30
ruj
2024
Izvještaj

JEDINI RIJEČKI METAL FESTIVAL

Dark Circle festival u Palachu: Izvrsna metalna galanterija

Dark Circle

Publika je napunila Palach oba dana / Foto: Filip Kovačević

share

U riječkom Palachu ovog se vikenda održao 11. Dark Circle Festival. Ovaj dobro uhodani festival okupio je brojnu publiku i servirao im deset odličnih bendova iz cijelog spektra metal žanrova, iz Mađarske, Italije, Irske, Slovenije i Hrvatske

Dark Circle

Pit Viper / Foto: Filip Kovačević

Nakon dvije večeri i dest glasnih koncerata moram priznati kako je Dark Circle festival održan 27. i 28. rujna u Palachu odlično zamišljen i proveden, a svi bendovi su odsvirali odlične nastupe, što je riječka publika obilato nagradila. Novoobnovljeni Palach je uspio zadržati svoje mjesto u tradiciji i istovremeno dosta uložiti u audio i tehniku i dobro osvjetljenje, dok svima u organizaciji ovog festivala zaista ne manjka predanosti i angažmana kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Festival su otvorili Pit Viper, varaždinska netom finalizirana četvorka koja nam je servirala svoju viziju tehničkog death metala s primjesama epic metala. U sedam godina postojanja gitaristički dvojac objavio je dva albuma i za Dark Metal fest uspio  okupiti cijeli bend članovima iz sestrinskog Corpse Grindera. Palach je bio solidno popunjen, a podrška publike tjerala je Pit Vipere da daju maksimum – nastup im je bio siguran kao da momci sviraju zajedno godinama, a ne ni mjesec dana.

Bio sam dosta skeptičan kako će se odvijati provedba gustog rasporeda svake večeri (pet bendova sa 15 minuta razmaka između nastupa), no odmah u startu pa sve do zadnjeg benda sve je funkcioniralo savršeno. U kratkih 15-ak minuta između setova bendovi su se mijenjali dok je podij bio prazan – publika se preselila do šanka i ispred Palacha na piće i druženje, te se na prve taktove idućeg benda vratila unutra.

Dark Circle

Their / Foto: Filip Kovačević

Nakon svirke Pit Vipera  na red je došao Their, istarska trojka koja njeguje black metal s elementima istarskog folklora od 2011. godine. Iza sebe imaju album Ferrum Histriae iz 2018. godine i par singlova, nastupaju pod maskama te izgledaju poprilično impresivno na pozornici. Uz ovacije publike žestoko su prašili svoj set, a razgovjetnost vokala kroz masku bila je totalno nebitna, obzirom na growlanje i urlike.

Dark Circle

Superstatic / Foto: Filip Kovačević

Treći bend su nešto stariji Irci iz Dublina imena Superstatic koji sviraju doom death metal. Dosta sporiji i sludgeasti okupili su pred sobom nešto manje publike nego prva dva benda, no bend je uživao, posebno bubnjar.  Supstance su se osjetile u zraku, a publika je headbangala smanjenom žestinom.

Dark Circle

LIV / Foto: Filip Kovačević

LIV iz Zagreba, sasvim zasluženo, dobili su predzadnji slot i priliku da zagriju publiku za headlinere prve večeri, Ade. LIV sviraju speed metal stare škole, dio su Plejs kolektiva i tko je jednom bio na njima, vratit će se opet po žestoku dozu treš metala i opskurnih šala. U LIV-u vokal Leo ne svira gitaru, pa ima više prostora za podbadanje basista, sebe, svoje tetke kojoj je za rođendan posvetio “Black Metal Slut”, a publika je bacila i prvi pogo večeri.

Dark Circle

Ade / Foto: Filip Kovačević

Prvu večer zaključili su Ade, petorica Rimljana koji sviraju tehnički death metal inspiriran Rimskim carstvom i glazbom antičke Grčke koju su, navodno, stari rimljani koristili u svojim osvajanjima. Izuzetno su brzi i nabrijani, vokalno moćni i tehnički brutalno kompleksni, u Rijeku su došli na lovorikama četvrtog albuma Rise of the Empire. Uz strobo osvjetljenje i obilje dima iz dim mašine Palach se pretvorio u mračni osvajački pohod.

Dark Circle

Overpower / Foto: Filip Kovačević

Silom neprilika propustio sam prvi bend druge večeri i jedinog predstavnika riječke metal scene, crossover/ HC punk Črnomor. Domaćini su solidno zagrijali publiku za zagrebački Overpower. Ako volite metal osamdesetih i Panteru, svidjet će vam se ova četvorka. Podsjetili su publiku i na Metalom za Azil – humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za viškovski azil za pse.

Dark Circle

Cvinger / Foto: Filip Kovačević

Treći bend večeri pripremio je slavenski crni obred. Riječ je o slovenskom Cvingeru, petorki koja svira tradicionalni black death metal sa slavenskom tematikom. Uz oltar, bilje i crvene i crne svijeće, bijelih lica i crnih očiju isporučili su školski sat death metala. Konstantno hedbenganje i rogovi u zraku te teška artiljerija stroba i crvene rasvjete obilježila je ovaj nastup.

Dark Circle

Pozaium / Foto: Filip Kovačević

Pozaium su zagrebački speed death metalci, osnovani 2018. godine. Vokal Darko skupio je staža u Stribogu, Melkoru, Ashes of Eternity i The Frostu, a u Rijeci su promovirali posljednji album „Bigger the care – Bigger the hate“ iz 2022. godine. Uz vidno raspoloženog basista Antonija otprašili su svojih sat vremena i bučno uveli publiku u grande finale.

Dark Circle

LAZARVS / Foto: Filip Kovačević

Mađarski trio LAZARVS definiran je 2019. godine, no nastao je iz Apey and the Pea što čini solidnih 15 godina iskustva po metal pozornicama. Brzo su prepoznati i zavoljeni, a njihova se glazba može definirati kao sludge groove metal. Uz stoner elemente i Apeyev vokal koji dosta vuče na Anselmov, LAZARVS nisu stali puniti uši ritmičnim pjesmama poput “Slaves”, “Scum”, “Nazareth i “Death“.

Jedanaesti Dark Circle fest pokazao je da je potreban i voljen, a organizatorima se treba čestitati na besprijekornoj organizaciji koja može biti uzor svim klubskim festivalima u Hrvatskoj.

Moglo bi Vas zanimati