29
ožu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Lisinski subotom: Mesija

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

29. 03. 2025 | 19:30

Lisinski subotom: Mesija

Hrvatski barokni ansambl

share

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL
AKADEMSKI ZBOR IVAN GORAN KOVAČIĆ
NIKOLINA HRKAĆ, sopran
FRANKO KLISOVIĆ, kontratenor
MISLAV LUCIĆ, tenor
MARIN ČARGO, bas
IVAN ŠĆEPANOVIĆ, zborovođa
LAURENCE CUMMINGS, dirigent

Program:
Georg Friedrich Händel: Mesija, oratorij, HWV 56

„Mislim da sam vidio sva nebesa pred sobom, i samog velikog Boga na prijestolju, u društvu svojih anđela“, tako je Georg Friedrich Händel, obrativši se svojim slugama, u suzama opisao netom dovršeno stvaranje Aleluje iz oratorija Mesija. Djelo sadrži sve sastavnice Händelova zreloga opernog stila, od talijanskih arija i recitativa, preko velikih zborova, deklamativnih ili pak minuciozno razrađenih u najboljoj tradiciji njemačke polifone tradicije, do posve novih kombinacija kojima je uspio proniknuti u najsloženija psihološka stanja protagonista. Ukratko, čudesan svijet u kojem nas dubina i lakoća Händelove transformacije biblijskoga teksta u duhom prožeto zvučanje ostavlja bez daha!

Upravo to djelo, u povodu 340. obljetnice skladateljeva rođenja, uz vrsne mlade vokalne soliste, izvest će Hrvatski barokni ansambl, već četvrt stoljeća hrvatski sinonim za povijesno obaviještenu izvedbu glazbe iz razdoblja baroka i bliskih epoha, na izvornim glazbalima i njihovim replikama.

Ansambl, zaslužan za brojne (pra)izvedbe i trajne snimke ranih majstora, od početka uspješno surađuje s najznačajnijim svjetskim umjetnicima specijaliziranim za baroknu glazbu, među kojima je i Laurence Cummings, istaknuti britanski čembalist, orguljaš i dirigent te glazbeni ravnatelj glasovite Akademije za ranu glazbu (Academy of Ancient Music). Ne krijući zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim baroknim ansamblom, Cummings je jednom prilikom istaknuo: „Impresioniran sam činjenicom da ti vrsni glazbenici posvećuju toliko vremena svojoj strasti prema baroknoj glazbi. To je ansambl koji zaslužuje najveći mogući uspjeh.“ Potvrda za to bit će bez sumnje jedinstven koncertni doživljaj izvornoga baroknog zvuka, vjernog (vjerujemo u to) skladateljevoj neiscrpnoj imaginaciji!

Sljedeći događaj

29
ožu
Zagreb
Arena Zagreb
Bijelo dugme – Arena Zagreb