22
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Čarobna truba

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

22. 05. 2025 | 19:30

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Čarobna truba

Vedran Kocelj / Foto: Matej Grgić

share

ČAROBNA TRUBA
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
ANA MARÍA PATIÑO-OSORIO, dirigentica
VEDRAN KOCELJ, truba

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira operi Čarobna frula
Igor Kuljerić: Pop-koncert za trubu i orkestar
Antonín Dvořák: 8. simfonija u G-duru, op. 88

Prvi trubač Simfonijskog orkestra HRT-a Vedran Kocelj ujedno je i jedan od najtraženijih hrvatskih umjetnika trube. Njegova izvedba Pop-koncerta za trubu i orkestar Igora Kuljerića, objavljena na njegovu prvom solističkom albumu, Otkrivanja, zaslužila je nagradu Porin u kategoriji ‘najbolja izvedba klasične glazbe’. Nakon hvaljenog nastupa u Zadru, gradu s kojim je Igor Kuljerić bio blisko vezan, Vedran Kocelj ponovno se kao solist udružuje sa svojim matičnim orkestrom i donosi izrazito virtuozan ali i zabavan Pop-koncert u Dvoranu Lisinski, gdje je i sam Igor Kuljerić kao dirigent nebrojeno puta predvodio i Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a.

Ovaj put za dirigentskim pultom bit će mlada kolumbijska dirigentica Ana María Patiño-Osorio, finalistica poznatog Međunarodnog dirigentskog natjecanja Solti 2020. (gdje je ravnala Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija) te dobitnica druge nagrade, nagrade publike i posebne nagrade žirija na Natjecanju za mlade dirigente Malko u Kopenhagenu 2024. Među 300 kandidata, izabrana je za prvu asistenticu-dirigenticu Orkestra Romanske Švicarske. Dobitnica je i Nacionalne nagrade za najboljeg dirigenta Filharmonije Bogote 2021. Svoj prvi nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a počet će uvertirom operi Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta. Energična i jezgrovita, uvertira je prvo Mozartovo instrumentalno djelo u kojemu skladatelj limenim puhačima (trubama i rogovima) pridružuje trombone, dajući time glazbi osobitu grandioznost i dostojanstvo već od uvodnih svečanih akorda.

U drugome dijelu koncerta, Ana María Patiño-Osorio predvodi remek-djelo simfonizma i orkestracije – Osmu simfoniju Antonína Dvořáka. Jedan od najljepših primjera stapanja Dvořákove melodijske invencije, europskoga glazbenog naslijeđa i češkog folklora koji je skladatelj toliko volio, Osma simfonija karakteristična je po svojim promjenjivim raspoloženjima koja slijede jedno za drugim u šarenom nizu pastoralnih slika, po plesnom i koračničkom temperamentu te dramatskim odlomcima. Praizvedena je u Pragu 1890. s velikim uspjehom – Dvořák je prozvan jedinim živućim skladateljem koji se s pravom može nazvati Beethovenovim nasljednikom.

Pretplata za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer prodaje se od 6. lipnja do 12. srpnja te od 2. rujna do 18. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a preko mrežne stranice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 6. lipnja do 18. listopada.

Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 85 € i 120 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju (više od 15 pretplatničkih paketa) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Sljedeći događaj

24
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Lisinski da camera: Trio Elogio – U narodnom stilu