12
pro
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Tragovi

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

12. 12. 2024 | 19:30

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Tragovi

Lucas Debargue

share

TRAGOVI
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
PASCAL ROPHÉ, dirigent
LUCAS DEBARGUE, klavir

Program:
Vjekoslav Nježić: Traces, za orkestar i elektroniku
Sergej Prokofjev: 2. koncert za klavir i orkestar u g-molu, op. 16
Richard Strauss: Tako je govorio Zaratustra

Vjekoslav Nježić rezidencijalni je skladatelj HRT-a u protekloj i ovoj koncertnoj sezoni. Studij kompozicije završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1999. kod prof. Stanka Horvata, a magisterij iz kompozicije i glazbene tehnologije 2005. na Fakultetu za umjetnost, medije i tehnologiju u Hilversumu, u Nizozemskoj. Do danas je ostvario zapaženi opus orkestralne, koncertantne, komorne, klavirske, vokalne, elektroakustičke, scenske i filmske glazbe, a njegovim prijašnjim ostvarenjima pripada skladba Traces za orkestar i elektroniku s podnaslovom Oblivion of Sleep. Praizvedena je na Muzičkom biennalu Zagreb 2001. godine.

Gost-solist u središnjoj točki ovoga programa je pijanistička senzacija iz Francuske – Lucas Debargue. Glazbenik nevjerojatnoga dara, umjetničke vizije i kreativne slobode spektakularno je ‘pokorio’ pijanističku glazbenu scenu svojim izvedbama na glasovitom natjecanju Čajkovski u Moskvi 2015. godine. Iako je osvojio četvrto mjesto, pozornost koju je privukao uspoređivala se s efektom Glenna Goulda i Van Cliburna. U Zagrebu izvodi Drugi koncert za klavir i orkestar u g-molu Sergeja Prokofjeva – jedan od tehnički najzahtjevnijih klavirskih koncerata standardnog repertoara koji su i neki najveći pijanisti današnjice izbjegavali; čak je sam Prokofjev, solist na praizvedbi 1924. godine, imao problema s prstometom vlastite partiture.

Tako je govorio Zaratustra briljantno je orkestrirana simfonijska pjesma Richarda Straussa čiju početnu temu izlaska sunca poistovjećujemo sa znamenitom scenom iz filma 2001: Odiseja u svemiru Stanleyja Kubricka iz 1968. godine. Iznimno dojmljiv početak djela nazire se i na kraju, u smirenim i nježnim akordima koji zaokružuju tu impresivnu glazbu za veliki orkestar. Richard Strauss bio je nadahnut istoimenim filozofskim djelom – „knjigom za sve i nikoga“ – Friedricha Nietzschea.

Pretplata za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer prodaje se od 6. lipnja do 12. srpnja te od 2. rujna do 18. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a preko mrežne stranice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 6. lipnja do 18. listopada.

Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 85 € i 120 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju (više od 15 pretplatničkih paketa) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Sljedeći događaj

13
pro
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
FEELharmonija: Maestro i orkestar