03
lis
2024
Vijesti

Lisinski & Muzička akademija u Zagrebu

Predstavljen projekt Rezidenti MUZA

Rezidenti MUZA, Lisinski

Foto: KDVL

share

Na konferenciji za medije u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak je predstavljen novi projekt što ga Lisinski priprema u suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o projektu Rezidenti MUZA, u sklopu kojeg će se publici u ovoj sezoni predstaviti troje studenata Muzičke akademije. Svaki od njih izvest će po jedan recital, sezona će završiti njihovim zajedničkim nastupom, a ta će se događanja odvijati nedjeljom u Maloj dvorani Lisinski. Projekt su predstavili ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek, dekan Muzičke akademije prof. Igor Lešnik, redatelj Mario Kovač te dvoje od troje rezidentnih studenata – violinistica Tao-Yuan Hsiao (koja nastupa pod imenom Elisa) i pijanist Arsen Dalibaltayan. Treći rezident, bariton Benjamin Šuran, bio je spriječen nazočiti konferenciji.

Ovaj projekt naglašava težnju nove uprave Lisinskog da prostore dvorane što je moguće više otvori za mlade ljude, ali i da ih češće koristi za vlastite produkcije ili pak za one u suradnji s drugim institucijama. Mala dvorana tako od ove sezone ugošćuje čak tri nova ciklusa: uz Rezidente MUZA tu su Lisinski srijedom (rezerviran za koncerte etno i jazz glazbe) te Lisinski da camera s komornim koncertima naših renomiranih sastava.

Foto: KDVL

Najnoviji projekt – Rezidenti MUZA – proširenje je četrdesetogodišnje suradnje Lisinskog i Muzičke akademije koja se dosad realizirala u sklopu ciklusa Lisinski subotom, gdje ansambli i solisti Akademije svake sezone priređuju koncert za pretplatnike. Ovi su koncerti ipak drukčije koncipirani: osim što će biti intimniji jer u prvi plan stavljaju pojedince, o njihovom će programu, formatu i konceptu odlučivati sami studenti. Kako je istaknula Nina Čalopek, Lisinski će im u tome pružiti svu moguću tehničku i profesionalnu pomoć te podržati njihove želje koje prekoračuju granice standardnog priređivanja recitala, zbog čega je na projektu angažiran i redatelj Mario Kovač koji će sa svojim timom realizirati scenske elemente njihovih nastupa.

Foto: KDVL

Igor Lešnik prisjetio se vlastitih izvođačkih dana tijekom kojih je na pozornicama Lisinskog bio prisutan još od otvorenja dvorane te naglasio važnost ovog projekta za profesionalni put mladih glazbenika i izrazio nadu u njegovu dugotrajnost. Tao-Yuan Hsiao i Arsen Dalibaltayan nisu krili oduševljenje prilikom koja im se pruža: dok će violinistica naglasak staviti na rjeđe izvođene skladatelje, pijanist će pokušati rekreirati Skrjabinove ideje o povezanosti glazbe i svjetlosti.

Foto: KDVL

Projekt i studente publika može podržati na koncertima: prvi će nastupiti Arsen Dalibaltayan koji će 10. studenoga izvesti djela Liszta i Skrjabina. Tao-Yuan Hsiao će 2. veljače 2025. uz klavirsku pratnju Stipe Prskala svirati djela Papandopula, Stravinskog i Brahmsa, dok će Benjamin Šuran uz pijanista Marija Čopora nastupiti 9. ožujka 2025. s djelima Iberta, Kunca, Papandopula, Mozarta, Gounoda, Bizeta, Boita i Borodina. Zajednički nastup rezidenata, sa šarolikim programom sastavljenim od hrvatskih, tajvanskih i europskih skladatelja, održat će se 27. travnja sljedeće godine.

 

Foto: KDVL

Foto: KDVL

Foto: KDVL

Foto: KDVL

Foto: KDVL

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati