10
lis
2024
Izvještaj

Mimika Orchestra - koncertno snimanje albuma

Zaron u zvučno tkanje Mimike

Mimika

Mimika u Lisinskom Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

share

U srijedu 9. listopada Mala dvorana Lisinski na jednu je večer postala glazbeni studio, u kojem je ansambl Mimika Orchestra snimao svoj novi album Medzotermina, uz prisustvo publike

Mimika spada među najzanimljivije glazbene kolektive na domaćoj sceni; eklektičan glazbeni projekt koji spaja progresivni orkestralni jazz s elementima tradicijske glazbe iz šire geografske regije. Lider ansambla, skladatelj i multiinstrumentalist Mak Murtić na početku je najavio publici da to neće biti tipičan nastup Mimike, „na kojem se sviraju tri albuma”, već nešto drukčije, i objasnio tehnikalije vezane za protokol snimanja koncertnog albuma, kao primjerice to da će svaku skladbu izvesti dvaput (take one i take two) te da će ponavljati segmente po potrebi.

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Tako je orkestar od dvadesetak članova izveo pet kompozicija (Zrcalo i pepeo, Dišpet i ostale), svaku u dvije verzije, s tim da je kao bis poslužio take three prve kompozicije. Inače, Mimika orkestar osnovali su prije dvadeset godina Mak Murtić i Maja Rivić u Londonu, a čine ga eminentni domaći i strani glazbenici, poput Joea Kaplowitza, Vojkana Jocića, Jurice Rukljića, Marija Petrinjaka, Viktora Slamniga, Nenada Kovačića i ostalih. Na početku nastupa Mak Murtić spomenuo je londonski ansambl koji mu predstavlja veliko nadahnuće – Grand Union Orchestra, orkestar predan istraživanju zvučnih svjetova iz raznih krajeva svijeta, čiji je lider Tony Haynes nažalost nedavno preminuo, u rujnu ove godine.

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Od prve je note, prepoznatljivog, ekspresivnog vokalnog uvoda Maje Rivić, bilo jasno da novi materijal predstavlja nastavak glazbenih vizija koje je Mimika razrađivala i na prethodna dva albuma, Divinities of the Earth and the Waters i Altur Mur.

Ovim novim glazbenim putovanjem Mimika ostaje na području Balkana i Mediterana, nadahnjujući se folklorom, staroslavenskim i mediteranskim tradicijama, legendama, mitovima i poviješću regije. Glazbeni „zaplet“ navigira između tih svjetova prošlosti te svijeta suvremenog zvuka i orkestralne improvizacije. Tako nastaje fascinantna, opojna sinteza ritmičkih tradicija Balkana, suvremenog jazza i tzv. treće struje.

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Već sâm koncept zvuči sjajno, ali glavni su adut Mimike njezini članovi – redom virtuozi i vrhunski improvizatori, koji imaju i svoje solo projekte te sudjeluju i u drugim glazbenim projektima. Posebno treba istaknuti Maju Rivić, jednu od tri vokalistice u ovom postavu, inače i sjajnu jazzericu, koju je Mak Murtić primjereno predstavio na kraju kao „THE alt“, koja je svojim upečatljivim, sonornim vokalom davala pečat (ne samo) vokalnim dionicama.

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Nakon izvedenih pet kompozicija, odnosno deset brojeva, Murtić je rekao publici da će ostatak albuma biti „izmišljen elektronički“ i nadosnimljen (u planu su još neki dijelovi na tradicijskim instrumentima), tako da završni uradak tek treba poslušati.

Ali ono što smo čuli sinoć odaje još jednu intrigantnu kreaciju Mimike: kompleksni aranžmani, kreativno korištenje mogućnosti orkestra, kao i dijaloga orkestra i elektronike, tekstovi na arhaičnim južnoslavenskim i otočkim dijalektima, složeni ritmovi nadahnuti balkanskom glazbenom tradicijom, nadahnuta sviračka međuigra i improvizacije… Istodobno, bilo je zanimljivo svjedočiti tehničkom procesu snimanja albuma, koji se najčešće odvija bez prisustva publike u studijskom prostoru.

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Iako se ideja ponavljanja kompozicija nekim slušateljima može činiti „dosadnom“, slušanje različitih takeova pružilo nam je rijetku priliku da dublje uronimo u ovo bogato zvučno tkanje i više se posvetimo detaljima te razvijamo analitički pristup, umjesto klasičnog prepuštanja emotivnom poletu koncertnog nastupa.

Iako su glazbenici bili već iscrpljeni nakon cjelodnevnih probi, u devedesetak minuta nastupa Mimika se još jednom pokazala kao ansambl dostojan svjetskih pozornica.

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Moglo bi Vas zanimati