30
kol
2024
Vijesti

Edukacija. Tradicija. Novi izričaji. Okupljanje. Koprivnica

Idući vikend počinje E.T.N.O. KC '24 festival

E.T.N.O. KC '24

E.T.N.O. KC '24

share

E.T.N.O. KC ili punim nazivom Edukacija. Tradicija. Novi izričaji. Okupljanje. Koprivnica festival je posvećen promoviranju tradicijske i etno glazbe, te world musica u trajanju od dva dana.

Prvo izdanje festivala održalo se u rujnu 2022. godine, a ove godine održat će se treće po redu. Obuhvaća koncerte, radionice i predavanja prilagođene svim generacijama i uzrastima. Jedan od ciljeva festivala jest ponuditi pregled trenutnog stanja etno glazbene scene i world musica kroz koncertne aktivnosti i slušaonice/DJ setove, te približiti etno glazbu široj publici. Ove godine očekuju nas 4 koncerta, 4 radionice, 2 predavanja i 2 DJ seta. 

U petak koncertni dio programa otvorit će Balkalar, etno sastav iz Zagreba. Balkalar reinterpretira i aktualizira dobro poznate tradicijske pjesme iz Makedonije, Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, pri tom se dobro zabavljajući i potičući sve prisutne na ples. Grupa je osnovana 2016. godine, a do sada je nastupala diljem Europe po brojnim festivalima (Floating Castle, Balkan:MOST, Balkan Trafik). Nakon Balkalara slijedi world music DJ set pod nazivom “Glazbe svijeta u našem dvorištu” koji će puštati Hannah, voditeljica umjetničkog dijela programa festivala.

Balkalar

Balkalar

U subotu ćemo ugostiti jedan od trenutno najznačajnijih hrvatskih etno izvođača, grupu Veja iz Pazina koja je pronašla svoj specifični izričaj u istarskoj tradicijskoj glazbi. Od prvih pjesama Veja je intrigirala svojim zvukom, a svoj prvi album “Dolina mlinova” su objavili 2014. godine. Taj album je doživio odličan prijem i od strane kritike i od strane publike, a nekoliko pjesama s njega (“Anka”, “Marija”, “Črni orko”) su postale nezaobilazne u pregledu hrvatske world music scene.

Veja by Ira & John

Veja by Ira & John

Publika će imati priliku čuti ženski vokalni ansambl Harmoniju disonance iz Zagreba, ansambl koji se bavi očuvanjem, sakupljanjem i interpretacijom hrvatskih tradicijskih napjeva. Izvest će koncert pod nazivom “Daj nam dobro leto”, donoseći tradicijske napjeve koji prate običaje žena kroz godišnje i životne cikluse. Pjesme, koje su pomno odabrale preslušavajući brojne snimke Instituta za etnologiju i folkloristiku, dolaze iz raznih krajeva Hrvatske. Osim koncerta, ansambl će održati i radionicu pod nazivom “Glasom kroz tradiciju”, radionicu tradicijskog pjevanja.

Harmonija disonance / foto: Facebook

Harmonija disonance / foto: Facebook

Nastupit će i BUMBnjARI – pasionirani ljubitelji pčela i zapadnoafričkih ritmova. BUMBnjARI predstavljaju skupinu zaljubljenika u zapadnoafričke ritmove čija povijest zajedničkog bubnjanja seže cijelo desetljeće unazad. Kako sami za sebe kažu oni po uzoru na savršen dizajn i harmoniju koju pčele ostvaruju u košnici, roj ovih ljudskih istomišljenika kreira slično okružje sviranjem plesnih ritmova na najpopularnijem bubnju na svijetu – djembeu. Ovaj sastav svira pod vodstvom Krunoslava Kobeščaka koji će nam prije koncerta održati i radionicu sviranja djmebe bubnja.

Krunoslav Kobeščak je glazbenik, edukator te osnivač i glavni majstor radionice Brainframe – jedinog proizvođača djembe i frame drum bubnjeva u Hrvatskoj i regiji. Instrumente-unikate koje je izradio koriste glazbenici iz Austrije, SAD-a, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Hrvatske. Posljednjih 14 godina aktivno se bavi glazbom te svira udaraljke u nekoliko glazbenih sastava. Na prvi pogled se zaljubljuje u afrički djembe bubanj koji počinje svirati 2006. godine, te ga 2008. uvodi u sastav St!llness.

Za kraj subotnje večeri i kao “točka na i”, world music DJ set puštat će nam Emir Fulurija urednik i voditelj world music emisije Izvorišta na zagrebačkom Radio Studentu i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe.

Osim navedenog koncertnog programa i dvije glazbene radionice, ova dva dana uključuju i radionicu capoeire (afro-brazilske plesno-borilačke vještine) koju će održati Katarina Križić, predavanje Marije Generalić o povezanosti glazbe i naivne umjetnosti, predavanje Vesne Peršić Kovač pod nazivom “Može li hrana biti baština?” i radionicu “Čarobne žene – osnaživanje žena kroz narodne priče svijeta” pod vodstvom Jelene Premec.

PROGRAM:

Petak, 6.9.

𝟏𝟗𝐡 Capoeira – radionica plesno-borilačke vještine (Katarina Križić)

𝟐𝟎:𝟑𝟎𝐡 Glazba u naivnoj umjetnosti – predavanje (Marija Generalić)

𝟐𝟐𝐡 𝐊𝐎𝐍𝐂𝐄𝐑𝐓𝐍𝐈 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌

BALKALAR

+ after party DJ set (Hannah)

Subota, 7.9.

𝟏𝟕𝐡 Glasom kroz tradiciju – radionica tradicijskog pjevanja (Harmonija disonance)

𝟏𝟖𝐡 Može li hrana biti baština? – predavanje (Vesna Peršić Kovač)

𝟏𝟖:𝟑𝟎𝐡 Djembe bubanj – radionica zapadnoafričkih ritmova (Krunoslav Kobeščak)

𝟐𝟎𝐡 Čarobne žene – radionica osnaživanja žena kroz narodne priče svijeta (Jelena Premec)

22h VEJA

 

***Nisu potrebne prijave za radionice

***Upad donacija

***Sve se događa u prostoru FUNK-a (radionice, predavanja i koncerti)

FB: ETNO – Edukacija / Tradicija / Novi izričaji / Okupljanje Koprivnica

Instagram: etno.koprivnica

Moglo bi Vas zanimati