30
ruj
2024
Vijesti

Ciklus Orgulje sv. Marka

Krešimir Stražanac i Pavao Mašić ove srijede u zagrebačkoj crkvi sv. Marka

Orgulje sv. Marka: Krešimir Stražanac i Pavao Mašić

share

Prvi od tri koncertna termina u ciklusu Orgulje sv. Marka u listopadu rezerviran je za nastup jednoga od međunarodno najistaknutijih hrvatskih solista, bas-baritona Krešimira Stražanca, kojemu se tom prigodom pridružuje orguljaš Pavao Mašić.

Zajedno će predstaviti nesvakidašnji program nadahnut afroameričkim tradicijskim duhovnim melodijama, kakve su se u ranom 19. stoljeću spontano izvodile među robovima u SAD-u, ne samo zbog svog utješnog i duhovnog sadržaja, nego i kao svojevrsne kodirane upute pri organizaciji bijega korištenjem mreže sigurnih kućâ i rutâ za evakuaciju prema Sjeveru (tzv. Underground Railroad). 

Krešimir Stražanac / foto: Laura Zalenga

Krešimir Stražanac / foto: Laura Zalenga

Niz pjesama danas identificiran kao zasebna skupina pod nazivom The Songs of the Underground Railroad čini središnji dio koncertnog programa koji će bas-bariton Krešimir Stražanac i orguljaš Pavao Mašić izvesti u srijedu, 2. listopada 2024. u crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu s početkom u 19:30 sati. Većinu izabranih pjesama slušat ćemo u obradi Harryja Thackera Burleigha, američkog skladatelja i baritona, koji je djelovao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Kao prvi crni američki skladatelj zaslužan je za promociju korpusa afroameričkih duhovnih melodija, ali i upoznavanje Antonina Dvořáka s tim repertoarom, čije odjeke čujemo u skladateljevim djelima poput Američkog gudačkog kvarteta i 9. simfonije Iz novoga svijeta. Na programu će se naći i dvije skladbe za orgulje solo: Skice na crnačke duhovne pjesme, čiji je autor mađarski virtuoz Dezsö Antalffy-Zsiross, koji je djelovao u SAD-u te Fantazija na dva duhovna napjeva iz zbirke Gospel Preludes američkoga skladatelja Williama Bolcoma.

Pavao Mašić

Pavao Mašić

Napominjemo kako je ovo koncert humanitarne naravi, budući da već tradicionalno jedan koncert ciklusa realiziramo u suradnji s Redom sv. Lazara Jeruzalemskog. Stoga će u sklopu koncerta biti organizirano prikupljanje dobrovoljnih priloga, a sav će prihod biti usmjeren za potrebe Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu, koju Red sv. Lazara potpomaže od početka 2024.

Sedmi međunarodni ciklus orguljske glazbe Orgulje sv. Marka podržavaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH. 

Koncert počinje u 19:30 sati, ulaz slobodan. Dobrodošli!

Moglo bi Vas zanimati