02
tra
2024
Intervju

Bear Stone Festival

Marin Lalić: „Nastavit ćemo marljivo raditi i truditi se da svaki sljedeći Bear Stone Festival bude bolji od prethodnog“

Marin Lalić (Bear Stone Festival)

Marin Lalić, organizator Bear Stone Festivala /privatna arhiva

share

Jedno od najvećih i najvažnijih obilježja svake scene čine festivali koji su uglavnom zaslužni za stavljanje zemalja na glazbenu mapu svijeta

Bear Stone Festival

Lokacija Bear Stone Festivala/Sanja Matić

Hrvatska je od 2022. godine bogatija za jedan zaista poseban glazbeni događaj – Bear Stone Festival.

U čarobnom idiličnom pejzažu Donjeg Primišlja kod Slunja, okružen zelenim šumama i smaragdnom rijekom Mrežnicom, smjestio se prvi domaći festival baziran na stoneru te njegovim varijacijama i podžanrovima. Nakon uspješnog je nultog, odnosno Year Zero, pilot izdanja nastavio rasti i razvijati se, privlačiti raznoliku publiku, ali i bendove.

Spoj prirode i genijalnog line-upa koji uključuje inozemne, ali i regionalne bendove pokazao se kao dobitna kombinacija za sve ljubitelje masnog i psihodeličnog zvuka.

Ovogodišnje će se izdanje Bear Stone Festivala održati od 4. do 7. srpnja, a line-up je najbogatiji i najnapucaniji dosad

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Čak 28 bendova nastupit će na trima pozornicama, a treće izdanje festivala predvode jaka strana imena High on Fire i Kadavar te domaće mašine tvrdog zvuka Muscle Tribe of Danger and Excellence, Them Moose Rush, Nemeček i ###. Kako je došao na ideju za festival na kojemu će svirati bendovi stonerske provenijencije, po čemu se to Bear Stone razlikuje od ostalih glazbenih festivala i zašto je poseban, na koje načine festival čine zelenim i održivim, line-upu iz snova i mnogim drugim temama povodom Bear Stone Festivala 2024 razgovarala sam s Marinom Lalićem koji je, uz svoju suprugu Ivanu, idejni začetnik i pokretačka snaga eventa.

Kako je nastala ideja za Bear Stone Festival i što te motiviralo da tu ideju provedeš u djelo?

Ideja za Bear Stone Festival formirala se kroz period Covida kada sam se intenzivnije upustio u istraživanje raznih podžanrova koji danas čine glazbeni koncept festivala. U jednom sam trenutku zaključio da bi ova lokacija bila savršeni zajednički višekratnik koji bi spojio sve ove podžanrove i dao im jedan sasvim novi oblik. Nedugo nakon toga javila se ideja besplatne promo Year Zero edicije i nakon toga je krenula lavina aktivnosti koja nas je dovela do ovog trenutka.

Po čemu se Bear Stone razlikuje i čime se izdvaja od ostalih glazbenih festivala u regiji? Zašto je poseban?

Bear Stone Festival ima tri temelja: lokacija na kojoj se nalazi, široki spektar bendova koji pripadaju raznim podžanrovima stoner i psihodeličnog rocka te jedinstvene psihodelične projekcije koje upotpunjuju glazbeno iskustvo. Lokacija na kojoj se festival održava nalazi se u kanjonu rijeke Mrežnice koja prolazi kroz festival.

Tijekom dana posjetitelji mogu uživati u prirodi, kupati se i sunčati uz pozadinsku glazbu Jam pozornice kojom vlada Sviraj!Jam, kolektiv od dvanaest glazbenika koji se međusobno izmjenjuju i improviziraju glazbu kroz period od nekoliko sati. U večernjem dijelu festivala na scenu dolaze bendovi glavne pozornice koji su pomno birani za jedinstveni glazbeni doživljaj.

Cilj nam je postići omjer izvođača koji su otprije poznati posjetiteljima i bendova za koje možda prethodno nisu čuli, ali će postati njihovim fanovima kada ih vide na festivalu.

Glazbeni program upotpunjuje se posebnim psihodeličnim projekcijama koje stvara umjetnički kolektiv Sector 7G iz Berlina

Oni koriste staru opremu kao što su grafoskopi iz 1970-ih i zajedno s obojanim uljima upotrebljavaju analogne tehnike kako bi stvorili projekcije koje komplementiraju izvođače na pozornici. Njihov proces je improviziran i predstavlja svojevrstan performans tako da zapravo uz bend na pozornici imamo dvije paralelne izvedbe kroz cijeli program glavne pozornice. Svaki od ovih elemenata međusobno su povezani i zajedno formiraju ukupno festivalsko iskustvo naših posjetitelja.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Koji je bio najveći izazov s kojim ste se susreli pri organizaciji prvog, odnosno nultog izdanja Bear Stonea? Koliko ste napredovali i kako su se ti izazovi promijenili od prvog izdanja?

