23
srp
2024
Vijesti

Srijeda, 24. srpnja u crkvi sv. Marka

Hans-Bernhard Ruß u ciklusu Orgulje sv. Marka

Hans-Bernhard Ruß - Orgulje sv. Marka

share

Na drugom koncertu ciklusa Orgulje sv. Marka gostuje ugledni njemački orguljaš Hans-Bernhard Ruß, koji će u povijesnoj crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu nastupiti u srijedu, 24. srpnja 2024.

Za svoj prvi nastup u Hrvatskoj, Ruß je izabrao repertoarna djela Johanna Sebastiana Bacha i Charles-Marieja Widora te dva rariteta koji u Hrvatskoj dosad nisu izvedeni. Riječ je o Rußovoj transkripciji prvoga stavka Nedovršene simfonije Franza Schuberta te rekonstruiranoj improvizaciji na uskrsni himan O filii et filiae Pierrea Cochereaua, slavnog orguljaša pariške katedrale Notre-Dame. Planetarno poznat kao najdarovitiji i najčudesniji improvizator 20. stoljeća, Cochereau je ostavio brojne snimke vlastitih improvizacija, koje su posljednjih desetljeća dostupne u rekonstruiranom notnom zapisu. Upravo je 9. srpnja ove godine navršena 100. obljetnica rođenja tog francuskog i svjetskog genija, u proslavi koje sudjeluju orguljaši diljem svijeta. Ovim koncertom i Zagreb odaje počast Cochereauu te se pridružuje europskim i svjetskim festivalima orguljske glazbe u obilježavanju 100. obljetnice rođenja i 40. obljetnice smrti tog jedinstvenog umjetnika. 

Hans-Bernhard Ruß na festivalu Orgulje sv. Marka

Hans-Bernhard Ruß na festivalu Orgulje sv. Marka

Sedmi međunarodni ciklus orguljske glazbe Orgulje sv. Marka podržavaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Koncert počinje u 19:30, a ulaz je slobodan.

Moglo bi Vas zanimati