12
tra
2023
Intervju

Krvava novčanica

Shamso69 (Brkovi): „Pjesme se jednostavno odnekud stvore na mom telefonu”

Brkovi

Brkovi

share

Brkovi su da se vole.

Krvava novčanica osmi je studijski album jednog od koncertno najaktivnijeg benda u regiji. Brkovi su kroz godine predanog rada stekli zavidan broj okorjelih fanova. I dok su mnogi na samim početcima negativno reagirali na njihov jedinstven punk folk wellness spa glazbeni izričaj, s vremenom je broj njihovih slušatelja, prijatelja, kako ih bend voli nazvati, narastao do te mjere da u svakom, i onom najskrivenijem kutku regije ova ekipa može odraditi fantastičnu svirku, čime su elegantno i jednostavno utišali svaki glas koji je pokušao osporiti njihovo djelovanje. Hejterima su nedavno ponudili i majice s natpisom „Mrzim Brkove”, a prijateljima novi album.

Brkovi

Brkovi

Krvava novčanica prvi je album s novim članovima benda: gitaristima Alenom Vlajnićem – Talentinom i Igorom Paspaljem. Upravo virtuoz Igor Paspalj proglašen je 2020. gitaristom godine od strane prestižnog magazina „Guitar World“. Jednostavni pankerski riffovi tako su dobili novu dimenziju, odnosno prepoznatljivije i čišće folkom inspirirane solaže po kojima pjesme na Krvavoj novčanici postaju prepoznatljive. A prepoznatljivost u velikoj mjeri dolazi iz stihova, veoma jednostavnih, opet neizmjerno kreativnih i zanimljivih, iz autorskog pera redovnog člana Hrvatskog društva skladatelja, Vedrana Pehara, poznatijeg kao Shamso69.

Brkovi

Brkovi

Životne i ljubavne priče koje nose veliku dozu iskrenosti i svakodnevnosti, u stihovima u kojima petrarkističkih epiteta nedostaje, uz pregršt sirovih, ponekad ciničnih, ali uvijek direktnih rješenja inspiriranih različitim ljudskim karakterima. Pjesma “Bauštela” nakon najavnog singla “Više ni pankeri ne slušaju pank” najpopularnija je pjesma s novog diskografskog izdanja, samo na YouTubeu ima preko 117 tisuća pregleda:

„Gledao sam da album ima neku priču, zajedničku crtu. Sve što mi padne na pamet dolazi iz podsvijesti i kombinacija je ranijih sjećanja, kontakta s ljudima, iskustvima iz svakodnevnog života. Kao neka iskra u umu koja povremeno baca svjetlo na sve što sam u životu proživio ili trenutno proživljavam”, rekao nam je Shamso69 koji inspiraciju pronalazi u običnom čovjeku i njegovim velikim životnim prekretnicama.

Konvencionalnu estetiku pjesničke ljepote nosi posljednja pjesma na albumu, “A kada padne noć”, na kojoj je gostovala Mira Aleksić, inače natjecateljica popularnog pjevačkog natjecanja Zvezde Granda: ​​„Mira redovno dolazi na naše koncerte. Poslala je neki video sa snimanja novogodišnjeg programa, tada sam shvatio da je pjevačica. Htio sam duet sa Sekom Aleksić, a Miru sam zamolio da otpjeva demo u studiju. Međutim, toliko je dobro sve ispalo, da nisam više htio nikome drugome ništa slati”, kaže Shamso svojim prepoznatljivim tonom prijateljstva koje uvijek ističe kao ključ uspjeha ovog projekta.

Svoje je najveće hitove nedavno objedinio u pjesmarici u kojoj se nalaze stihovi i akordi za gitaru: „Krešo Blažević iz Rockmarka me tjera već nekoliko godina da napišem knjigu. Počeo sam pisati u koroni, ali čim su se vratile svirke, nisam više imao vremena. Onda sam mu ponudio zbirku pjesama, on se dosjetio da bismo mogli ubaciti i akorde i tako smo realizirali tu ideju. Jako sam zadovoljan kako je sve ispalo.”

