14
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Slavlje saksofona

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

14. 11. 2024 | 19:30

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Slavlje saksofona

Zagrebački kvartet saksofona

share

SLAVLJE SAKSOFONA
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
IVAN JOSIP SKENDER, dirigent
ZAGREBAČKI KVARTET SAKSOFONA

Program:
Johannes Brahms: Akademska svečana uvertira, op. 80
Mladen Tarbuk: Koncert za kvartet saksofona i orkestar
Felix Mendelssohn Bartholdy: 5. simfonija, Reformacijska, op. 107

Nakon 35 godina djelovanja Zagrebački kvartet saksofona nesumnjivo se može svrstati među naše najdugovječnije komorne ansamble s kultnim statusom, čije izvedbe uvijek nose dozu uzbudljivosti i istinskog užitka visoke razine muziciranja. Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek, redom diplomanti iz klase Josipa Nochte s Muzičke akademije u Zagrebu, uvelike su zaslužni za stvaranje i promoviranje repertoara za kvartet saksofona, pa tako i za praizvedbe mnogobrojnih, njima posvećenih, skladbi hrvatskih autora. Među njima je i Koncert za kvartet saksofona Mladena Tarbuka.

Slavlje saksofona predvodi dirigent i skladatelj, docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ivan Josip Skender, a u njega će nas uvesti Akademska svečana uvertira Johannesa Brahmsa. Skladao ju je 1880. u čast Sveučilišta u Wrocławu koje mu je dodijelilo počasni doktorat iz filozofije, a opisao ju je kao „buran potpourri studentskih napitnica a la Suppé“!

Povod za Petu, Reformacijsku simfoniju Felixa Mendelssohna Bartholdyja bilo je obilježavanje 300. obljetnice važnog trenutka reformacije njemačke crkve. Iako ju je dovršio 1830., Simfonija se prvi put izvela tek dvije godine poslije u Berlinu, a skladatelj se ubrzo i odrekao djela. Smatra se da ga je na to potaknula problematika povezanosti zaključnog stavka s ostalima i zahtjevi simfonijskog finala za dinamičnost. U svakom slučaju, Peta simfonija otkriva nesumnjive Mendelssohnove vještine instrumentiranja i uporabe velike forme, kao i ugledanje na velikog Ludwiga van Beethovena.

Pretplata za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer prodaje se od 6. lipnja do 12. srpnja te od 2. rujna do 18. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a preko mrežne stranice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 6. lipnja do 18. listopada.

Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 85 € i 120 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju (više od 15 pretplatničkih paketa) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Sljedeći događaj

14
stu
Zagreb
Tvornica kulture
BOA II u Tvornici kulture