Najveći izazov nultog izdanja bio je precizno komunicirati koncept festivala i predstaviti ga ljudima koji po prvi put čuju za njega. Bear Stone Festival ima nekoliko važnih značajki koje su danas prednost, ali je u trenutku predstavljanja bilo potrebno sve te prednosti maksimalno sažeti kako bismo prenijeli učinkovitu i lako pamtljivu poruku. Odlučili smo se ne gubiti u prevelikim opisima i pustiti da video lokacije odradi pričanje za nas, što se pokazalo dobrom odlukom.

Koliko ljudi sudjeluje u organizaciji festivala? Tko sve čini uži tim?

Imam veliku sreću da smo u vrlo malo vremena uspjeli okupiti mlade profesionalne osobe s prethodnim iskustvom na sceni koji su se pronašli u konceptu Bear Stone Festivala. Gotovo svi koji su nam se pridružili za nultu ediciju su i dalje s nama uz par dodataka kako se festival proširio.

Moja žena Ivana i ja odrađujemo većinu aktivnosti kroz godinu, a tu je također moja festivalska desna ruka Ante Zvonimir Stamać. Nekoliko dana prije festivala kreću lokacijske pripreme i tada se okuplja tim od desetak ljudi, od kojih svatko upravlja svojim sektorom za nesmetano odvijanje festivala.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Ovogodišnji bombastični line-up čini čak dvadeset i osam regionalnih i inozemnih izvođača koji će nastupiti na trima različitim pozornicama. Što je bila nit vodilja pri bukiranju bendova?

Možda zvuči malo šašavo, ali mi je jako važno da bend razumije koncept festivala, da se prepozna u njemu i da želi biti dijelom ukupnog festivalskog iskustva umjesto da samo odradi nastup. Odličan primjer je prošlogodišnji Orange Goblin čiji je frontmen Ben Ward bio agent bendu Mother Vulture koji su razvalili Year Zero ediciju. Ben je čuo od Mother Vulture ekipe da je Bear Stone Festival jedno jedinstveno iskustvo i zato nas je želio posjetiti s Goblinom.

Od trenutka kad su kročili na festival moglo se osjetiti da nisu došli samo kao bend, već i kao posjetitelji. Nakon tonske probe odbili su se vratiti u hotel iako je to bilo prethodno dogovoreno, već su cijeli dan ostali na festivalu, družili se s posjetiteljima i sunčali se. Sve to se svakako osjetilo u njihovom nastupu tu večer jer su imali jednu nevjerojatnu energiju koja se prenijela na posjetitelje.

Zašto baš stonerski žanrovi, odakle ta ljubav prema stoner rocku i srodnim (pod)žanrovima?

Moj vlastiti ukus se nakon godina uživanja u rocku i metalu jednostavno zasitio stalnih šablona i repetitivnosti. Tijekom covid razdoblja počeo sam istraživati različite podžanrove što me dovelo do spajanja različitih izvođača koji na prvi pogled nemaju puno dodirnih točaka, ali imaju određeni zvuk koji za mene predstavlja evoluciju klasičnih rock žanrova.

Uzmimo kao primjer prošlogodišnji Church of the Cosmic Skull koji spaja muško-ženska višeglasja u ABBA stilu i Black Sabbath riffove na laganoj distorziji na jednoj strani i Doom Metal div Conan koji koristi iznimno nisko naštimane gitare koje rezultiraju jedinstveno “masnim” zvukom sporog tempa. Većina festivala se odlučuje za jedan od ova dva stila, ali vjerujem da nam upravo lokacija Bear Stone Festivala daje vezivno tkivo koje povezuje sve ove podžanrove i potiče posjetitelje na istraživanje izvođača za koje možda do sada nisu čuli.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Koje osobine bend mora imati da biste ga bukirali za Bear Stone?

Što se tiče samih karakteristika benda, moram priznati da nemam neku formulu ili niz uvjeta koje bend mora imati da bi nastupio na festivalu. Uglavnom se svodi na prepoznavanje određenih elemenata u zvuku benda. Neku “fuzz” notu koja stil benda odmiče od uobičajene rock/metal distorzije. U budućnosti ćemo nastaviti pomicati granice ovog spektra žanrova i volio bih da mogu te stilove jednostavno nazivati Bear Stone žanrom i tako skratiti silne glazbene opise i epitete.

Imaš li neki ultimativni san, izvođača ili bend kojeg bi volio dovesti na neko od budućih izdanja festivala?

