24
velj
2022
Intervju

Ba$ha – upoznajte petnaestogodišnjaka uz čiji “DISKO” pleše cijela regija

Ba$ha

Ba$ha /privatna arhiva

share

Da je Billboard pokrenuo lokalnu top listu najslušanijih na digitalnim servisima koji tjedan ranije, ime Ba$ha zasigurno bi se našlo na samom vrhu. Jer pjesma “DISKO” bila je tada prva na YouTube trendingu, kao i na Deezerovoj Top 100 pjesama za Hrvatsku. Danas na Spotifyju danas broji više od 455 tisuća preslušavanja, na YouTubeu se opako približava brojci od čak dva milijuna preslušavanja, a na TikToku je korištena u 40 tisuća videa.

Objavljena je prije samo mjesec dana, točnije, 15. siječnja 2022. te instantno osvojila cijelu regiju. Nekoliko mjeseci ranije, Ba$ha je veliki uspjeh postigao s pjesmom “Mesec” koja danas broji 2,3 milijuna pregleda na YouTubeu, 516 tisuća na Spotifyju, a korištena je u 22 tisuće videa na TikToku.

Tko je Ba$ha? 

„Baša je moje prezime kojime se najviše ponosim i koje me prati cijeli život, a Ba$ha je samo način na koji sam to odlučio glazbeno predstaviti”, rekao nam je ovaj uspješan, pazite sad, petnaestogodišnjak, koji je trenutno najtraženije lice regionalne glazbene scene, a s obzirom na predstavljeno, prognozira mu se veliki uspjeh u bliskoj budućnosti.

Pravog imena Ilija Baša, prošle je godine publici počeo predstavljati vlastitu viziju kombinacije hip hop i synth pop glazbe, dva trenutno najpopularnija glazbena pravca u regiji, što se pokazalo kao dobitna kombinacija koja je osvojila ciljanu publiku, tzv. generacije Z, kojoj su upravo ove pjesme na repeatu.

„Glazba je dio moje obitelji, okružen sam glazbom od malena. Dobar dio života svirao sam klavir, no u jednom trenutku počeo sam time umarati sam sebe pa sam promijenio način na koji se bavim glazbom”, otkriva nam Ba$ha koji je svoj talent otkrio javnosti 2012., i to kao petogodišnjak, pojavivši se na talent showu Ja imam talenat te oduševio interpretacijom hita u izvedbi Tonyja Cetinskog “Blago onom tko te ima”, autora Mire Buljana i Nenada Ninčevića.

Ba$ha

Ba$ha/privatna arhiva

Autorskim radom počeo se baviti 2019. i, kako nam je izjavio, od tada mu se posvećuje koliko god je to moguće. „Ranije su moje pjesme nastale isključivo kao produkt moje mašte, a sada pišem o nekom vlastitom doživljaju”, kaže Ba$ha koji inspiraciju pronalazi u svemu što ga okružuje, dok je pjesma “DISKO”, otkriva, također inspirirana vlastitim iskustvom, a nastajala je osam mjeseci. „Refren pjesme smislio sam malo prije nego što sam zapravo imao o čemu napisati i strofe.

Priču koja stoji iza toga možda jednom ispričam, ali za sada… onaj tko zna, zna”, rekao nam je obavijen velom misterija, no priznaje kako je ova, njegova najuspješnija pjesma do sada „prepuna iskrene energije”, a nastala je u suradnji s njegovim dobrim prijateljem i kolegom, glazbenikom umjetničkog imena DVN. Ba$ha je također do sada često surađivao s ekipom iz sarajevskog trap kolektiva Belaj Records, a objavio je i zajednički album kaleido s reperom m3rk4tom.

Tinejdžerske ljubavi i bezbrižno uživanje u životu s prijateljima tipična je tematika njegovih pjesama s kojima se poistovjećuje njegova generacija, ali i ostali koji su kroz to, naravno, već prošli ili još uvijek prolaze: „Pored glazbe, nemam nikakve konkretne hobije, ali imam svoje društvo koje volim najviše na svijetu i nas dvanaestero se provodimo kao nikad do sada”, ponosno ističe.

„Oduvijek sam se nadao da će se pročuti za moju glazbu, ali nisam mislio da će se sve ovako baš dogoditi. Tako da mogu reći da nisam očekivao baš ovoliko pozitivnih komentara, ali ne iznenađuje me sve ovo nešto posebno”, objašnjava Ba$ha svoju reakciju na strelovit uspjeh. Na njegov su izričaj utjecali oni koji su svojim plasmanom na streaming servisima unazad nekoliko godina u potpunosti pokorili regiju i oblikovali novu generaciju slušatelja: „Najviše cijenim Rastinu i Cobyjevu glazbu. Mislim da su oni najvažniji u cijelom stvaranju današnje glazbene scene”.

Jer upravo je to perspektiva nove generacije koja glazbu konzumira isključivo putem streaming servisa, a radijske postaje i TV programi na njih imaju poprilično malen utjecaj. Otkriva nam i kako se trenutno na njegovoj privatnoj playlisti mogu naći glazbenici poput Brenta Faizaya, Negativea, The Weeknd, Gunne, Tame Impale, 070 Shake i Drakea, što još jednom potvrđuje multižanrovsku odrednicu njegove generacije, a što se zasigurno odražava i na zanimljiv glazbeni spoj u njegovu stvaralaštvu.

Što u budućnosti možemo očekivati od Ba$he? „Mislim da je prerano da postavljam neke konkretne dugoročne ciljeve, ali za sada samo želim uživati u procesu”, zaključuje Ba$ha.

Moglo bi Vas zanimati