02
ožu
2022
Intervju

Splitski wunderkind DJ Jock: Od hitova koje vrti Carl Cox do glazbe za videoigre i cjelovečernje filmove

DJ Jock / press

share

Umek, Carl Cox, Christian Varela i Josep Capriati samo su neka od poznatih imena koja obožavaju glazbu splitskog DJ-a i producenta DJ Jocka. Prošlo je već desetak godina od njegove prve glazbene rezidencije, a otada je osvojio sve najvažnije europske pozorice, od Exita do Amsterdam Dance Eventa. Pandemija ga nipošto nije zaustavila, nego mu otvorila nove mogućnosti i odvela ga u neke nove smjerove… 

Uspješni techno DJ i producent DJ Jock, čiju hrvatsku elektroniku objavljuju i na svjetskim pozornicama puštaju poznati izvođači poput Carla Coxa i Cristiana Varele, upravo je potpisao jedno britansko glazbeno izdanje namijenjeno industriji video igrica, usput radi muziku za cjelovečernji film i kaže da nikad u životu nije bio produktivniji.

“Pun sam muzike. Imam masu snimljenog materijala, muzike u pripremi i one koja je već smiksana i ispeglana da bude spremna za objavu. Kako u ove dvije godine pandemije nije bilo presinga oko nastupa i svih onih obaveza prema labelima koji idu uz to, prepustio sam se slobodi vlastita uma i imam osjećaj da bih sada mogao djelovati kroz deset aliasa”, kaže kroz smijeh Stipe Škokić, splitsko utjelovljenje lika i djela DJ Jocka.

Njegova transformacija iz tipičnog techno izvođača i producenta prema drugim žanrovima i puno širim načinima glazbenog djelovanja započelo je, priča nam, u prvim tjednima pandemije.

“Prvo sam se odmorio i doznao kako izgledaju slobodni dani, bez gužve, ludila i stalne utrke u hvatanju letova, buseva i žurbe po svim prometnicama. Imao sam mjesecima unaprijed bukirane gotovo sve vikende kada je krenulo masovno otkazivanje i odjednom sam se našao u studiju, sam, bez plana i programa, bez ideje što nam svima donosi sutra”, prisjeća se.

Baveći se sporadičnim poslovima u svom studiju Involver, poput obrade raznih audio reklama ili stavljanja fine ‘patine’ na kompozicije drugih producenata sa scene elektroničke glazbe, počeo se zanimati za računalne igrice, odnosno njihov soundtrack.

“Nisam imao puno iskustva s tim, ali počeo sam nuditi radove stranim kompanijama, osjećajući da sam sve bolji u studiju i da mogu raditi još ozbiljnije projekte od onih kojima sam dosad bio okupiran. Poslao sam jedno tristotinjak mailova, ali nije bilo sreće. Svi su odgovarali da ne mogu to raditi jer nemam iskustva. A onda se odčepilo! Odčepilo se toliko brzo i snažno da me uhvatila panika jer je londonski studio Not A Goose, ujedno i jedini koji je pozitivno odgovorio na mail, odmah naručio gomilu glazbe za aktualni im projekt i tako sam se opet našao u žrvnju”, priča Stipe o početku suradnje s britanskom tvrtkom koja je početkom veljače okrunjena objavljenim soundtrackom Cheftastic! Buffet blast.

A posao nije nimalo jednostavan. Funkcionira tako da mu šalju video sekvence, scene iz akcijske igre kojima treba osmisliti glazbenu podlogu i sve one zvučne efekte kakvim takve igre obiluju, a onda on sve to u studiju razrađuje, obrađuje i priprema za završni proizvod. Pritom valja razmišljati o nizu detalja, atmosferi igre i ugođaju pa je Not A Goose za igru, koja se jednim dijelom događa u pustinji, prvo dubinski istraživao kakvim se glazbalima uopće muzicira u planetarnim pjeskovitim područjima, želeći postići najbolje moguće iskustvo igranja.

“Isto kao što u klubu puštaš glazbu, želeći ljudima dočarati taj neki ugođaj, tako isto i ovdje nastojiš muzičkom podlogom ‘ispričati’ priču, dočarati trenutak u kojem se igrač nalazi, pojačati mu atmosferu i ugođaj zvukovima. U principu je dosta zabavno, uzbudljivo i dok radim na igricama vrijeme mi brzinski proleti”, govori DJ Jock, kojem se odčepilo na svim frontovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ Jock (@djjock)

U jeku kampanje s igrom, stigla je ponuda da radi glazbu na filmu, i to cjelovečernjem igranom filmu, što je odmah prihvatio.

“Veliki izazov i veliki gušt bio mi je upustiti se u takvo što. Riječ je o dugometražnome igranom filmu redatelja Dušana Zorića i Matije Gluševića koji se snima u produkciji beogradskog Non-Align Filmsa i zagrebačkog Dinaridi Filma, uz Gorana Bogdana, Kseniju Marinković, Borisa Isakovića i druge u naslovnim ulogama. Jedva čekam vidjeti ga na velikom platnu, a to će biti uskoro, s obzirom da film na festivale i u kina stiže ove godine. Radio sam scene koje se događaju u noćnom klubu tako da mi nije bio problem to ukomponirati, a odradio sam i neke druge scene”, otkriva nam splitski producent.

Najteže je, dodaje, spojiti te trenutke kada se slika i zvuk spajaju u jedno. Prvo osmišljava glavnu temu, a onda, prema radnji koja se odvija, dodaje nove zvukove i obrađuje detalje.

Iako mu novi projekti oduzimaju dosta vremena i njima je okupiran cijelim svojim bićem, to ni u jednom trenutku nije umanjilo Jockovu sklonost prema prvoj ljubavi, elektroničkoj glazbi.

Nedavno je, uz odličnu prođu i plasman u TOP 100 Beatporta, objavio EP na labelu Black Codes Experiments, ovih dana izlazi mu novi materijal za talijansku diskografsku kuću Unrilis, a njegovu pjesmu ”Only You Can Make Me High” (kompilacija Croatia Gets Physical) novinari koji prate scenu elektroničke glazbe nominirali su na prvom izdanju nagrade Elector za techno singl godine.

A i svirke su se konačno opet zaredale.

“Baš sam za vikend svirao u splitskoj Zenti, zatim ide Jahorina, pa sarajevski Trezor i čini se kako se opet zahuktava svakog vikenda, a onda od svibnja starta sezona festivala koja započinje Future Scopeom na Jarunu, pa ljetni festivali… Kako je krenulo, ljeto bi trebalo biti top, buking je izvrstan, ali jednostavno se ne usuđujem puno o tome govoriti nakon svega što smo prošli u ove dvije godine, ali i onoga što se trenutno događa. Pandemije, ratovi, užasi! A ja bih samo svirao. Nadam se da hoću i da se vidimo na nekom podiju uskoro”, poručuje fanovima DJ Jock.

Moglo bi Vas zanimati