27
kol
2024
Vijesti

Hrvatska tradicionalna manifestacija

Uskoro počinje 57. Iločka berba grožđa

57. Iločka berba grožđa

57. Iločka berba grožđa

share

Ilok, mali gradić satkan od vinorodnih brežuljaka, mjesto je koje vas jednostavno ostavlja bez daha i poziva vas da mu se opet vratite.

Grad s vinogradarskom tradicijom dužom od 1800 godina i s jednom od najznačajnijih turističkih i vinskih manifestacija u Hrvatskoj, ove godine svoja vrata otvara po 57. put s bogatim i raznolikim kulturno-zabavnim programom i gastro i eno sadržajima. Manifestacija počinje 5. rujna i trajat će do 9. rujna ove godine.

Iločka berba grožđa pokrenuta je davne 1962. godine, a proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te je usmjerena na promociju vina, a posebno sorte traminca. S godinama je prerasla u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih događanja u Hrvatskoj.

Ilok / foto: Ivan Ripić

Ilok / foto: Ivan Ripić

Ove godine program Iločke berbe sastoji se od brojnih događanja, izložbi, folklornih nastupa, promocija i radionica, koncerata, poljoprivrednog sajma i sajma vina na kojem sudjeluju svi najvažniji vinari ovoga kraja. Jedan od posebnih događaja je 12. po redu Noć vina u Starom podrumu, gdje će se moći kušati najbolje domaće delicije uz degustaciju vina i obilazak jednog od najstarijih podruma u Europi, a održava se 30. kolovoza od 20 sati.

I ove godine u glavom programu nastupit  će niz renomiranih izvođača s domaće estrade, tako će u četvrtak 5. rujna od 22 sata kao glavni gost nastupiti Vojko V, u petak 6. rujna od 22 sata nastupa jedna i jedina Maja Šuput, a u subotu od 21 sat Neno Belan i Fiumens. U nedjelju prijepodne nas očekuje program za najmlađe, gdje će od 11.30 sati nastupiti Minea.

57. Iločka berba grožđa - plakat

57. Iločka berba grožđa – plakat

Bez ikakve sumnje svaki posjetitelj ove tradicionalne manifestacije naći će nešto za sebe i pitoreskni Ilok otkrit će u svojoj punoj ljepoti i bogatom povijesnom  i kulturnom naslijeđu, kojim ovaj najistočniji hrvatski gradić odiše na svakom koraku i tako svake godine privlači sve više kako domaćih tako i stranih gostiju. 

Kao i proteklih godina, svi kulturno-umjetnički i zabavni programi u potpunosti su besplatni za posjetitelje.

Moglo bi Vas zanimati