11
ruj
Zagreb
Crkva sv. Marka

Orgulje sv. Marka 2024.: Ivo Mrvelj

Zagreb | Crkva sv. Marka

11. 09. 2024 | 19:30

Orgulje sv. Marka 2024.: Ivo Mrvelj

Ivo Mrvelj / foto: Kilian Homburg

share

Nakon ljetne stanke, treći koncert u ciklusu Orgulje sv. Marka održat će se u srijedu, 11. rujna u 19:30 sati, a nastupit će hrvatski orguljaš Ivo Mrvelj, koji danas djeluje na izuzetno prestižnom mjestu u orguljaškom svijetu: crkvi sv. Tome u Leipzigu, lokalitetu istaknute glazbene tradicije, gdje je u 18. stoljeću kao kantor djelovao Johann Sebastian Bach, čiji se grob nalazi odmah pored glavnog oltara.

U glazbenome smislu, danas je crkva sv. Tome jedan od najvažnijih europskih glazbenih centara, te Mrveljeve aktivnosti na mjestu pomoćnog orguljaša crkve sv. Tome uključuju redovite nastupe svakoga tjedna pred publikom koja broji i po 2000 slušatelja po koncertu, budući da je crkva mjesto glazbenih „hodočašća“ brojnih poklonika glazbenih velikana iz bogate glazbene prošlosti Leipziga: Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja i Maxa Regera.

Ovom prigodom Ivo Mrvelj izvest će niz djela skladatelja vidno inspiriranih Bachovim stvaralaštvom za orgulje.

Prvom skladbom na programu, Preludijem i fugom u G-duru Franje Dugana prisjetit ćemo se ovog važnog hrvatskog skladatelja i orguljaša zagrebačke katedrale, čiju 150. obljetnicu rođenja obilježavamo u ovoj godini. Uz djela Francka, Mendelssohna i Bacha, središnje mjesto na koncertu zauzet će rijetko izvođena Prva orguljska sonata Paula Hindemitha, skladateljevo najuspjelije i najopsežnije djelo za orgulje, prožeto jasnim referencama na Bachov skladateljski jezik. Mrvelj će se predstaviti i vlastitom improvizacijom, te koncert zaključiti virtuoznom i upečatljivom Koračnicom (Marche) koju je u 19. stoljeću skladao Louis James Alfred Lefebure-Wély, jedan od svojedobno najtraženijih francuskih orguljaša, za života nazivan i princem orguljaša.  

Ulaz na sve koncerte je besplatan, zahvaljujući Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koji su omogućili održavanje ciklusa.

Sljedeći događaj