17
stu
2021
Čitaj

Naš urednik Igor Jurilj ilustrirao je za #freeBritney pokret - pročitajte njegov intervju za Jutarnji list

Igor Jurilj

Igor Jurilj /Matej Grgić

share

Igor Jurilj, urednik portala glazba.hr i ilustrator koji stvara pod imenom Yellow Yuri, postao je lice s naslovnice – u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista objavljena je velika priča o njegovim ilustracijama vezanim za #FreeBritney pokret.

Tekst je objavljen povodom sudske presude prema kojoj je Britney Spears nakon 13 godina oslobođena od skrbništva koje je nad njom imao njezin otac Jamie Spears.

Jurilj je tijekom tri godine, koliko otprilike traje #freeBritney pokret, nacrtao desetke ilustracija inspiriranih skandaloznim pravnim položajem pop princeze. Jedna od njih, efektni crtež koji prikazuje Britney na križu sačinjenom od dolara, postala je jedan od zaštitnih znakova ovoga pokreta. Jednom je prilikom ilustracija čak dospjela i na ugledni Rolling Stone: jedna žena koja je protestirala za slobodu pjevačice držala ju je u ruci kao transparent, koji se vidi na naslovnoj fotografiji koja prati tekst o prosvjedu.

Jurilj je redovito dizajnirao i promotivne materijale za prosvjednike u Los Angelesu, New Yorku ili Chicagu. Jedan od takvih dizajna je zamijetio i Britneyjin dečko, kao i glumica Rose McGowan. Od njega je ilustracije direktno preuzeo čak i Britneyjin posinak, odnosno stariji sin njezina bivšeg muža.

Majice s najpoznatijim Juriljevim motivom vezanim za pjevačicu Spears mogu se kupiti i na platformi Modna katedra.

“Moja ljubav prema ovoj pjevačici počela je još 1998. godine, kada ga me je kao klinca okupirala s debitantskim singlom ‘Baby One More Time’, prikazanim na tada mi najdražoj emisiji Hit Depo”, rekao je Jurilj za Jutarnji list.

“To je i emisija koja me i uvukla u glazbu. Fascinirao me taj njezin kontrast nevinosti i zavodljivosti. Britney je od najranijih dana bila hodajuća kontradikcija i skandal. Istovremeno je bila najpristojnija i najnježnija osoba pred kamerama, nesvjesna svog globalnog statusa. Mojoj je generaciji označila promjenu u popularnoj glazbi i kulturi”, rekao je. Cijeli intervju koji je Igor dao za Jutarnji list možete čitati ovdje.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yellow Yuri (@yellow.yuri)

 

Moglo bi Vas zanimati