29
svi
2023
Intervju

Ususret partiju u Rijeci

Jan Kinčl: „Get Physical je klasični label, sjajno je da promovira malu scenu poput hrvatske“

Jan Kinčl u Cycle Studiju/ Matej Grgić

Jan Kinčl u Cycle Studiju/ Matej Grgić

share

Jan Kinčl jedan je od naših najaktivnijih i najkonzistentnijih DJ-a i producenata, a njegovo se ime našlo i na četvrtom po redu u nizu EP-jeva serijala Croatia, Get Physical!, koje izdaje kultna berlinska izdavačka kuća Get Physical. Tamo je objavio pjesmu „Suede“, a ovoga petka će skupa s Rolandom Leeskerom i Andreom Ljekajem i svirati na Croatia, Get Physical! partiju u Crkvi u Rijeci.

Tim smo povodom pitali Jana kako je „Suede“, inače nagrađena i Electorom, uopće nastala.

„’Suede’ je jedan od onih rijetkih songova koji se dogode bez puno razmišljanja. Imao sam demo koji sam predložio Regisu da koristimo za live nastupe i improviziramo na njega. Mislim da mi je u tom trenutku inspiracija bila Mike Huckabyeva ‘Melodies From The Jazz Republic’ stvar, deep house s kombinacijom jazz i latin vibea. Nismo previše planirali nego bi se iz nastupa u nastup ubacili u song i pustili da improvizacija ide u raznim smjerovima. Kroz vrijeme, stvar je sama od sebe počinjala dobivati formu i biti sve uspješnija na tim nastupima. Nastupe smo snimali, i jedan od tih je ispao zbilja dobro pa sam ga pretvorio u demo koji je ultimativno završio u rukama Andree Ljekaja“, prisjeća se početka suradnje s ovim labelom, koji zadnjih godina promovira hrvatsku elektroniku, i to upravo pod kustoskom palicom Andree Ljekaja.

Zagreb-Berlin

Jan je u vrijeme nastanka pjesme živio između Zagreba i Berlina, što cijeloj priči daje dodatni smisao.

„Regis i ja smo tada puno nastupali live i istraživali razne pristupe i smjerove. Neki su ispali uspješniji od drugih, ali taj cijeli period eksperimentiranja je iskustvo koje mi danas puno koristi. Ne sjećam se točno priče iza imena pjesme, mislim da je ‘Suede’ bilo radno ime koje je došlo od u Puma Suede tenisica koje sam nosio. Još uvijek ih volim“, govori.

Jan Kinčl / Matej Grgić

Jan Kinčl / Matej Grgić

Kaže da mu je period života u prijestolnici elektroničke glazbe bio možda i najintenzivniji u posljednjih deset godina.

„Berlin je zavodljiv grad i uživao sam, ali sam se vratio u Zagreb jer sam produktivniji u ovoj situaciji koju dobro poznajem. Doduše uvijek se veselim odlasku u Berlin, upoznao sam neke drage ljude s kojima još uvijek održavam kontakt. Krajem kolovoza mjeseca imam DJ nastup u Berlinu i jedan produkcijski projekt tako da ću sigurno pobjeći tamo na tjedan dana“, kaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Kincl (@jankincl)

Svi ga znaju

Pa, što za njega znači suradnja s Get Physicalom?

„Get Physical je jedan od klasičnih labela s dugom tradicijom i puno odličnih ploča iza sebe, bilo mi je jako drago kad me Andrea nazvao i rekao da bi htio uzeti ‘Suede’ za kompilaciju koju uređuje za njih. Malo tko od moje generacije DJ-a ne zna za Get Physical. I o njihovom hrvatskom projektu mogu govoriti samo pozitivno, radi se o velikom labelu koji je napravio platformu kroz koju jedna mala država poput Hrvatske, sa skromnom scenom, može prezentirati rad svojih autora. Andrea treba dobiti propse za izvedbu Croatia, Get Physical! ideje“, smatra Jan.

Jan Kinčl / press

Jan Kinčl / press

Za Ljekaja kaže da je „zaljubljenik u glazbu otvorenog uma, a onda naravno i zanimljiv autor/producent“.

„Svakako poslušajte njegov zadnji EP. Uz sve to je drag i zabavan tip. Strastven je oko glazbe koju radi i aktivno radi na razvijanju svog sounda, nije bilo potrebno puno da nađemo zajedničke točke i sprijateljimo se“, kaže Kinčl.

Na koncu nam i najavljuje riječki party.

„Što se mene tiče, svi scenariji su otvoreni. Možete očekivati house, techno i sve ono između“, zaključuje.

 

Moglo bi Vas zanimati