26
lis
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Lisinski subotom: Bamberški simfoničari, Jakub Hrůša i Daniil Trifonov

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

26. 10. 2024 | 19:30

Lisinski subotom: Bamberški simfoničari, Jakub Hrůša i Daniil Trifonov

Jakub Hrůša

share

BAMBERŠKI SIMFONIČARI
JAKUB HRŮŠA, dirigent
DANIIL TRIFONOV, glasovir

Program:
Blagoje Bersa: Idila, za orkestar, op. 25b
Ludwig van Beethoven: Četvrta simfonija u B-duru, op. 60
Sergej Vasiljevič Rahmanjinov: Rapsodija na Paganinijevu temu, op. 43
Leoš Janáček: Taras Buljba, rapsodija za orkestar, JW VI/15

U Zagreb se vraća pijanist Daniil Trifonov, „nedvojbeno najčudesniji pijanist našega vremena”, prema pisanju britanskih novina The Times, i dobitnik priznanja Umjetnik godine uglednih časopisa Gramophone (2016.) i Musical America (2019.). Nastupit će uz Bamberške simfoničare, orkestar koji se „diči činjenicom da jedini od svjetski priznatih orkestara ne dolazi iz neke dinamične svjetske metropole”, kao i time da je gotovo 10 % stanovništva u njihovu kraju pretplaćeno na neki od njihovih pet koncertnih ciklusa. Koncertom će ravnati šef dirigent Simfoničara, Jakub Hrůša.

Trifonov će biti solist u Rapsodiji na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, odnosno u 24 virtuozne varijacije na 24. i završni Paganinijev Capriccio, koji je bio inspiracijom i mnogim drugim skladateljima. Pritom Rahmanjinov spaja ‘đavolji’ aspekt polazne skladbe s odjecima teme Dies irae i ponekim naklonom ruskoj glazbenoj tradiciji.
Bamberški simfoničari koncert će otvoriti djelom Idila hrvatskoga modernista Blagoja Berse, koje se ponekad tumači i kao stavak njegove ‘nesuđene’ simfonije, s podnaslovom Il giorno delle mie nozze – Dan mojega vjenčanja. Izvest će i Beethovenovu Četvrtu simfoniju, čija je inovativnost katkad zasjenjena skladateljevim ‘dramatičnijim’ susjednim simfonijama, Trećom i Petom, i rapsodiju za orkestar Taras Buljba, za koju je češki skladatelj Leoš Janáček bio inspiriran Gogoljevom pripovijetkom o sukobu Kozaka i Poljaka, a pisao ju je tijekom Prvoga svjetskog rata i posvetio „našoj vojsci… zaštitnicima naše nacije”.

Sljedeći događaj

26
lis
Split
Hrvatski dom Split – Koncertna dvorana Ive Tijardovića
Darko Rundek Kvartet – Hrvatski dom Split