21
kol
2023
Intervju

Grad Sve Zna

Albina: „Inspiracija je posvuda“

Albina

Albina /Matej Grgić

share

Nakon što je osvojila publiku – ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta – dinamičnim nastupom na Eurosongu gdje nas je predstavila pjesmom ”Tick-Tock” (B. Mihaljević/T. Buklijaš Bakić/M. Z. Cinnamon), Albina nastavlja svoj glazbeni put, sada i kao autorica.

Njezin aktualni singl ”Grad Sve Zna” jasno prati aktualne glazbene trendove, čime se približava novog generaciji slušatelja, kako zvukom, tako i strategijom promocije. Bio je to povod našeg razgovora u kojem nam je Albina otkrila detalje svojevrsnoga novog poglavlja svoje glazbene karijere.

Albina

Albina/Matej Grgić

Albina kao izvođačica ili Albina kao autorica. Koja ti je uloga draža i zašto?

I jedno i drugo je dio mene, a kad bih morala birati – definitivno Albina kao izvođačica. Ništa ne može zamijeniti taj osjećaj kada staneš na pozornicu i otvoriš vrata nekog svog svijeta u kojem se osjećaš kao doma. Mogućnost povezivanja s publikom na takav način je nešto neprocjenjivo. Albina kao autor još uvijek istražuje, ali svakako sam prigrlila i taj izazov.

Kada si odlučila sama pisati svoje pjesme?

Mislim da je to bilo nekoliko mjeseci nakon odlaska na Eurosong, kada sam „sjela sama sa sobom“ i shvatila da nema bolje osobe od mene same, koja bi izrazila svoje misli, ideje i situacije te ih pretočila kroz glazbeni broj. Tako sam samu sebe ohrabrila i počela konkretnije pisati. Naravno, jako sam zahvalna na cjelokupnoj podršci koju imam na tom putovanju.

Albina

Albina/Matej Grgić

Gdje pronalaziš inspiraciju? Jesu li pjesme inspirirane tvojim vlastitim iskustvom ili ljudima koji te okružuju?

Rekla bih i jedno i drugo. Često me inspiriraju i vlastita iskustva, ali i iskustva prijatelja, obitelji i poznanika. Inspiracija je posvuda. To je jedan širok spektar emocija i uvijek se trudim uklopiti ih u svoju glazbu na jedan drugačiji način.

Autorski surađuješ s Đanom Smajo i Hrvojem Domazetom. Kako je došlo do suradnje s njima i kako se međusobno autorski nadopunjujete?

S Đanom se poznajem već dugi niz godina, zajedno smo pjevale u udruzi Music Talents koju vodi prof. Teana Kovačević, pa smo tako na jedan način zajedno i odrastale. Smatram da se jako dobro nadopunjujemo. Njezina podrška i pomoć puno su mi značile prilikom rada na mojim pjesmama. Hrvoja također poznajem duže, a naša suradnja službeno je započela pjesmom ”27”. Od tada radimo i na novim stvarima, gradimo jedan prepoznatljiv zvuk i jako se dobro razumijemo.

Kako izgleda kreativni proces iza nastanka pjesama?

Zanimljivo pitanje ne koje se odgovor, vjerujem, stalno mijenja. Ovisi o puno toga u trenutku nastajanja pjesme. Rekla bih da ne postoji neka određena šablona po kojoj radimo; nekad Đana i ja pronađemo zanimljivu glazbenu podlogu koja nam se sviđa, a prema kojoj zatim slažemo melodiju i tekst. Nekad sama imam cijelu ideju, ponekad Hrvoje pošalje demo koji je smislio, ali uvijek se nekako nadopunjavamo i dođemo do zajedničkog rješenja.

Albina

Albina/Matej Grgić

Do sada si objavila nekoliko autorskih pjesama, je li u planu i album?

Sigurno idemo ka nečemu većem, ali još uvijek interno razmišljamo što će to točno biti. Nakupilo se nešto novih pjesama, tako da svakako planiramo da iste ugledaju svijetlo dana.

