12
velj
2024
Digital & Biz

često postavljena pitanja

Obrade i autorska prava - sve što trebate znati

stock photo

share

Snimanje obrada pjesama drugih autora, njihova objava i dijeljenje na društvenim mrežama jedan je od najraširenijih “sportova” među glazbenicima. I to, naravno, ne samo mladih i ne samo hrvatskih glazbenika. YouTube, Instagram i Facebook puni su videa gdje se tuđe pjesme izvode uz akustičnu gitaru, acapella, u raznim bendovskim varijantama pa sve do radikalnih obrada u netipičnim verzijama.

Ipak, i u naizgled dobroćudnim videima iz spavaćih soba u kojima izvodite neku obradu Eda Sheerana, Nine Badrić ili Jinxa, potrebno je obratiti pažnju na poštivanje prava originalnih autora. Smijete li takve snimke slobodno objavljivati po društvenim mrežama i ostalim kanalima za promociju, treba li vam dopuštenje originalnih autora i što oni imaju od toga, pitanja su na čije ćete odgovore, nadamo se, pronaći u nastavku teksta.

Ovaj skup često postavljenih pitanja rezultat je suradnje Odjela članstva i Odjela za pravne poslove HDS ZAMP-a čiji su djelatnici prikupili niz pitanja s kojima su se dosad najčešće susretali u svom svakodnevnom poslovanju i kontaktima s glazbenicima. Ipak, važno je imati na umu da je svaka obrada zapravo situacija za sebe te da se pravila mogu razlikovati od slučaja do slučaja. Uzevši u obzir specifičan i iznimno dinamičan razvoj digitalnih servisa i platformi za dijeljenje sadržaja, moguće je da će neki odgovori već sutra biti djelomično točni ili potpuno krivi.
Prije nego online objavite svoju (prvu) obradu, u ovom tekstu razlikujemo digitalne platforme i društvene mreže (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube) od digitalnih glazbenih servisa (Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal…) – pravila pri objavi i dopuštenjima nisu ista u oba slučaja!

U svakom slučaju, ukoliko kao glazbenik/ca ili autor/ica, i dalje imate nekih nedoumica ili dodatnih pitanja, slobodno se obratite službi ZAMP Hrvatskog društva skladatelja…

Snimio/la sam cover pjesme Parnog valjka, kod kuće, uz gitaru. Mogu li taj video slobodno postaviti na svoje društvene mreže (Facebook, YouTube, Instagram…)?

Video je moguće slobodno postaviti na društvene mreže, odnosno platforme poput Facebooka, YouTubea, Instagrama, TikToka čiji sadržaj kreiraju sami korisnici. U tom slučaju, nije potrebno prethodno zatražiti dopuštenje autora.

Zašto za to ne trebam tražiti dopuštenje autora?

Po Zakonu o autorskom i srodnim pravima, ta dopuštenja pokrivena su ugovorima između HDS ZAMP-a i platformi te se reguliraju kolektivnom licencom. Drugim riječima, originalni je autor potpisom punomoći ovlastio svoju kolektivnu organizaciju, u ovom slučaju HDS ZAMP, da za njega ostvaruje njegova prava (i) na platformama poput YouTubea, Facebooka, Instagrama i TikToka.

Hoće li originalni autor ostvariti neku zaradu od moje obrade na YouTubeu?

Hoće, ukoliko je video pravilno uploadan pod kategorijom “Glazba”.

Kategorija Glazba na YouTubeu prilikom uploada

Snimio/la sam cover pjesme Taylor Swift. Mogu li i dalje slobodno postaviti pjesmu na svoje društvene mreže budući da riječ o pjesmi strane autorice?

Sukladno Zakonu, licenca HDS ZAMP-a pokriva njeno korištenje na društvenim mrežama na teritoriju RH. No, budući da se zakoni razlikuju od zemlje do zemlje, moguće je da će video u nekim teritorijima biti blokiran ili nedostupan.

Snimio/la sam cover kojeg planiram postaviti na glazbene streaming servise, Spotify, Apple Music, Deezer… Mogu li i to napraviti slobodno, bez dopuštenja autora?

