09
lis
2024
Vijesti

Jedan od najvažnijih jazz događaja u Hrvatskoj

JazzHR Festival održat će se u Zagrebu krajem listopada

Lana Janjanin - JazzHR festival / foto: Samir Cerić Kovačević

share

JazzHR Festival, jedan od najvažnijih jazz događaja u Hrvatskoj, održat će se u Zagrebu krajem listopada, dovodeći na scenu najbolje domaće i međunarodne jazz glazbenike.

JazzHR Festival već desetljećima okuplja ljubitelje jazza u srcu Zagreba, nudeći raznolike programe i izvedbe koje pokrivaju sve aspekte ovog žanra – od tradicionalnog do suvremenog jazza. JazzHR je poznat po visokoj umjetničkoj kvaliteti, intimnoj atmosferi i mogućnosti uživanja u koncertima vrhunskih glazbenika u prestižnim gradskim dvoranama. Za sve zaljubljenike u jazz, ovo je neizostavan događaj koji obogaćuje kulturnu scenu Zagreba. Zabilježite u svoje kalendare period od 25. do 27. listopada jer ćete ga rezervirati za JazzHR Festival koji će se u cijelosti održati u Klubu kazališta Komedija „Kontesa“

Publici, gostima i Festivalu obratio se ravnatelj Kazališta Komedija Miljenko Puljić s riječima dobrodošlice i podrške: Vjerujem da ćete svi uživati u ovim danima koji nam nadolaze s fenomenalnim programom, s mladim talentiranim ljudima, s nečim što čini JazzHR, zagrebačku i hrvatsku scenu, sada, i u budućnosti.

Mijenko Puljić – JazzHR festival / foto: Samir Cerić Kovačević

Nadolazeći JazzHR Festival počeo je koncertom prije festivala za svojevrsni warmup zaslužan je Jerko Jurin Quartet s koncertnim predstavljanjem albuma Deceptive Simplicity, koji se održao 8. listopada, u 19:30., također u Klubu kazališta Komedija „Kontesa“ Bezbrojni Future Lounge sessions u Bacchusu i moja vjerojatno najglasnija master diploma koju je jazz akademija u Grazu ikad doživjela utkani su u sve pore albuma, koji je manifest svega onog u što vjerujemo i čemu težimo“, rekao je Jerko Jurin o debitantskom albumu Deceptive Simplicity koji je objavila izdavačka kuća Cantus, u rujnu 2024. 

Album je kombinacija jazza i suvremenih pravaca poput elektroničke glazbe, rocka, eksperimentalne glazbe i uspjeli smo sve to spojiti u autorsko istraživanje i stvaranje jazza s raznodobnim pravcima – pobliže je Jurin opisao album.

Jerko Jurin – JazzHR festival / foto: Samir Cerić Kovačević

Dva tjedna poslije warmupa s Jerko Jurin Quartetom, JazzHR Festival otvorit će se koncertom Makedonskog Nacionalnog Jazz Orkestra i gostujućih solista, 25. listopada u 19:30. Prvi put na pozornicu festivala JazzHR dolazi Makedonski Nacionalni Jazz Orkestar, koji je svoj status državne institucije dobio 2024. godine. Orkestru će se na ovom koncertu pridružiti solisti i skladatelji iz Slovenije, Srbije i Hrvatske koji će predstaviti svoju autorsku glazbu, a izvest će se i nekoliko skladbi makedonskih skladatelja. Uspavane ljubavi, blues, kolo, kukci, zvijezde i labudovi u valcerima i baladama u jakim autorskim ostvarenjima i sjajnim aranžmanima koji publiku u dvorani naprosto prožimaju – upravo time JazzHR otvara svoje bogato festivalsko izdanje. Solisti i skladatelji koji će im se ovom prilikom pridružiti su: vokalistica Aleksandra Bijelić, saksofonist Mario Bočić, klavirist Filip Bulatović, trubač Tomaž Gajšt, vokalistica Alba Nacinovich te bubnjar Janko Novoselić

Drugi dan JazzHR Festivala donosi predstavljanje još jednog debitantskog albuma – Valdemar Kušan Trio, na istom će mjestu, 26. listopada u 19:30 održati koncert sa skladbama s albuma Music of the Mind, Music of the Moment. Ovaj svoj debitantski album (u izdanju kuće Mudri Brk, 2023.) Valdemar Kušan opisuje kao magičnu glazbenu odiseju u postavi jazz trija.

