13
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Kanconijer ciklus Zbora i SO HRT-a: Elias

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

13. 03. 2025 | 19:30

Kanconijer ciklus Zbora i SO HRT-a: Elias

Maxim Emelyanchev

share

ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
MAXIM EMELYANCHEV, dirigent
LARA RIEKEN, sopran
MONIKA CEROVČEC, sopran
ROBERT BARTNECK, tenor
KREŠIMIR STRAŽANAC, bas-bariton

Program:
Felix Mendelssohn Bartholdy: Ilija, oratorij, op. 70

Poznat prije svega po simfonijama, orkestralnim uvertirama, glazbi za San ljetne noći, Koncertu za violinu i orkestar, op. 64, komornim djelima, ciklusu klavirskih minijatura Pjesme bez riječi, Felix Mendelssohn Bartholdy u svojemu skladateljskom opusu ima i impresivan broj crkvenih djela – oratorija, kantata, moteta, psalama, hvalospjeva i prigodnih liturgijskih djela.

Uz domovinu Njemačku, izniman ugled Mendelssohn je stekao u Engleskoj; prije njega slavom su bili ovjenčani G. F. Händel, koji se u Londonu trajno nastanio, te Haydn svojim dvama slavnim londonskim nastupima, prigodom kojih je svoju očaranost veličanstvenim Händelovim engleskim oratorijima prenio u vlastita dva oratorija. Mendelssohn je svojim oratorijem Sveti Pavao (Paulus) na dostojan način obnovio tu baroknu oratorijsku tradiciju, te ju nastavio svojim drugim oratorijem Ilija (Elias). Nastao na narudžbu Birminghamskog festivala, na kojem je autor 1846. predvodio praizvedbu, Ilija je postigao golem uspjeh: nakon posljednjih taktova prolomio se gromoglasan pljesak, a na traženje publike ponovljeni su pojedini ulomci djela. Takvo što bilo je krajnje neuobičajeno u onodobnoj Britaniji, gdje su se izvedbe oratorija smatrale gotovo vjerskim obredom tijekom kojega se gotovo nikada nije pljeskalo. Nakon izvedbe pred kraljicom Viktorijom i princom Albertom 1847., princ je „plemenitog umjetnika“ nazvao „drugim Ilijom“ koji svojim genijem i radom ostaje „vjeran služenju istinskoj umjetnosti“. Oblikujući na velikim uzorima Händela (čiji oratoriji u Engleskoj nisu nikad izašli iz mode) i Bacha (čije je gotovo zaboravljeno stvaralaštvo Mendelssohn oživio), skladatelj je u oratorijsku glazbu unio lirsku crtu te orkestralne i zborske boje svojstvene ranoromantičarskom doživljaju.

Međunarodni ansambl solista, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, predvodi jedna od najsjajnijih mladih dirigentskih zvijezda međunarodnog neba, Maxim Emelyanchev. Kao dirigent je debitirao već u dobi od 12 godina. Danas je glavni dirigent Škotskoga komornog orkestra te šef dirigent orkestra Il Pomo d’Oro čije nastupe mediji nazivaju „snagom bez ega“ te „elementarnim užitkom glazbenog blaženstva“.

Ciklus Kanconijer zajednički je ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i ne prodaje se zasebno. Kupnjom pretplate za Majstorski ili ciklus Sfumato osigurajte svoje mjesto u ciklusu Kanconijer.

Pretplate za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer i za cikluse Sfumato / Kanconijer prodaju se od 6. lipnja do 12. srpnja te od 2. rujna do 18. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a od 6. lipnja do 18. listopada preko mrežne stranice Dvorane Lisinski.

Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 85 € i 120 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju (više od 15 pretplatničkih paketa) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Pretplata za ciklus Sfumato Zbora HRT-a (osam koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se kao jedinstveni paket od 12 koncerata po cijeni od 60 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju 15 i više pretplatničkih paketa odobravamo popust od 40 %, a za osobe s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Sljedeći događaj

15
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Lisinski da camera: Trio Elogio – Album za mladež