12
lis
2024
Vijesti

Prvi nastup u Šibeniku

Kreće AJMO!

AJMO!

AJMO!

share

Novi projekt Ureda za izvoz glazbe Hrvatska, projekt AJMO! od samog je početka izazvao velik interes glazbene javnosti. Prijavilo se više od 300 izvođača koji su željeli nastupati i čak 39 organizatora iz manjih sredina, u igri je bilo najprije 10 puta po 10.000 eura, a onda na veliko iznenađenje prijavljenih i zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija RH, 12 puta po 10.000 eura za sufinanciranje koncerata izvan najvećih gradova.

„Odmah smo po brzom i velikom odazivu organizatora iz manjih sredina vidjeli da ovaj pilot projekt ima smisla i da trebamo sve napraviti da zaživi na duže staze. Primarni posao Ureda za izvoz glazbe Hrvatska je sufinanciranje bendova i glazbenih profesionalaca u inozemstvu, ostvarivanje međunarodnih suradnji s europskim glazbenim sektorom i drugim uredima za izvoz glazbe te organizacija showcase festivala i glazbene konferencije u Šibeniku SHIP. Sve to znači da smo jako dobro upoznati s problemima kako glazbenika da zasviraju u manjim sredinama, tako i organizatora da omoguće publici u manjim gradovima zanimljive koncerte. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH započet je ovaj projekt i sad kreće i njegova realizacija, jedva čekamo“, rekao je Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

Bore Balboa – AJMO! u Azimut

Prvi nastup održat će Bore Balboa i to već danas, 12. listopada u klubu Azimut u Šibeniku, a organizator i dobitnik sredstava iz natječaja je Udruga Kolektiv B4, šibenska mreža kulturne suradnje i razvoja koja okuplja ljude različitih afiniteta s dugogodišnjim iskustvom rada u kulturi s istim ciljem – stvarati kulturni sadržaj dostupan svima. Bore Balboa je reper iz Brodarice pored Šibenika koji je prve stihove javnosti predstavio prije desetak godina. S vremenom je postao jedno od najrespektabilnijih imena underground hip hop scene. Apsolutno idealan izbor za otvaranje “AJMO!” koncertnog slijeda.

My Buddy Moose – Urbofon live

Idući nastup rezerviran je za My Buddy Moose u Zadru, 18. listopada. Jedinstveni riječki indie americana bend poznat je po zaraznom zvuku na koji su utjecali i country i soul i garažni rock. Zajedno su već 20 godina (prilično dobar staž) i kažu da im je glazba način neverbalne komunikacije. Njihovu komunikaciju publika voli, to se moglo vidjeti na njihovim brojnim koncertima i festivalima po Hrvatskoj i regiji. Organizator ovog koncerta je Udruga Prizmaudruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti, a nastup (u okviru Urbofon live programa) održat će se u Providurovoj palači u Zadru. Mi stižemo, a vi?

Debeli Precjednik – Klub kulture Križevci

Kultni osječki hardcore punk bend Debeli Precjednik treći je po redu u nizu ovih genijalnih nastupa projekta AJMO! Njihov nastup održat će se u Klubu kulture u Križevcima, 19. listopada. Bend je osnovan davne 1993. godine, svirali su na više od 500 koncerata te iza sebe imaju četiri velike europske turneje, a svirali su i sa sastavima SNFU, NOFX, Jello Biafra and GSOM, Lagwagon i drugima. Zahvaljujući Udruzi K.V.A.R.K., jednom od dobitnika natječaja i u suradnji s Klubom kulture, vraćaju se u Križevce nakon, pazi sad – 18 godina. Ovo se stvarno ne smije propustiti!

Kojoti & Mate Granfarola – Art radionica Lazareti

Kojoti u Dubrovniku? Zvuči kao naziv najprodavanijeg trilera ikad. I kao najiščekivaniji nastup ikad. Udruga Art radionica Lazareti glavni je i odgovorni krivac za ovaj nastup Kojota 25. listopada u sklopu projekta AJMO! Kojoti su svoj posljednji album ”Sve je pod kontrolom?” nakon više od 20 godina duge diskografske pauze objavili u ožujku 2019. godine. Album im je donio brojne pozitivne kritike te nominaciju za nagradu Porin u kategoriji za najbolji rock album godine. Jedva čekamo. 

M.O.R.T., Šiza i Prosti Prst – Prostor

Centar za mlade Čakovec definitivno zna što radi. Na isto mjesto – Prostor u Čakovcu i na isti dan – 26. listopada dovode M.O.R.T., Šizu i Prosti Prst. Ne doći na ovo bio bi grijeh. Sinjski žestoki bend, duo garažnog rocka i post-punka i jedan od rijetkih novih alternativnih autorskih bendova u okolici Čakovca i Varaždina zvuči kao savršena kombinacija za zadnji listopadski nastup projekta AJMO! 

„Zamišljeno je da korist od ovog projekta ima kompletan glazbeni ekosistem – izvođači, njihovi agenti, diskografi, mediji i naravno oni najvažniji – publika. Kroz projekt “AJMO!” održat će se četrdeset i osam koncerata u 5 mjeseci u manjim mjestima koji se vjerojatno bez motivacijskih napora nikada ne bi ostvarili. Ideja pokretača projekta je kroz godine pružati kontinuiranu potporu koncertnoj djelatnosti – kako u programskom tako i u infrastrukturnom smislu. Važno je da se kroz projekt stvori jedna vrsta integriranog razmišljanja koje rezultira umrežavanjem. Tako ostvarenim ciljem bi se hrvatska koncertna mapa znatno promijenila“rekao je Dražen Baljak, suosnivač i predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

Moglo bi Vas zanimati