04
lip
2021
Intervju

Doktor: "Plastikpop predstavlja nešto plastično, sintetično i umjetno"

Doktor

share

Doktor je domaćoj publici prošle godine propisao recept za odličnu zabavu – plastikpop glazbu. Iz podzemlja ove je godine odlučio izviriti na površinu i upiti koju zraku sunca, jer je to također jako dobro za zdravlje – potpisao je ugovor s diskografskom kućom Dallas Records, a što zbog toga možemo očekivati u nastavku njegova kreativnog puta, otkrio nam je on sam.

Za početak bih te zamolila da se predstaviš našim čitateljima. Tko je Doktor i kakvu glazbu radi?
Projekt Doktor nastao je početkom 2020. godine pod naletom nekih žanrova i glazbenih izričaja koje prethodno nisam pretjerano doživljavao, a kamoli mislio da ću raditi takvu glazbu. Kad kažem nekih žanrova, posebice mislim na taj jedan trap trenutak u glazbenoj produkciji koji sam preuzeo slušajući ponajviše glazbenike poput Post Malonea ili The Weeknda, nakon čega Doktor poprima jedan drugačiji smjer modernije i elektronske glazbe, ali s elementima popa, pop punka i hyperpopa.

Što je plastik pop?
Plastikpop je neki moj glazbeni žanr, odnosno neko moje viđenje hyperpopa i sličnih konceptualnih žanrova. Na jedan način plastikpop predstavlja ono što i sama riječ kaže: nešto plastično, sintetično i umjetno, nešto što često ljudi kažu kada žele diskreditirati neku glazbenu vrstu. Ja sam odlučio malo okrenuti cijeli koncept i predstaviti se kao plastikpop artist pa zapravo riječi plastično ili sintetično sjajno opisuju moju glazbu.

Koja je tvoja pjesma tvoj osobni favorit i koju bi netko tko se do sada nije susreo s tvojim radom trebao prvu poslušati te zašto?
Uh, teško pitanje, mislim da je „Magija“ dobar primjer plastikpopa, nekakav spoj nostalgije i moderne produkcije, ali moj je osobni favorit, od pjesama koje sam do sada izdao, „Svijeta smak“. Ta pjesma mi se stvarno podvukla pod kožu, radi se o jednoj klasičnoj ljubavnoj pjesmi koja ima nekakav intenzivan osjećaj apokalipse i straha, pomiješanog s melodičnim refrenom i mladenačkom energijom. Moj osobni favorit do sada, zasigurno.

“U 2020. sam na neki način pronašao i otkrio sebe, počeo promišljati i glazbu na drugačiji način te u konačnici raditi i svirati ono što uistinu volim i osjećam.”

Kako nastaju tvoje pjesme, što te inspirira?
Najčešće pjesme nastanu spontano, padne mi na pamet melodija refrena i tu zapravo započinje cijeli kreativan proces, barem u većini slučajeva. Nakon toga pokušavam izgraditi atmosferu i ozračje u samoj pjesmi. Uglavnom pišem uz akustičnu gitaru, to je neka stara navika iz vremena kada sam bio koncentriraniji na blues i country izričaj.

Je li Doktor tvoj prvi glazbeni projekt ili si prije bio prisutan na sceni pod nekim drugim imenom?
Za vrijeme studija odnosno ranijih godina studija, često sam svirao po kafićima, pubovima i restoranima. Onako, uz akustičnu gitaru i dosta jednostavne aranžmane. Kako su godine prolazile, htio sam izložiti i svoj autorski rad pa je onda nastao moj prvi EP „Život na rubu“ koji bi opisao kao pokušaj shvaćanja stvari koje se događaju oko mene, bio je puno introspektivniji od mojih kasnijih radova, ali i dalje se volim prisjetiti i tog vremena.