Brkovi - pjesme i akordi

A knjiga koju Shamso jednog dana napiše vrlo bi lako mogla postati bestseller, jer čovjek je to bez dlake na jeziku, posebice na koncertima, kada između pjesama s publikom podijeli pokoju misao, zbog kojih su jedan od rijetkih bendova čije se snimke nastupa ne gledaju isključivo glazbene izvedbe radi. Osim u postavi benda, Shamso je tijekom proteklih nekoliko mjeseci održao i samostalnu akustičnu turneju:

„Bilo je zaista lijepo. Prednosti su što je tehnički i organizacijski dosta jednostavnije. Lakše je putovati manjim vozilom s dvoje suputnika nego kombijem, kad nas je sedmero ili osmero. Također je lakše sve ozvučiti i prirediti za nastup kada nema bubnjeva, pojačala i slično. S druge strane, radi se o nastupima u manjim prostorima gdje se ponovno susrećemo s nekim preprekama koje smo davno preskočili pa je to ponekad teže izdržati. Uglavnom, ne kajem se što sam to radio, bilo je zaista sjajnih momenata. Još uvijek razmišljam hoću li nastaviti s tim i na koji način. Bit će tu i nekih iznenađenja”, otkriva.

A u pauzama između svirki, bend je otišao u studio u Novom Sadu, kod starog suradnika Gospodina Bandara kako bi snimio aktualan album: „Pjesme su se skupljale dvije ili tri godine. Bilo ih je više pa sam napravio selekciju. Album smo snimali u Novom Sadu pa je trebalo organizirati smještaj, hranu i piće za bend. Nakon pauze na dva prošla albuma, vratili smo se starom producentu Gospodinu Bandaru. Pratio sam kako će novi članovi doživjeti suradnju s njim jer je dosta specifična osoba u pitanju, međutim, sve je prošlo sjajno!” oduševljeno će Shamso koji, kaže, maksimalno dopušta članovima benda uplitanje u autorski proces:

„Želja mi je da se ostali što više uključe i nadam se da će toga biti u budućnosti. Zasad osjetim da bi Alena možda mogao biti ‘taj’, vidjet ćemo.”

Pretrpanom koncertnom rasporedu usprkos, Brkovi svake dvije godine objave novi album, stoga smo upitali Shamsu utječe li to možda na kreativni proces: „Baš sam neki dan razmišljao o tome. Moguće da utječe u nekoj mjeri, međutim – izgleda da najbolje funkcioniram kad sam pod pritiskom. Neke od najuspješnijih pjesama napisao sam kad sam bio u gužvi. Uostalom, ponekad ideje dobijem na putu, tako da se na kraju uvijek dogodi ista stvar. Pjesme se jednostavno odnekud stvore na mom telefonu.”

„Hej, konobar, pusti onu stvar – do daske pojačaj, kusur mi ne vraćaj”, pjevat će publika nadolazećeg vikenda u Rijeci i Zagrebu, onog idućeg u Beogradu, zatim švedskom Malmu i Gothenburgu… Kreće turneja NEMAFUSHA 2023. na kojoj se za sada nalazi nevjerojatnih dvadeset i sedam datuma do početka rujna.

Nema predaha za ovaj bend: „Kod nas nikad ništa nije standardno. Dosta stvari i ideja nam dolazi usput, tako da ne planiramo previše taj dio. Definitivno ćemo ubaciti neke pjesme s novog albuma u set listu, pogotovo na onim nastupima gdje organiziramo promociju albuma, kao u Zagrebu i Rijeci. Krećemo ovaj vikend i onda nema stajanja!” zaključio je Shamso i otkrio da mu je najdraža pjesma s novog albuma naslovna, “Krvava novčanica”, te za sam kraj odgovorio na pitanje može li se novcem kupiti sreća: „Može, makar lažna. Koja isto nije za baciti – u nedostatku one prave.”

Brkovi su da se vole.

Moglo bi Vas zanimati