08
lis
2024
Vijesti

Ciklus Oda-birano Hrvatskog radija

Dirigentsko povećalo: Svjetovi tame i svjetla u Simfonijskom diptihu Blagoja Berse

Partitura Blagoja Berse / foto: Iva Lovrec Štefanović

share

Ciklus Oda-birano uz 90. obljetnicu smrti Blagoja Berse (1873-1934) donosi posebnu emisiju Dirigentsko povećalo – Svjetovi tame i svjetla u Simfonijskom diptihu Blagoja Berse koju je ostvario skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk.

Kao pripadnik hrvatske obitelji slavenskih, romanskih i germanskih korijena, čiji se europski životni put odvijao između rodnog Mediterana, austrougarske prijestolnice i hrvatskog glavnoga grada, Bersa je gotovo simbolički povezao multikulturalne energije europske moderne na razmeđu stoljeća i svjetonazora s asimilacijskom otvorenošću i periferijskim specifičnostima hrvatskoga duhovnog prostora. Nije bio samo najsnažnija stvaralačka osobnost svoje skladateljske generacije, nego i profesionalni autoritet onima u dolasku, jer je uz stručno znanje imao i onu intelektualnu širinu po kojoj je njegova vrsta stilske sinteze prerasla u estetiku individualnog eklekticizma par exellence”, Eva Sedak, muzikologinja.

Dirigentsko povećalo otvara prostor za Simfonijski diptih Blagoja Berse, jedan od vrhunaca hrvatske orkestralne literature, koji je u našem posebnom formatu uz glazbene primjere razložio dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk.

Autor Mladen Tarbuk i tonmajstor Božidar Pandurić u montaži / foto: Iva Lovrec Štefanović

On je partituru proučio već za integralnu izvedbu godine 1999., a bio je i stručni redaktor notnome izdanju u sklopu projekta Sabrana djela Blagoja Berse  Hrvatskog glazbenog zavoda.

Kako je Bersa ingeniozno osmislio i povezao orkestralne skladbe Sablasti i popularna Sunčana polja doznajemo uz glazbene primjere koje je maestro Tarbuk svirao na klaviru te uz ulomke njegove izvedbe iz 1999. sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske.

te dvojnice predstavljaju nukleus svih tematskih materijala iz kojih se razvijaju sve teme i Sablasti i Sunčanih polja”, Mladen Tarbuk, dirigent – autor emisije.

Premijera posebne emisije Dirigentsko povećalo – Svjetovi tame i svjetla u Simfonijskom diptihu Blagoja Berse u ciklusu Oda-birano je na rasporedu u utorak 8.10. u 18.05., a poslije će emisija biti dostupna u Slušaonici

Govor i svirku Mladena Tarbuka snimio je i uz primjere s koncertne izvedbe montirao tonmajstor Božidar Pandurić, uredničku najavu i odjavu tonski oblikovao Danijel Turk. Autor Mladen Tarbuk ostvario je emisiju prema zamisli urednice Ive Lovrec Štefanović.

Službeno priopćenje: HRT

Moglo bi Vas zanimati