, Glastonbury te Keith Richards – postanak vrste koje smo odabrali u suradnji s Julienom, jer najbolje prikazuju širinu i dalekosežnost njegova rada. Nije bilo lako napraviti taj odabir, jer je naš Maverick u karijeri režirao gotovo 200 filmova i glazbenih spotova, kaže Milena.

Cinehill ovaj tjedan prikazuje jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa (Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan, 2020.), ovjenčan na Sundanceu Posebnom nagradom žirija. Ta intimna i otkačena oda irskom glazbeniku, utemeljitelju keltskog punk benda The Pogues, kombinira dotad neprikazane arhivske snimke, animaciju i razgovore sa samim MacGowanom i njemu bliskim prijateljima i obitelji. Film o istinskom punku, životu bez kompromisa i pjesničkoj legendi – Shaneu MacGowanu.

Koncerti 

Glazbeni program Cinehilla, ostvaren u suradnje s Rock&OFF, otvorit će IDEM, dugogodišnji akter domaće alternativne scene. Antun Aleksa dobitnik je Porina i čak triju Rock&OFF nagrada – za album godine, za Rock&OFF izvođača te za Veliki prasak godine, tj. najboljeg novog izvođača. Na Petehovac se penje u sklopu aktualne Rock&OFF turneje.

Uz trenutačno najistureniju mladu snagu, stižu i oni najiskusniji – Let 3, koji je uz IDEM-a pobjednik posljednje dodjele Rock&OFF nagrade s također tri prestižna priznanja. Bend je već nekoliko puta svirao na Motovun Film Festivalu, a Mrle i Ivanka Mazurkijević bili su velika podrška prošlogodišnjem prvom izdanju Cinehilla u Gorskom kotaru.

„IDEM na početku i Let 3 na zatvaranju plod su našeg nastojanja da budemo festival svega najboljeg. I Antun Aleksa svirao je kod nas više puta, s Jebotonom i Portom Mortom, pa nam je poseban gušt pozvati ga s projektom koji je apsolutno zaludio generaciju Z i sve koji osluškuju njihov ukus – a IDEM je za njih hit godine. S Letom 3 Imali smo i kompleksnijih zajedničkih projekata, a uvijek je završilo koncertom o kojem se pričalo godinama“, ističe Igor Mirković, direktor Cinehilla.

Cinehill 2023., foto: Cinehill

Uz koncertne večeri, preostale filmske dane posjetitelji će slušati glazbene odabire DJ reprezentacije festivala Velvet.

O glazbi u filmu

Osim što će oni hrabriji svoja znanja o filmskoj umjetnosti, svemu što je čini i upotpunjuje pa tako i o glazbi u filmu, moći pokazati u provjerama znanja Morane Zibar, o glazbi na filmu govorit će i naš suradnik, među ostalim autor glazbe za film i kazalište te osnivač festivala posvećenog filmskoj glazbi, Ozren Glaser.

„DHFR kampus Cinehill važan je dio našeg festivala, posvećen edukaciji mladih filmskih profesionalaca i studenata filmskih škola svim aspektima proizvodnje audiovizualnih djela. Glaser je, između ostalih, surađivao s oskarovcem Stephenom Daldryjem, kojeg je upoznao baš na festivalu u Motovunu, a poznavajući ga sigurna sam da može inspirirati i motivirati mlađe kolege, koji tek kreću na svoja filmska putovanja,“ kaže Milena Zajović.

Filmske face na Cinehillu

Ove godine Gorski kotar okuplja i istaknute filmske ličnosti čiji se filmovi prikazuju na festivalu, a od kojih će publika imati priliku izravno čuti brojne filmske pojedinosti, zanimljivosti, iskustva te pikanterije rezervirane upravo za zajednička druženja i razgovore s umjetnicima nakon projekcija.

Foto: Cinehill

Cinehill tako posjećuje jedan od vodećih latinoameričkih redateljaproduktivni i nagrađivani Karim Aïnouz, a festival ugošćuje i dvoje gostiju iz Brazila, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala, kao i sa samog sjevera Finske, zatim iz Turske, Danske, Italije i Švicarske.

Tu su i hrvatski filmaši koje se rjeđe ima priliku vidjeti u sklopu sličnih programa. Ovaj put su to glumac Luka Peroš, koji se globalno proslavio ulogom u španjolskoj hit-seriji Kuća od papira (La casa de papel), te Daina Oniunas Pusić, čiji film Utorak sa zvijezdom Seinfielda Juliom Louis Dreyfus upravo kreće u pohod svjetskim kinima.

Sve ovo učinit će da Petehovac, maleno izletište iznad Delnica donedavna poznato samo pasioniranim planinarima, uskoro postane filmski svijet u malom, uzbuđeno najavljuju organizatori. Na 1035 m visine, na svježem zraku i među gustim zelenim krošnjama, sprema se pet dana i noći zelene filmske čarolije, s projekcijama pod šatorima i vedrim nebom te brojnim drugim događanjima.

Dobra vijest za sve happy campers je da se festivalski kamp otvara već danas, pa svi koji se upravo premišljaju oko toga kako provesti naredne dane mogu klikom na ovu poveznicu saznati sve što žele o festivalu, smještaju, ulaznicama za projekcije te rasporedu bogatih pratećih događanja ovogodišnjeg Cinehilla.

Vidimo se na Petehovcu!

Moglo bi Vas zanimati