09
lis
2024
Vijesti

Prvo gostovanje u Meksiku u povijesti ansambla

Ansambl LADO gostuje u Meksiku

Ansambl LADO

share

Ansambl LADO putuje u Meksiko. Jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, umjetnička institucija koja je u 75 godina od osnutka proputovala gotovo cijeli svijet, u Meksiku će se predstaviti koncertima i radionicama.

Ovo je prvo gostovanje Ansambla LADO u toj zemlji, čime se jača kulturna suradnja Republike Hrvatske i Meksika. 

Međunarodno gostovanje u Meksiku, Ansambl LADO obilježit će održavanjem dva plesna i jednim vokalno-instrumentalnim koncertom, ali i održavanjem triju vrsta radionica. Prvi koncert održat će se 10. listopada 2024. na festivalu Cultura UNAM u Ciudad de Méxicu, a dan kasnije, 11. listopada, održat će se vokalno-instrumentalni koncert.

Plesni i vokalno-instrumentalni koncert uključuju reprezentativna i antologijska djela iz bogatog Ladovog repertoara. LADO će prisustvovati i otvorenju izložbe „Hrvatska emigracija u Meksiku: putovanje za osnivanjem novog doma“, koja prezentira osobitosti i ljepote Republike Hrvatske među imigracijom u Meksiku, koju organizira Laura Martin del Campo Steta, počasna konzulica Republike Hrvatske u Meksiku, kojoj LADO zahvaljuje na pomoći pri organizaciji ovog međunarodnog gostovanja.

LADO u Meksiku – 52. Cervantino festival, plakat

Centralni događaj gostovanja, Ladov je nastup na 52. Cervantino festivalu u gradu Guanajuato. Radi se o jednom od najvećih međunarodnih svjetskih festivala na kojem sudjeluje nekoliko tisuća izvođača iz cijelog svijeta; od klasične glazbe i jazza, sve do suvremenog plesa, kazališta i cirkusa. LADO će na Cervantino festivalu održati svoj reprezentativni plesni koncert. Koncertima će prisustvovati hrvatski veleposlanik u SAD-u, koji pokriva i područje Meksika, Pjer Šimonović.

LADO u Meksiku – Vokalne radionice

U svrhu jačanja kulturne suradnje, LADO će radionicama i prezentacijama jačati spone s meksičkom publikom. Tako će 16. listopada 2024. biti održana prezentacija tradicijskih glazbala na Music Faculty of National University (UNAM), radionice tradicijskog pjevanja na National Conservatory of Music te plesne radionice na National Folk Dance School. Dan kasnije, 17. listopada, Ansambl LADO susret će se s meksičkim nacionalnim ansamblom Ballet Folklórico de México; značajan susret bogatih folklornih tradicija s puno zajedničkih točaka, od vezenih uzoraka preko tema otpjevanih u različitim narodnim napjevima. 

LADO u Meksiku – Prezentacija tradicijskih glazbala

Gostovanje Ansambla LADO u Meksiku relevantno je zbog jačanja međunarodne suradnje i pozicioniranja Lada kao jedinstvenog kulturnog „proizvoda“ na međunarodnoj sceni. Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i sponzora, Hrvatske gospodarske komore i kompanije Končar d.d.

Službeno priopćenje: Ansambl LADO

Moglo bi Vas zanimati