02
lis
2024
Vijesti

Izdvajamo glazbeni dio programa

Centar za kulturu Čakovec najavio program jesen/zima 2024.

Centar za kulturu Čakovec

Centar za kulturu Čakovec

share

Centar za kulturu Čakovec najavio je program za ovogodišnju sezonu, jesen/zima 2024., iz kojeg izdvajamo glazbeni dio.

3. listopada – Grofica Marica
“Grofica Marica” je publici Emmericha Kalmana vjerojatno najomiljenije djelo. Premijerno je izvedena 1924.godine u Beču, uz 374 reprizne izvedbe, postavši jednim od najvećih kazališnih hitova u Beču, a gotovo svaki glazbeni broj munjevito je postajao hit. Praćena klasičnim elementima operetne naracije poput zamjene identiteta, postojanja romantičnog para, motiva ljubavi i očajanja, u okviru nekoliko godina “Groficu Maricu” postavila je svaka svjetska kazališna prijestolnica. Nositelj radnje je romantični duo grofice Marice i grofa Tassila (soprano i tenor), a zbivanja pokreće i komički duo (soprano i tenor) praćen plejadom raznolikih komičnih i ozbiljnih pomoćnih karaktera. Glazbeno, romantični duo kreće se u romantičnom repertoaru teških orkestracija i ekstremnih vokalnih zahtjeva visokog raspona soprana te koloraturnih soprana, kao i iznimmo visokog raspona za tenor.

Iznimno svestran i talentiran kompozitor, u najširoj percepciji slovi ipak kao kralj čardaša. Jedan od najpoznatijih izvanrednih čardaša Kalmanovog opusa svakako je arija naslovne junakinje koju izvodi u finalu prvog čina.
Na prvoj Tribini ČČ, 3.10., nam Groficu Maricu donosi Opera BB u koprodukciji s varaždinskim HNK.

30. Jazz Fair, 21.-23. studenoga

21.11. Kelly Green / Jean John Trio
Kelly Green (vokal i klavir), Jean John (bubnjevi) i Luca Soul (kontrabas) izvode autorsku glazbu i aranžmane jazz standarda koji su produkt pregršt zajedničkih sati u muziciranju. Kelly Green Trio je nastupio u brojnim gradovima i održao majstorske seminare nekoliko prestižnih jazz sveučilišta diljem Sjedinjenih Američkih Država. Njihov debitantski album „Volume One“ koji su izdali 2018. pretvorio se u pravu uspješnicu, a najnoviji album „Seems“ izdali su 29. ožujka ove godine.

Big Band Čakovec
Big Band Čakovec svakako je prvo na što pomisle mnogi kad se spomene jazz u Čakovcu. Osnovan je 1995. godine kako bi domaći glazbenici upotpunili kulturnu ponudu grada. Big Band je kroz gotovo 30 godina djelovanja ostvario brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu i zavidne suradnje s poznatim glazbenicima kao što su Boško Petrović, Saša Nestorović ili Vlatko Stefanovski. Ove godine, na jubilarni 30. Jazz Fair izvest će nam svjež i zanimljiv program pod vodstvom Jošue Kovačevića.

22.11. Clemens Christian Poetzsch
Njemački suvremeni pijanist Clemens Christian Pötzsch predstavit će nam se drugi dan Jazz Faira i unijeti u program još više slobode i instinktivnog muziciranja u ionako improvizacijski jazz. Njegova glazba kombinacija je klasične, jazz i elektronske glazbe, a izdao je čak četiri sjajno prihvaćena solo albuma od kojih mu je prvi „People and Places“ donio rasprodane koncerte diljem Japana i Ujedinjenog Kraljevstva. Osim sviranjem, vrlo uspješno se bavi kompozicijom, aranžiranjem i produkcijom.
An Evening with Eric Clapton’s Songs
Ovaj projekt je nastao na inicijativu poznatog hrvatskog gitarista i producenta Ivana Pešuta. Iako relativno nedavno okupljena devetorka, ovaj je sastav naišao na odličan prijem kod publike. U Centru za kulturu izvest će nam najpoznatije hitove velikana bluesa pa će to biti savršena prilika za sve ljubitelje Claptonove glazbe da uživaju u njegovim vrhunskim glazbenim izvedbama.

23.11. Marko Tolja – „Dear Mr. Sinatra“
Marko Tolja i njegov septet zatvorit će 30. Jazz Fair izvedbama legendarnoga Franka Sinatre. Jedan od naših najboljih vokala i višestruki dobitnik Porina je, uz svoj prepoznatljivi pop repertoar, veliki zaljubljenik u swing glazbu. Mnogi su ga i prozvali hrvatskim Frankom Sinatrom pa je upravo zbog toga osmislio ovaj vrlo uspješan projekt „Dear Mr. Sinatra“. Uz svoj septet fantastičnih glazbenika otpjevat će nam mnoštvo evergreena i vratiti u zlatno doba Hollywooda.

28.11. Dan međimurske popevke
Na kraju Mjeseca međimurske popevke Centar za kulturu organizira koncert koji je ujedno zamišljen kao završnica svih događanja u našoj županiji, vezanih uz temu međimurske popevke.
Koncert će otvoriti jedna od naših ponajboljih izvođačica izvorne međimurske popevke Cecilija Merkač Hudopisk, dok će u ostatku glazbene večeri nastupiti popularni Cinkuši te jedna od izvođačica međimurske popevke mlađe generacije, Patricija Juračić, članica KUD-a Belica.

Zvuk klasike

5.10. Ansambl Responsorium
Prve subote u mjesecu, 5. listopada u 20 sati, u Dvorani Scheier/Zrinski očekuje nas prvi koncert sezone u našem ciklusu Zvuk klasike na kojem ćemo slušati Ansambl Responsorium. Ovaj komorni sastav bavi se istraživanjem i interpretacijom vokalnog i instrumentalnog repertoara sedamnaestog stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine. Ovog puta predstavit će nam i svoje nove orgulje koje su građene po uzoru na kasnorenesansno glazbalo Costanza Antegnatija iz 1608. godine. Sve skladbe bit će izvedene u skladu s načelima povijesno utemeljene izvođačke prakse rane glazbe pa ne propustite ovu sjajnu priliku da doživite glazbu 17. stoljeća uživo!

25.10. Glazbene staze
U petak, 25. listopada u 19 sati u Dvorani Scheier/Zrinski zasvirat će nam ansambl Glazbene staze. Ovaj kvintet je tzv. Pierrot ansambl koji uključuje flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Posebnost ansambla je u osmišljavanju tematskih koncerata s ciljem afirmacije i približavanja klasične glazbe široj publici, osobito mladima. Tako koncerti postaju spoj klasične i poluklasične glazbe, igra žanrova i različitih kombinacija instrumenata, splet klasike s jazz, filmskom i tradicijskom glazbom. Ansambl 2020. godine snima nosač zvukova s djelima domaćih skladatelja.

6.12. David Vuković
Početkom prosinca u Dvorani Zrinski/Scheier predstavit će nam se domaći akademski glazbenik David Vuković sa svojim pijanističkim recitalom. Diplomirao je 2021. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Đorđa Stanettija s najvećom pohvalom, usavršavao se na mnogim majstorskim tečajevima, a dobitnik je i niza prvih nagrada na državnim natjecanjima, ali i onima van granica Hrvatske. Na svojim brojnim nastupima, imao je priliku nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista i Varaždinskog komornog orkestra. Osim što je vrsni pijanist, bavi se i pedagoškim radom.

Moglo bi Vas zanimati