23
sij
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Kanconijer ciklus Zbora i SO HRT-a: Zvona

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

23. 01. 2025 | 19:30

Kanconijer ciklus Zbora i SO HRT-a: Zvona

Ivo Lipanović

share

ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
IVO LIPANOVIĆ, dirigent
NELA ŠARIĆ, sopran
FILIP FILIPOVIĆ, tenor
MATIJA MEIĆ, bariton

Program:
Richard Strauss: Ples sa sedam velova iz opere Salome
Richard Strauss: Četiri posljednje pjesme
Sergej Rahmanjinov: Zvona, simfonija za soliste, zbor i orkestar, op. 35

Maestro Ivo Lipanović jedan je od naših najistaknutijih dirigenata, zaslužan za mnogobrojne spektakularne koncerte i operne izvedbe koji se pamte godinama pa i desetljećima. U ciklus Kanconijer vraća se nakon sedam godina; 2018. predvodio je koncertnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, a sada nešto sasvim drugačije – simfonijski program uz soliste i zbor. Operna glazba bit će zastupljena instrumentalno – Plesom sa sedam velova iz Salome Richarda Straussa, za koji je muzikolog i Straussov biograf Ernst Krause ustvrdio da „uspostavlja modernu glazbenu formulu za prikaz ekstatične senzualne želje te ju dovodi do savršenstva“.

U Četiri posljednje pjesme za sopran i orkestar Richard Strauss ugradio je sve aspekte svojega muzikaliteta. „Posrijedi su doista pjesme rastanka: sa životom, s umjetnošću i sa svijetom koji nestaje“, zapisao je komentator koncerata Filharmonije Los Angelesa Herbert Glass. „To je glazba očaravajuće senzualna, bolno nostalgična, toliko suptilna u prepletaju glasa s instrumentima da nadilazi mogućnosti opisa. Prema mišljenju mnogih, Strauss je svoje najbolje ostavio za sam kraj.“ Tumačit će ih Nela Šarić, mlada zadarska sopranistica, od 2023. godine solistica Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

U drugome dijelu koncerta pridružit će joj se tenor Filip Filipović, solist Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, te bariton Matija Meić koji gradi uspješnu karijeru u Njemačkoj. Njihova suradnja bit će ujedno vrhunac ovoga programa koji donosi monumentalna simfonija Zvona Sergeja Rahmanjinova. Djelo sadrži stihove istoimene pjesme E. A. Poea u slobodnom prijevodu na ruski jezik te je ujedno posveta ruskim crkvenim zvonima i načinu na koji prate ljudski život. Zbor je prisutan u svim stavcima, a solisti se pridružuju u prvome (tenor), drugome (sopran) i posljednjem stavku (bariton). Raskošni veliki sastav orkestra obogaćen je mnogobrojnim udaraljkama, klavirom, orguljama i čelestom te slikovito dočarava kampanološke simbole za različite tipove zvona: božićne zvončiće, svadbena zvona, zvona za uzbunu i pogrebna zvona.

Ciklus Kanconijer zajednički je ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i ne prodaje se zasebno. Kupnjom pretplate za Majstorski ili ciklus Sfumato osigurajte svoje mjesto u ciklusu Kanconijer.

Pretplate za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer i za cikluse Sfumato / Kanconijer prodaju se od 6. lipnja do 12. srpnja te od 2. rujna do 18. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a od 6. lipnja do 18. listopada preko mrežne stranice Dvorane Lisinski.

Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 85 € i 120 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju (više od 15 pretplatničkih paketa) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Pretplata za ciklus Sfumato Zbora HRT-a (osam koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se kao jedinstveni paket od 12 koncerata po cijeni od 60 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju 15 i više pretplatničkih paketa odobravamo popust od 40 %, a za osobe s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Sljedeći događaj

23
sij
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Guitarra Viva: Filip Mišković