15
stu
2023
Intervju

Pop u kožnoj jakni

Marcela: „Bitno je da se ne izgubiš u blještavilu reflektora"

Marcela

Marcela /Kim de Hoop - Universal Music Croatia

share

Marcela je glazbenu karijeru započela je kao “prva pratilja“ Hrvatskog idola, a danas stvara pop u kožnoj jakni.

Godine 2011. pridružila se Luminizeu – pop-rock bendu – kao glavna pjevačica. I danas se njen glas često čuje u eteru, a u međuvremenu se okušala i u internacionalnoj karijeri, preselila u Nizozemsku, bila na turneji sa svjetski poznatim bendom Golden Earring kao support act, Luminize su sudjelovale i na nizozemskom Voiceu gdje su ostvarile sjajne uspjehe, između ostalog su nastupile u poznatoj koncertnoj dvorani ZiggoDome u Amsterdamu. Marcela Oroši je sada na početku nove avanture u svojoj karijeri s glazbom koju voli opisati kao „pop u kožnoj jakni“. Otkrila nam je detalje.

Nakon grupe Luminize, kako to da si odlučila pokrenuti samostalnu karijeru?

Moram priznati da nije bilo lako napraviti taj korak jer na prvu, bilo mi je teško zamisliti sebe bez Luminize. Toliko smo toga stvorile zajedno. Od prvog singla, albuma pa do turneje s legendarnim bendom Golden Earringom. Imale smo priliku nastupati na jednom od najvećih festivala u Nizozemskoj, a jedan od vrhunaca u našoj karijeri je bio uspjeh pjesme “Zašto još volim te”, koja je bila punih godinu dana na top 40 ljestvici u Hrvatskoj! Iako je, nakon sedam godina zajedno, došao kraj za Luminize, u mojoj glavi to nije značilo i kraj mog glazbenog puta! Bila sam i dalje gladna glazbe!

Marcela

Marcela/Kim de Hoop – Universal Music Croatia

Koje su prednosti, a koji su izazovi samostalnog rada, uspoređujući s radom u grupi?

Prednosti su očite – nema puno različitih mišljenja i neslaganja oko nečega. Izazov je sada da naravno, sve ovisi o meni i sve je u mojim rukama, što odmah stvara veći pritisak.

Nova pjesma “Nismo isti svijet“ nosi tvoj autorski potpis. Kako to da si se odlučila postati i autorica?

Zapravo, već dugo pišem pjesme. Pisala sam ih i za Luminize, ali sada, više nego ikada, imam puno inspiracije za pisanje. Mislim da je to kombinacija dobrog tima oko sebe i dodatnih životnih iskustava koja su me, ako ništa drugo, inspirirali. Ova pjesma je bila jedna od prvih koja je nastala s mojim novim timom – Danielom van den Brinkom i Delanom Ladurnerom. Nevjerojatno je kako smo brzo kliknuli pri prvom stvaranju pjesme i koliko lako mi je bilo otvoriti se njima i podijeliti neke od svojih privatnih priča. Odmah sam znala da je to to – pronašla sam svoj tim i svoj zvuk!”

Tko su tvoji autorski uzori?

Zapravo, imam jako puno autorskih uzora, ali netko kome se divim je Ryan Tedder. Smatram da je on trenutno najjači tekstopisac i producent na glazbenoj sceni. Bilo bi mi ostvarenje snova upoznati ga!

Pjesmu su stvarali inozemni producenti i autori. Kako to da si se odlučila za inozemnu ekipu, a ne domaću?

Pošto živim u Nizozemskoj već skoro devet godina, bilo mi je prirodno krenuti stvarati s inozemnom ekipom, pošto sam tu stvorila svoj krug. No, svakako sam otvorena i za suradnju s domaćim producentima i autorima!

S kojim bi domaćim autorom rado surađivala i zašto?

Voljela bih jednog dana napisati pjesmu s Urbanom. Smatram da je on autorski genijalac na našim prostorima i voljela bih doživjeti stvaranje pjesme s njim, pa makar samo sjedila u studiju i divila se njegovom stvaranju.

Marcela

Marcela/Kim de Hoop – Universal Music Croatia

Karijeru si započela u natjecanju Hrvatska traži zvijezdu. Koliko je ovakav format, iz tvog iskustva, dobar za lansiranje glazbene karijere?

Iako ne bih mijenjala svoje iskustvo u HTZ-u, uvijek si kažem ‘da bar da sam ove glave sudjelovala u showu’. Smatram da ako znaš tko si i što želis, show kao takav ti samo može ubrzati karijeru i biti odskočna daska. Bitno je samo da se ne izgubiš u bljestavilu reflektora.

Nakon Hrvatske, uslijedila je Nizozemska gdje si se s grupom Luminize prijavila na njihovu inačicu natjecanja The Voice. Koje su razlike u funkcioniranju njihove glazbene industrije u odnosu na našu? Koje bi prakse rado implementirala u domaću glazbenu industriju, a koje bi izbjegla?

Prva i najveća razlika koju mogu istaknuti je da nizozemska glazbena scena ima puno više prilika i prostora za promoviranje nove glazbe. U Nizozemskoj, gotovo na svakom drugom radiju možeš nastupati live sa svojim bendom. Općenito, ljudi ovdje jako vole odlaziti na koncerte, pogotovo na koncerte izvođača koje ne poznaju, jer im je uzbudljivo otkrivati nove izvođače i podržavati ih. Voljela bih da u Hrvatskoj implementiramo tu kulturu. Za sada ne bih izbjegla ništa. Mislim da se puno toga može naučiti od nizozemskog tržišta.

Je li sada Hrvatska (i regija) tvoje primarno tržište, s obzirom na pjesmu na hrvatskom, ili ćeš i dalje biti fokusirana na inozemno tržište?

Paralelno s hrvatskim singlom izlazi i engleska verzija pjesme koja se zove “Not The Same”, tako da, uz domaće tržište, i dalje mi je fokus i inozemno tržište. Stvarno vjerujem da je moguće osvojiti oboje! Trenutno imam dosta već napisanih pjesama, a u planu je stvarati još! Sada kada sam pronašla svoj zvuk, kojeg volim nazivati pop u kožnoj jakni, nema stajanja! Jedva čekam podijeliti sve što smo tim i ja pripremali zadnjih godinu dana!”

Što je sve potrebno da se netko „probije“ na inozemnom tržištu?

Bilo bi super kad bi postojao recept za to. Ako ga otkrijem, javim! Za sada volim vjerovati da je rad i neprestano stvaranje formula za uspjeh!”

Što u bližoj budućnosti možemo očekivati od tvoje karijere? Jesu li još neke pjesme u pripremi?

Definitivno možete očekivati više pjesama i nadam se zanimljivih projekata u mojoj eri koju nazivam pop u kožnoj jakni.

Moglo bi Vas zanimati