Moj tandem iz snova bio bi Mastodon i King Gizzard & the Lizard Wizard. Mislim da ta dva benda najbolje opisuju krajnosti žanrova kojima bih želio da se Bear Stone Festival posveti u budućnosti. Jako puno posla je pred nama da tako nešto i ostvarimo, ali vjerujem da nije nemoguće. Svakako smo puno bliže tome sada nego što smo bili 2022.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Koje nam sve novosti donosi drugo, odnosno treće izdanje Bear Stone Festivala?

Bear Stone Festival 2024 trajat će četiri dana s glazbenim programom od četvrtka 4. srpnja do nedjelje 7.srpnja, dok će kamp za posjetitelje biti otvoren od poslijepodneva srijede 3. srpnja do ponedjeljka 8. srpnja Kao i uvijek, parkiranje i kampiranje su besplatni za sve posjetitelje. Uz našu glavnu pozornicu koju smo imenovali Stone Stage, i dnevno/noćni Jam Stage uvodimo još jednu pozornicu pod nazivom Mill Stage koja nam omogućuje da damo priliku manjim bendovima iz uže i šire regije da se predstave Bear Stone publici i time se ukupni broj bendova penje na 28 u odnosu na 12 iz ranijih edicija.

Cijeli line-up je nedavno objavljen s bendovima High on Fire i Kadavar kao headlinerima, a tu su također i Colour Haze, 1000mods, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Gnome i ranije spomenuti povratnici Mother Vulture, dok od domaćih bendova koji će nastupiti na glavnoj pozornici mogu istaknuti Muscle Tribe of Danger and Excellence, Them Moose Rush, Nemeček i ###.

Što je za tebe glazba?

Čista magija. Nešto neopipljivo što dodiruje svaku osobu, utječe na osjećaje i raspoloženja. Može se stvarati relativno jednostavno uz malo znanja i vježbe nakon čega se nepresušno širi i dijeli. Istovremeno iskonsko i beskonačno.

Osim festivala, organizirali ste i različite warm-up koncerte u klubovima, a ove ste godine pokrenuli i Bear Stone Promotions – promociju i organizaciju klupskih koncerata kojima publiku pobliže upoznajete sa stoner žanrovima i njihovim varijacijama. Kako je do toga došlo i kakvi su vam budući planovi?

Kao zagrijavanje pred prošlogodišnju ediciju festivala sredinom travnja organizirali smo koncert benda Colour Haze u Klubu Močvara. Koncert je bio rasprodan i bio sam jako iznenađen odazivom jer je bilo gotovo dvostruko više posjetitelja u odnosu na njihov prethodni koncert u Zagrebu.

Vjerujem da smo na dobrom putu da steknemo povjerenje naših posjetitelja u festivalski line-up i želio bih prenijeti to povjerenje u Bear Stone brend kroz organiziranje pojedinačnih koncerata izvođača koji iz logističkih razloga ne mogu nastupiti na festivalu.

Bendovi imaju turneje kroz cijelu godinu i mi smo u protekle tri godine dobili hrpu upita od pojedinačnih bendova koji žele svirati na festivalu, a i stvorili kontakte s raznim agentima i booking agencijama. Bear Stone Promotions zato se pokazao kao logičan sljedeći korak koji kao cilj ima jačanje lokalne scene, ne samo sa strane posjetitelja, već i sa strane bendova jer će na svim ovim koncertima kao prva predgrupa biti mladi bendovi iz regije koje ćemo tek objaviti.

Bilo bi divno da te iste mlade bendove jednoga dana ugostimo na glavnoj pozornici festivala i ovime im želimo pružiti podršku i iskustvo. Prvi će se ovakav koncert održao se u petak, 15. ožujka u Močvari gdje je nastupio talijanski bend Mr. Bison koji je prošle godine svirao na Bear Stone Festivalu, a sada su došli s novim albumom uz zagrebački Rifftree kao predgrupu.

Nakon toga, također u Močvari, slijede američki Bongzilla i Kadabra 28. travnja, Mondo Generator, Acid Row i Omega Sun 9. svibnja, te zagrijavanje za Bear Stone Festival 2024 uz Mother’s Cake i Woodstock Barbie 7. lipnja. Posljednji koncert prije Bear Stone Festivala održat će se u Vintage Industrial Baru 12. lipnja kada nam dolazi Nebula.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Sanja Matić

Koji su najveći logistički izazovi s kojima se susrećete?

Vrlo smo pažljivo pristupili organiziranju festivala, ne samo u njegovom konceptu, već i u njegovoj provedbi. Festival raste vrlo organski bez velikih skokova u posjećenosti koji bi rezultirali nepredviđenim logističkim problemima. Komunikacija je svakako jedan od izazova s obzirom na to da se prostor festivala nalazi u kanjonu rijeke Mrežnice zbog čega nemamo signala, ali to rješavamo radio vezama.

Festival uz bogat koncertni program donosi i različite popratne sadržaje. Što se to događalo na prošlim izdanjima, a što možemo očekivati ove godine?