Posebnu pažnju daješ i vizualnom identitetu, točnije spotovima za pjesme. Koliko sama sudjeluješ u definiraju kreativne vizije spotova?

Svatko tko me poznaje zna da jako držim do estetike. Uistinu volim to. Smatram da je i taj vizualni aspekt jako bitan te da se i kroz njega gradi identitet izvođača, kao i kroz same pjesme. Jako volim sudjelovati i u tom kreativnom procesu, dati svoje sugestije i slično, ali ipak dajem slobodu profesionalcima koji su zaduženi za to. Ne volim kreativcima ograničavati njihovu maštu. U konačnici, na kraju svakog projekta najbitnije je da dođemo do rezultata kojim smo svi zadovoljni.

U pjesmu ”Grad Sve Zna” surađivala si s Lukom Matkovićem. Kako je došlo do suradnje i kakva iskustva nosiš sa snimanja spota?

Već dugo pikiram taj duo (Luka i Ana) te intenzivno pratim njihov rad. Bila sam – i još uvijek sam – veliki fan njihovih spotova i načina na koji rade. Drago mi je da sam i sama imala priliku surađivati s njima – cijelo to iskustvo bilo je ležerno, opušteno, ugodno, a rezultat i više nego odličan. Mislim da su napravili jednu iznimno vizualno kvalitetnu i modernu priču s videospotom i iskreno se veselim budućim suradnjama s ovim talentiranim duom.

Albina

Albina/Matej Grgić

Koliko te kao glazbenicu definirao nastup na Eurosongu? Što je najvrjednija lekcija koju si tamo naučila?

Zaista jedno veliko i posebno iskustvo. Evo i dandanas, nakon dvije i pol godine mogu vidjeti koliko me ljudi pamte i prate zahvaljujući tom nastupu i cijeloj priči oko Eurosonga. To je, naravno, bio jedan veliki push za nastavak karijere, ali i malo breme s jedne strane jer su se postavile neke visoke granice i očekivanja, pa nakon što je sve to minulo postavilo se pitanje „što dalje?“. Dala sam si vremena i oduška i u međuvremenu krenula raditi glazbu onako kako osjećam i kako smatram da je najbolje. Svjesna sam da je to proces koji traje i veselim se svemu onome što dolazi.

Još uvijek te prate eurovizijski fanovi. Kako oni reagiraju na nove pjesme na hrvatskom?

Iskreno me iznenadilo koliko su jaka fan baza, potpuno su u toku s novostima i općenito prate izvođače koji su sudjelovali na Eurosongu. Lijepo je zato za vidjeti u svakom slučaju. Često podrže izlazak novih pjesama i podijele ih na društvenim mrežama. Veliko im hvala na tome!

Također, nastupila si i na Zagrebačkom festivalu. Kakve dojmove nosiš i što nastup na događanju ovakvog formata znači za tebe?

Nastup na Zagrebačkom festivalu bio je prilično nenadan s obzirom na to da je i sama pjesma nastala jako spontano i brzo. I Đani i meni taj nastup puno znači jer obje pratimo i volimo Zagrebački festival. Ima neku posebnu čar, čemu svakako pridonosi i duga tradicija, a posebno mi je drago što sada pruža i mladima da predstave zvuk koji možda i nije toliko čest na takvim festivalskim platformama.

Albina

Albina/Matej Grgić

Koje izvođače slušaš ovih dana? Koga bi posebno izdvojila?

Trenutno slušam sve i svašta! Volim otkrivati razne izvođače i žanrove. Možda bih izdvojila španjolsku glazbu i reggaeton, nekako mi najviše pašu uz ovo ljetno razdoblje.

Što pripremaš u bližoj budućnosti?

Pripremam nove pjesme, to svakako. A sad, u kojem obliku će biti plasirane – to ćemo još vidjeti.

Albina

Albina /Matej Grgić

Albina

Albina /Matej Grgić

Albina

Albina /Matej Grgić

Albina

Albina /Matej Grgić

Albina

Albina /Matej Grgić

Albina

Albina /Matej Grgić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati