29
ruj
2024
Izvještaj

Treća generacija

Novo izdanje The Songwriting Weeka: Šaroliko i alternativno

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

share

Prvo samo kao ideja, a sada već projekt koji mladim glazbenicima mijenja život

Treći zaredom The Songwriting Week okupio je novu ekipu kreativaca i pružio im uvid u cijeli proces stvaranja pjesama.

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

Godina „nečeg novog“

„Ove godine je izbor bio malo drugačiji nego prethodnih, dobili smo sada zapravo malo šarolikiju ekipu u smislu stilova koje rade i koje pišu, prošlih godina je to bilo malo više usmjereno varijacijama rapa, trapa i popa“, kazao je producent Marin Gospić, jedan od organizatora cijelog projekta, osnivač United POP akademije i direktor partnera, CRE.MA Recordsa. Jedan od ciljeva The Songwriting Weeka je pružiti mladim glazbenicima priliku da se okušaju u različitim žanrovima i da kroz rad s mentorima iz industrije otkriju nove načine izražavanja. Nije bitno samo napisati pjesmu, već i razumjeti cijeli proces.

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

Od ideje do finalne produkcije

Osam mladih glazbenika i kreativaca, redom: Stjepan Vučemilo (Vae Jones), Matej Petran (Ma.Tekk), Saša Vidović, Ana Klasnić (Ramona Morrison), Denis Kelher, Fran Weisser (Franishka) i Ivana Bačić (Laurel Poet) izabrani su kao ovogodišnji sudionici. Pod vodstvom iskusnih mentora, mladi su autori radili u timovima, međusobno surađujući i razmjenjujući ideje, a rezultat toga su jedinstvene glazbene kreacije.

„Ovih pet dana bilo je fantastično, a isti dojam su podijelili i moji kolege. Svi smo se jako povezali, dijelimo istu strast prema glazbi i imamo puno kreativnih ideja“, istaknula je Ana Klasnić (Ramona Morrison), članica tima Pete Spruce, te je dodala da je upravo ta razmjena ideja unijela svježinu u njihov rad. Svi su redom naglasili kako im je predivno čuti razliku demo snimke koju su slali i konačnog proizvoda na kojem su radili pet dana s producentima.

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

Tim Pete Spruce

DJ i producent Pete Spruce, novi ovogodišnji mentor, u svoj je tim izabrao dovesti Anu Klasnić (Ramonu Morrison), alternativnog, rock stila i Denisa Kelhera, koji se bavi pop glazbom, s funk i disco elementima. Kako kažu, u timu im je bilo super, a Kelher ističe: „Ovo mi je bilo fantastično iskustvo jer mi je ovo bio i prvijenac u radu i ne znam koji superlativ bi iskoristio zapravo za ovo zato što sam stekao brdo novog znanja“. Uspjeli su u pet dana izbaciti dvije sjajne pjesme, a čak su i jedno drugom snimali back vokale. Ramona je izašla s mističnom, alternativnom pjesmom “Glass”, a Kelher nam je donio Bruno Marsovsku funky “Posljednju stanicu“.

Tim Jere Šešelja

Jere Šešelja, uspješni glazbenik i glazbeni producent, ujedno i bivši polaznik United POP akademije, u svoj je tim izabrao Frana Weissera (Franishka) i Ivanu Bačić (Laurel Poet), koji su ponovno, dva svijeta različita, a opet su se, kažu, sjajno slagali. Oboje dosad nisu radili s profesionalnim producentima, pa im je ovo također bio ulazak u novi svijet, a Weisser naglašava: „Jere se prilagodio mojoj viziji, onoliko koliko je mogao, moju viziju je uspio prilagoditi nečemu što bi se njemu svidjelo, nečemu što bi se moglo svidjeti i drugim ljudima, većoj masi.“ Izašli su s dvije različite pjesme, koje su već gotovi proizvodi – Laurel Poet sa svojom “Mornings Still Do Come“, koja je idealna za jutarnju kavu na balkonu, a Franishka je s druge strane donio melankoliju i pomalo Rundekovu vibru s pjesmom „Gorimo“.

Tim Marin Gospić, Beni Ducent

„U ekipi je bilo dosta šaroliko, radio sam s dvojicom, Stjepanom Vučemilom (Vae Jonesom) i Ma.Tekkom, koji su u potpunosti drugačiji, Stjepan je s jedne strane izvrstan vokal, koji, usudio bih se reći, ne griješi, a Ma.Tekk je s druge strane u rap vodama, pa mi je to bio jedan izazov“. Vučemilo i Ma.Tekk imaju već iskustva u radu s glazbom, ali kako kažu, svakako ne na ovoj razini. Vučemilo se prije ovoga bavio manjim nastupima za manje školske evente, a Ma.Tekk je izbacio par pjesama u suradnji s prijateljem vokalom, Scubyjem, koji mu je pomogao i na ovom projektu u pjesmi “Tequilla i sol“. Vučemilo je donio eurovizijsku vibru sa svojom “Rock and Roll Bitch“.

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

Tim z ++

Zvonimir Husnjak, svima poznatiji kao Z++, trenutno jedno od najperspektivnijih imena hrvatske glazbene scene, za svoj tim izabrao je Sašu Vidović i Mateja Petrana, a tijekom selekcije je, kaže, tražio ljude koji nisu gotov proizvod i u kojima postoji prostor za nadogradnju, ljude koji imaju dobre temelje. „Jako smo se dobro slagali, pomagali smo si međusobno, svatko je imao nekakav prijedlog i uvažavali smo tuđa mišljenja i na kraju je to ispala ogromna pjesma“, kazao je Petran. Oboje su izašli iz svoj zone komfora i uspjeli izbaciti najbolje iz sebe, a kruna svega su bile i dvije pjesme, Sašina “Ritam tvoga koraka“ i Petranova „Novi plijen“, kojima su, najbitnije je, i oni sami zadovoljni.

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

„Ovaj projekt je korak dalje“

„Za mene ovakav projekt znači prilika, kao prvo da objavim svoju pjesmu, da se upustim u nešto što dosad još nisam iskusila, a to je baš ono, profesionalna produkcija moje muzike“ kaže Saša Vidović, ali slažu se s njom i njeni kolege, koji redom hvale organizaciju, producente i suradnike.

Marin Gospić naglasio je kako je cilj projekta pomaknuti granice kreativnosti i povezati mlade talente s iskusnim mentorima i producentima iz glazbene industrije. „Ovo nije samo projekt, ovo je mjesto gdje nastaju dugotrajne suradnje i prijateljstva.“

The Songwriting Week! 2024

The Songwriting Week! 2024

Osim što je ovo fantastična prilika za upoznavanje i uvid u cijeli proces rada i stvaranja glazbe, ovo je kako kažu i sudionici, dobra prilika za ljude koji jednostavno nisu u financijskoj mogućnosti ostvariti svoje ideje. Pruža im se mogućnost raditi s profesionalcima i na dobroj opremi, a ako je talent prisutan, a ove godine je definitivno bio, to je recept za jednu dobru priču.

Cijela priča ne bi bila moguća bez organizatora i partnera: United POP akademija, CRE.MA RecordsHDS ZAMPDallas Records i glazba.hr, koji su pružili ključnu podršku i resurse za realizaciju projekta. Ako i dalje imate pjesme koje vam skupljaju prašinu u ormaru – ne propustite priliku i prijavite se dogodine!

Moglo bi Vas zanimati