Ne, za takav upload potrebno je prethodno zatražiti dopuštenje originalnog autora, odnosno njegovog zastupnika ili nakladnika. Snimke na glazbene streaming platforme nije moguće postaviti direktno i samostalno već isključivo preko agregatora koji će od vas tražiti da raspolažete svim potrebnim odobrenjima i pravima za upload. Naime, HDS ZAMP drukčije licencira streaming servise poput Spotifyja, Apple Musica, Deezera od platformi poput YouTubea, Facebooka, Instagrama i TikToka!

Može li me HDS ZAMP povezati s originalnim autorom kako bih dobio/la dopuštenje za obradu?

Može, svoj upit možete poslati na [email protected].

Snimio/la bih obradu pjesme s potpuno novim i bitno drukčijim aranžmanom – mogu li to napraviti slobodno, jednako kao pri objavi covera? Mogu li se prijaviti ZAMP-u kao aranžer pjesme i pritom ostvarivati prava?

Za snimanje i javnu objavu autorskog djela (na streaming servisima) u drugačijem aranžmanu od izvornog, potrebno je kontaktirati autora i zatražiti dopuštenje. Novi aranžman ne mora, ali može zadirati u moralna prava originalnog autora te štetiti njegovoj časti i ugledu, stoga je prethodno potrebno zatražiti dopuštenje. Kako bi kao aranžer mogli ostvarivati prava putem kolektivne organizacije HDS ZAMP-a, originalni autor mora specificirati ustupa li svoja autorska prava novom aranžeru i u kolikom udjelu.

Smije li moj bend slobodno izvoditi pjesme drugih autora na svojim koncertima?

Može, uz poštivanje moralnih prava autora te obavezno ispunjavanje obrasca izvedenih djela koje će organizator koncerta (pravna osoba, klub, dvorana…) poslati HDS ZAMP-u. Služba ZAMP će zatim temeljem tog popisa raspodijeliti honorare onim autorima čije su se pjesme izvodile na nastupima.

Napravio/la bih hrvatski prepjev pjesme originalno objavljene na engleskom jeziku. Mogu li se, u tom slučaju, prijaviti ZAMP-u kao autor teksta i pritom ostvarivati prava?

Prevoditelj ili novi tekstopisac nema mogućnosti ostvarivati svoja prava na naknadu za djelo originalnog autora bez prethodnog odobrenja/suglasnosti originalnog autora. Izuzetak od toga su tradicionalna djela te djela autora preminulih prije više od 70 godina. Obrađivača može prijaviti i/ili mu dodijeliti udio isključivo autor originalnog djela, no u praksi nije učestalo da originalni autor dodijeli neki udio novom tekstopiscu.

U pjesmi bih koristio/la originalni sample pjesme Magazina, mogu li to učiniti slobodno?

Ne, za korištenja sampleova potrebno je zatražiti dopuštenje originalnih autora te vlasnika originalne snimke.

Radim pjesmu s beatovima koje sam kupio/la preko jednog od brojnih web kataloga. Trebam li pri prijavi pjesme HDS ZAMP-u naznačiti i autora originalnog beata?

Ovisi o uvjetima koje ste prihvatili pri kupnji – neki beatovi su slobodni za korištenje bez navođenja originalnog autora beata, drugi pak zahtijevaju prijavu kako bi autor originalnog beata ostvarivao autorsku naknadu. Preporučamo da dobro pročitate i proučite odredbe i uvjete pri kupnji!

Moj bend za svadbe i evente postavio bi video pjesme Nene Belana na naše društvene mreže kako bi promovirali naše nastupe. Treba li nam neko posebno odobrenje?

Ukoliko se u videu reklamira nastup ili oglašava neki proizvod ili usluga, potrebno je zatražiti dozvolu originalnog autora koji to može dopustiti bez naknade ili uz određenu naknadu.

I dalje ne nalazim odgovore na svoje pitanje…

Obratite se službi ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Odjelu članstva, osobno u Heinzelovoj 62a, telefonski 01/ 6387 000 ili mailom na [email protected].

Moglo bi Vas zanimati