Bend je ovog puta ponešto neobičan: sastoji se od klavira, klavijatura, bubnja i trube. Album opisuje koncept gdje su „Music of the Mind“ originalne kompozicije koje sam napisao za projekt i bend i one su aranžirane, uvježbane i odsvirane. Međutim tu je taj drugi dio cijelo koncepta koji je „Music of the Moment“ gdje se događa kompletna improvizacija bez ikakvih struktura i smjernica. – istaknuo je Valdemar Kušan.

Valdemar Kušan – JazzHR festival / foto: Samir Cerić Kovačević

U programskom konceptu umjetničke ravnateljice JazzHR Festivala Lane Janjanin, naglasak je na autorskoj glazbi i donošenju novih vrhunskih umjetničkih ostvarenja domaćeg jazz stvaralaštva pred publiku. To potvrđuje i koncert koji slijedi odmah poslije Valdemar Kušan Trija – na stage u 20:30 dolazi Denis Razz Adjustable Group i predstavlja najnoviji album Discrepancies in Blue. Denis Razumović Razz, saksofonist i skladatelj iz Rijeke ovom će prilikom proslaviti svoj 60. rođendan i obilježiti 40 godina glazbeničke karijere. Svoju bogatu biografiju Danis Razumović Razz okrunio je objavljivanjem brojnih solo albuma, a Discrepancies in Blue (Dallas Records, 2023.) koji će publika slušati uživo na drugoj večeri JazzHR Festivala posvećen je fenomenu blues glazbe. 

U Klubu Kazališta Komedija „Kontesa“, treći dan Festivala rezerviran je za još dva koncerta! Maja Grgić NIM održat će koncertno predstavljanje albuma NOW! Svoj najnoviji autorski album (u izdanju kuće Nota Bene Records, 2024.) ostvarila u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenicima Krunoslavom Levačićem, Zvonimirom Šestakom i Teom Martinovićem, s kojim zajednički potpisuje većinu pjesama. Njihov sastav opisuje kao spoj četiri horoskopske djevice koje dijele jednaku strast prema lijepoj glazbi, i koji je kao takav zajedničkim snagama stvorio jedan lijepi glazbeni materijal. 

Maja Grgić – JazzHR festival / foto: Samir Cerić Kovačević

U nastavku posljednje večeri Festivala, 20:30 Peđa Milutinović – drumbooty publici će predstaviti album CREALITY. Peđa (Predrag) Milutinović istaknuti je bubnjar i skladatelj iz Kragujevca. Surađivao je s mnogim renomiranim glazbenicima i sastavima, a drumbooty je njegov aktualni autorski projekt, koji karakterizira energična i melodična fuzija jazza, elektronike, hip-hopa i afrobeata. Uz Milutinovića za bubnjevima, u bendu su vrsni srpski glazbenici, čiji se različiti stilovi pretvaraju u savršenu alkemiju na pozornici. 

Uz prvenstveno raznoliko jazz bogatstvo doživljaja koje nudi ovo izdanje JazzHR Festivala, posjetitelji će moći pogledati i izložbu s popratnim programom panela Sound Archive: Jazz and Social Life in Communism, koji će se održati prvoga dana Festivala, 25. 10. u 18:30, također u Klubu Kazališta Komedija „Kontesa“.

Moglo bi Vas zanimati