Regija u kojoj se festival nalazi vrlo je bogata brojnim turističkim sadržajima, bilo da se radi o obližnjim gradovima Slunj i Ogulin ili o Plitvičkim jezerima koja su udaljena oko pola sata vožnje. Prošle smo godine imali posebnu ponudu u kojoj su posjetitelji s Bear Stone narukvicama dobili 10% popusta na određene aktivnosti u okolici kao što su zipline, jahanje konja, posjet slatkovodnom akvariju u Karlovcu i slično. Ove bismo godine također imali sličnu ponudu jer isto tako želimo iskoristiti ovu priliku da potaknemo naše posjetitelje u istraživanje ovog kraja.

Odrastao sam i živim u gradu Slunju i želim istaknuti ljepote ove regije.

Imao sam divan trenutak prošle godine kada sam vidio hrpu posjetitelja u Bear Stone majicama kako prolaze Rastokama i želim nastaviti usmjeravati ljude u otkrivanje svega što Slunj ima za ponuditi.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Često ističete i važnost lokacije na kojoj se odvija Bear Stone Festival nazivajući je headlinerom, s posebnim naglaskom na rijeku Mrežnicu koja je u ljetnim mjesecima idealno rješenje za osvježenje i doprinosi čitavom festivalskom iskustvu. Kako ste izabrali lokaciju festivala i jeste li imali kakve nedoumice?

Festivalska lokacija je u mojoj obitelji već dugi niz godina i moj prvi posao je bio vođenje kampa koji se prije dosta vremena nalazio na tom mjestu. Ovi žanrovi se divno nadopunjuju s prirodom i mnogo bendova upravo zagovara povezanost čovjeka i prirode tako da nije bilo previše razmišljanja o pozicioniranju festivala. Održiva infrastruktura potrebna za učinkovito odvijanje festivala je već izgrađena bez narušavanja okoliša i na nama je da pametnim odlukama nastavimo sinergiju između posjetitelja i prirode.

Festival u prirodi susreće se s dodatnim izazovima – na koje načine činite festival održivim?

Intenzivno komuniciramo jedinstvenost prirode na kojoj se festival održava i nastojimo apelirati na ekološku svijest posjetitelja prije nego što uopće dođu na lokaciju. Imamo nekoliko timova koji se brinu o čistoći lokacije tijekom čitavog trajanja festivala, a ove godine ćemo posjetiteljima prilikom akreditiranja također dijeliti i pepeljare kako bismo spriječili zagađenje prirode opušcima.

Na prostoru festivala smo izgradili nekoliko kompostnih WC-a čime smanjujemo broj potrebnih kemijskih WC-a, a kao dugoročni plan imamo potpuno oslanjanje na solarnu energiju, te potpuno eliminiranje plastike i kemijskih WC-a i naporno radimo da to čim prije ostvarimo.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Imate li kakve posebne savjete za posjetitelje koji prvi put dolaze na Bear Stone Festival – kako doći do vas, što je must have i što mogu očekivati?

Što se tiče plana puta, ili dođite do Ogulina i uputite se u smjeru Slunja, ili dođite do Slunja i uputite se prema Ogulinu. Festival se nalazi na pola puta, odmah pored mosta koji prelazi rijeku Mrežnicu. Na prostoru festivala nema signala i pobrinite se da isprintate ili skinete svoje ulaznice prije dolaska. Također, iz istog razloga nemamo kartično plaćanje već samo gotovinsko. Najbliži bankomati su u Slunju i Ogulinu, pa pripazite da ste pokriveni i na taj način. Osim toga jedini dodatni savjet koji mogu dati je da se pobrinete da imate toplu odjeću za spavanje ako kampirate jer imamo pravu malu mikroklimu na prostoru festivala i jednom kada sunce zađe i bendovi utihnu, može biti neugodno hladno ako ostanete u kratkim rukavima. Pretpostavljam da je ovo dobar trenutak da spomenem Bear Stone dukse koje će se moći kupiti na festivalu. 🙂

Kakve su vam želje, planovi i nadanja za ovogodišnje, ali i buduća izdanja festivala?

Imamo dosta planova po pitanju budućnosti festivala i svi oni se vežu uz primjereni, organski rast bez velikih skokova koje ne možemo ispratiti u festivalskoj kvaliteti. Imamo još nekoliko različitih dijelova lokacije na koje se festival može proširiti uz specifični program koji bi se vezao za svaki od tih novih dijelova. Vrlo sam zadovoljan s trenutnom razinom na kojoj se festival nalazi i jako me vesele reakcije i odaziv posjetitelja. Nastavit ćemo marljivo raditi i truditi se da svaki sljedeći Bear Stone Festival bude bolji od prethodnog.

Bear Stone Festival

Bear Stone Festival/Marko Lopac

Moglo bi Vas zanimati