Autorske pjesme odlučio si lansirati u 2020., tragičnoj godini za glazbenu industriju. Kako to?
U trenutcima kada sam pokretao Doktora nije još bilo jasnih nagovještaja da će godina (s)krenuti u tom smjeru ili sam možda ja bio zaokupljen drugim stvarima pa nisam primjećivao da se situacija pogoršava svakog dana. U 2020. sam na neki način pronašao i otkrio sebe, počeo promišljati i glazbu na drugačiji način te u konačnici raditi i svirati ono što uistinu volim i osjećam, tako da nisam pretjerano razmišljao o tome kakva će nas godina dočekati. Sve je bilo nekako spontano i jedna stvar je vodila drugoj.

Prvi je video na tvom kanalu obrada pjesme Ružnog Pačeta. Je li on jedan od tvojih uzora sa scene? Koga bi naveo kao uzore na regionalnoj sceni i s kim bi želio surađivati?
Točno, moj prvi iskorak, kada sam odlučio da će projekt Doktor zaživjeti, bila je obrada Ružnog Pačeta; shvatio sam da dijelimo sličnu publiku i slušamo sličnu glazbu pa je ta obrada zapravo bila moje viđenje novoga vala koji dolazi i kod nas u Hrvatskoj. Ružno Pače je sigurno jedan od artista koji je među prvima počeo s predstavljanjem hyperpopa te poppunk revivala, tako da je sigurno i on djelomično utjecao na moj zvuk. Što se tiče glazbenih suradnji, Hiljson iz KUKU$A je sigurno broj jedan na toj ljestvici, a volio bih raditi i s Ružnim Pačetom i nekim možda manje poznatim izvođačima, kao što su Balvan i Hoki.

“Kada nisam Doktor, što je u posljednje vrijeme sve rjeđe, radim na jednom radiju u Rijeci kao radijski voditelj”

Imaš li želju izvoditi svoju glazbu uživo? Kako bi izgledao tvoj idealan koncert?
Apsolutno postoji želja da se uskoro dogodi i live nastup, ali bit ću iskren, nisam još u potpunosti razradio koncept live nastupa za Doktora. Upravo sam u nekim razmišljanjima koja idu u tom smjeru, kao idealan koncert vidim mogućnost nastupanja s bendom, ali i nekih dijelova svirke uz akustičnu gitaru. Vidjet ćemo još kako će sve to funkcionirati.

Kako to da si se odlučio potpisati za veću domaću diskografsku kuću? Uobičajeno je da se glazbenici tvoga žanra danas često priklanjaju manjim diskografima. Kakvu perspektivu vidiš u ovoj suradnji?
To je još jedna stvar koja je došla poprilično spontano, javili su mi se iz Dallasa sa željom za suradnjom na mom albumu prvijencu i takav interes diskografa pokazao mi je da netko uistinu prati te cijeni moj rad, ali i dalo jednu drugu dimenziju, možemo ju nazvati „poslovna“ strana glazbe. Tako da sam trenutno zbilja zadovoljan suradnjom i jedva čekam da cijeli projekt ugleda svjetlo dana.

Tko si i što radiš kada nisi „Doktor“?
Kada nisam Doktor, što je u posljednje vrijeme sve rjeđe, radim na jednom radiju u Rijeci kao radijski voditelj, a privodim kraju i diplomski studij. Ostalo mi je još napisati te obraniti diplomski rad, tako da se uglavnom, kada nisam zauzet poslom i glazbom, trudim napisati diplomski i zatvoriti i tu stranicu svog života.

Što u bližoj budućnosti možemo očekivati od Doktora?
Generalni je plan izdati album do kraja godine, jedanaest ili dvanaest pjesama trebalo bi biti na tom albumu, uključujući i većinu dosadašnjih singlova. Trebalo bi objaviti još pokoji singl do tada, imam već nešto u ladici, ali ne želim sada previše otkrivati. U svakom slučaju, nadam se da će puno dobrih pjesama izaći u budućnosti te da će se i publici, ali i struci svidjeti daljnji smjer Doktora.

Izvor: www.sound-report.com

Moglo bi Vas zanimati