07
srp
2022
Intervju

Djeca!: „Eksplozija zvuka dolazi od energije koju nosimo u sebi“

Djeca!

Djeca!

share

Znam da znaš da ne mogu stat / Kad čujem ovaj zvuk ja trgam si vrat dva su zarazna – i to jedina – stiha jedne od pjesama novog, glasnog, nabrijanog i žestokog benda jednostavnog, ali začuđujućeg imena DJECA! (s uskličnikom).

Bruno Žabek i Benjamin Mjeržva duo su koji nas je svojim žestokim zvukom natjerao na headbanganje kada je u travnju za izdavačku kuću Dostava Zvuka objavio svoj prvi singl ”Ti imaš sve”, a dva mjeseca kasnije i singl ”Seljačka buna” kojima najavljuju svoj glasni debitantski album. Garažni zvuk, divlja mladenačka energija, haljine i krznene bunde karakteriziraju njihove nastupe, a zanimljiva estetika prožima njihovu glazbu i spotove.

DJECA! će u rujnu uz bendove poput Partibrejkersa, M.O.R.T.-a, pocket palme i Šajzerbiterlemona nastupiti na festivalu Brijačnica u zagrebačkom Hala Parku, a dok se njihov album miksa, saznajte sve o njihovu glazbenom putu, od djetinjstva do DJECE!

Kada, kako i zašto ste počeli učiti svirati i baviti se glazbom?

Bruno: Za dvanaesti mi je rođendan prijatelj poklonio live album AC/DC-ja koji me inspirirao da počnem svirati gitaru i baviti se glazbom. Od tada se moj glazbeni svijet naglo počeo širiti.

Benjamin: Glazba je oduvijek privlačila moju pažnju. Kao mali sam slušao sve što su slušali stariji sestra i brat, a srećom su slušali kvalitetnu glazbu, tako da sam rano bio izložen različitim žanrovima i izvođačima. Tako sam vjerojatno počeo razvijati senzibilitet za glazbu. Svirati sam počeo spontano, lupkajući oko sebe uz glazbu koja je svirala oko mene. Jednog dana, kada sam imao deset godina, sestra me odvela kod svog prijatelja bubnjara gdje sam prvi put sjeo za bubnjeve. Taj moment bio je veliki prasak moje glazbene karijere jer sam tada shvatio da se time želim baviti zauvijek.

Kako je nastala ideja za bend i zašto ste ga odlučili osnovati?

Naše glazbeno putovanje započelo je još u srednjoj školi gdje smo se upoznali preko frendova koji su slično kao i mi ‘brijali’ na mjuzu te smo vrlo brzo počeli svirati u istom bendu. Odmah smo počeli stvarati svoju glazbu bez obzira na to što smo i ‘skidali’ nama najdraže pjesme drugih bendova. Na tom su se putovanju s vremenom izmjenjivali članovi, pa i nazivi bendova. Godinama smo tražili ljude koji ‘grizu’ kao i mi za glazbu, koji su dovoljno kreativni i slobodni za naš ukus. Nakon duge potrage shvatili smo da više nema smisla tražiti i odlučili smo sami osnovati bend. To je bio veliki preokret jer smo samostalno počeli učiti pjevati iz nule i trebalo nam je par godina da se naviknemo. U tom periodu bili smo i članovi benda The Miceks. Također, Bruno je inicijalno gitarist, prijelaz s gitare na bas i traženje zvuka koji će definirati bend predstavljalo je novo iskustvo koje je u to vrijeme bilo dosta nesigurno i nepredvidivo. No, ipak smo iznjedrili zvuk koji se nastavlja razvijati kroz bend DJECA!.

Zajedno ste svirali i u bendu The Miceks čiji je kreativni tvorac bio Alen Kraljić, jedan od osnivača Pipsa i bivši gitarist Majki. Kako je djelovanje u tom bendu utjecalo na vaš glazbeni stil, vaš odnos i ono što vi jeste kao glazbenici danas? 

Kralja nam je bio glazbeni učitelj i, prije svega, prijatelj uz kojega smo puno toga naučili i doživjeli. Taj period bio je dosta izazovan jer nas je motivirao da se svirački uzdignemo na višu razinu što nam je unaprijedilo i vlastiti stvaralački proces.

Djeca!

Djeca!

Odakle dolazi potreba za glasnim, garažnim zvukom i žestinom?

Ta eksplozija zvuka dolazi iz energije koju nosimo u sebi.  Ne znamo zapravo zašto, ali od kad znamo za sebe imamo potrebu stvarati buku.

Što radite kad se ne bavite glazbom?

Glazba se onda bavi nama haha. Na neki se način glazbom bavimo stalno jer nam je ona dio svakodnevice, no ipak, ne bavimo se isključivo njome. Benjamin radi kao odgojitelj u dječjem vrtiću, dok Bruno studira Rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Volimo biti okruženi dragim ljudima, igrati nogomet, košarku, pingač, gledati filmove, ići na izlete, ljenčariti, uživati u prirodi i svašta još.

Što je za vas muzika?

Muzika je skup stavova, emocija i ljudske energije zabilježen u audio formatu. Postala nam je osnovna potreba kroz koju se izražavamo kao osobe. Predstavlja nam savršen spoj zabave, druženja i znatiželje. Moramo stvarati buku, inače nam nije baš najbolje, full smo se navukli…

Iako ste objavili tek dva singla, već ste imali nekoliko koncerata, a nastupali ste čak i na samoborskom Pine Festu. Kako publika reagira na vašu glazbu, jeste li zadovoljni reakcijama i trgaju li vrat kad čuju vaš zvuk?

Na svakom koncertu je barem par strganih vratova i nešto više istegnutih ligamenata, tako da na bini uvijek imamo spremne mobitele da možemo zvati hitnu pomoć čim prije.

Vas dvojica ste idejni tvorci i članovi benda, a kao pridruženi članovi ili vanjski suradnici na snimanju spotova i svirkama uživo sudjeluju Anja Papa i Luka Vidović. Jeste li razmišljali o proširenju postave benda, ili će vam se ipak samo pridruživati na koncertima?

Pa, zapravo nismo razmišljali o proširenju benda, jer ih već sad smatramo članovima benda. Samo što smo mi autori i pojavljujemo se na fotkama. Drugim riječima: BITNIJI SMO OD NJIH!!! (smijeh)

Čini se da ste kao glazbenici prošli već brojne i različite faze. Jeste li pronašli ‘svoj’, vlastiti zvuk i je li zvuk DJECE! taj zvuk? Ako jeste, kako ste to postigli?

Zvuk DJECE! je trenutno okrunjenje našeg traženja zvuka, premda smatramo da će se on mijenjati s vremenom. Kako smo to postigli? Pa… oduvijek slijedimo zvuk koji nas goni tako da pokušavamo što više toga strgati u što glasnijim okolnostima…

Svoj ste prvijenac najavili dvama singlovima – ”Ti imaš sve” i ”Seljačka buna”. Kako ste izabrali pjesme koje će biti singlovi i zašto baš te dvije, što ih izdvaja od ostatka budućeg albuma?

Tražili smo pjesme koje nas najbolje opisuju, a opet da se razlikuju. Drugi singl “Seljačka buna” doslovno zove na skakanje i divljanje – što je poanta naših nastupa.

Singlovi su objavljeni za izdavačku kuću Dostava Zvuka. Kako je došlo do te suradnje, koliko vam je i kako ona dosad pomogla i što očekujete u budućnosti?

U potrazi za izdavačem naišli smo na Dostavu Zvuka koja nas je privukla, pa smo i stupili u kontakt s njima. Svidjela im se naša mjuza, a nama se svidio njihov ljudski odnos i taj entuzijazam kojeg imaju vezano za promociju domaćih autorskih bendova. Tako da su singlovi već vani!

U kojoj ste fazi snimanja albuma? Koliko će pjesama sadržavati? Kako će zvučati i kakav će biti njegov koncept?

Album smo snimili krajem prošle godine u RSL PRODUCTION STUDIJU u Sloveniji, a trenutno je u fazi miksanja. Album se sastoji od deset pjesama. Pretežito je divlji, na momente inspiriran prljavim hip hop grooveovima s jednom opasnom ‘diskosynthljubavnom’ pjesmom.

Tko sve i na koje načine sudjeluje u snimanju albuma?

Snimanje smo obavili u RSL-u za četiri dana uz pomoć Bojana Pahljine i Damira Rončevića. Oni su također zaslužni za ovako dobro snimljen album.

Djeca!

Djeca!

Kako biste opisali vlastitu estetiku? Čime je ona najviše inspirirana?

Naša estetika inspirirana je dosta različitom glazbom, ali prvotno rock glazbom, tako da smo, uz razne utjecaje, i dalje rock bend.

Vaš nastup karakteriziraju i posebno osmišljeni outfiti koji se prilično razlikuju od onoga što možemo vidjeti u spotovima ili od onoga što čujemo. Zašto baš haljine i krzneni kaputi, predstavljaju li oni za vas nešto posebno? Što je inspiriralo tu ideju i zašto ste se odlučili baš za takve outfite?

Outfite smo smislili spontano. Istražujemo i radimo ono što nas zabavlja i uzbuđuje. U haljinama se osjećamo sexy, a bunde su tu da nam malo otežaju sviranje.

Koje vam je najnovije omiljeno glazbeno otkriće? Tko vas s naše scene u posljednje vrijeme najviše inspirira?

Nedavno smo otkrili srpski bend Vizelj i odlijepili. Sviđa nam se njihova distorzirana, a pogotovo nešto novija elektronska dimenzija. Tu je i hrvatski bend Šiza čiji nam se žestoki zvuk jako sviđa, a otkrićima se pridružuje i bend Seine. Jako puno smo naučili o produkciji, opremi, vježbanju i generalno o glazbi od ekipe iz bendova Seven That Spells, Otrovna Kristina i Jastreb. Gitarist i osnivač navedenih bendova, Niko Potočnjak, producent je našeg albuma. Iako nije tek nedavno otkriće, J.R. August je vječna inspiracija. Njegova je glazba nevjerojatna.

Imate li kakav glazbeni san iz djetinjstva koji biste željeli ostvariti?

Stvaranje, osmišljanje, snimanje i miksanje albuma nekoć su bili naši snovi koji se sada redom ostvaruju. San koji trenutno ostvarujemo je taj da naša glazba zaživi u punom sjaju na koncertima. Jer live nastupi i njihova nepredvidivost i spontanost je ono u čemu najviše uživamo.

Kakvi su vam planovi za ljeto i ostatak godine, gdje ćemo vas moći uhvatiti live?

Zasad je potvrđena jedino Brijačnica koja će se održati početkom devetog mjeseca. Na jesen planiramo izbaciti treći singl s kojim ćemo najaviti promociju albuma.

Moglo bi Vas zanimati