04
kol
2022
Intervju

Pulsko putovanje u neobične ritmove s Paulom Tape

Paula Tape / press

Paula Tape / press

share

Paula Tape, čileanska DJ-ica, poznata je po svojim ritmičnim setovima u kojima miješa balearic i synth house s eklektičnim zvukovima koji vuku na ples. Večeras (4. kolovoza) je gošća Music After Dinner kolektiva iz Pule te će na kupalištu Mornar zasvirati svoj specifični eklektični plesni set.

Njezin debitantski EP Agua Congas na SOBO-u dobio je veliku podršku diljem svijeta i predstavio je njen poseban zvuk. Najnoviji EP s četiri pjesme pod nazivom Astroturismo, objavljen na labelu Rhythm Section Records, nastavlja to ritmično istraživanje. 

Kao stalna voditeljica na Worldwide FM-u vodi svoju mjesečnu emisiju pod nazivom Astral Jam, putovanje u čudne ritmove. Trenutno živi i stvara u Milanu i dio je Tempo Dischi etikete koja je posvećena reizdanjima talijanskih muzičkih rariteta.

S Paulom smo porazgovarali uoči večerašnjeg nastupa u Puli.

Music After Dinner x Paula Tape

Music After Dinner x Paula Tape

Znamo da si počela s glazbom svirajući bubnjeve u različitim bendovima u svom rodnom gradu, Santiago de Chile. Što te je zainteresiralo za elektroničku glazbu? Kako si se počela baviti DJ-ingom i produciranjem?

Elektronička glazba je oduvijek bila prisutna u mom životu. Rođena sam tijekom 80-ih, a u tom razdoblju mnogi stilovi glazbe stvarani su s elektroničkim utjecajima koristeći sintisajzere, elektroničke bubnjeve itd. To poglavlje u glazbi oduvijek me fasciniralo. Bilo je to nešto novo…

I to je bila baza za elektroničku glazbu 90-ih a i kasnije. Mislim da sam odrastala u eri u kojoj je elektronička glazba bila prisutna svaki dan, a uvijek sam bila znatiželjna i imala sam potrebu znati više o glazbi. Bila sam obožavatelj MTV-a (prije mnogo godina kada je MTV bio kultura i kad je bio kvalitetan) i zahvaljujući tome i nekim europskim glazbenim časopisima koje sam čitala u Čileu te internetu, imala sam pristup otkrivanju razne glazbe pa sam tako i gradila svoju glazbenu kulturu.

Odmalena sam krenula sa sviranjem instrumenata i stvaranjem glazbe… Počela sam svirati bubnjeve u bendovima, vrlo rano sam počela posjećivati ​​elektronske partyje i eto, jedna stvar vodi drugoj i tad sam otkrila svijet DJ-inga. Zahvaljujući tulumima na koje sam išla, a nakon nekoliko neuspjelih pokušaja s bendovima, dobila sam veliku želju za učenjem i isprobavanjem puštanja glazbe kao DJ. Odlučila sam da je najbolje da počnem producirati vlastite stvari i evo me gdje sam sada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paula Tape (@paula.tape)

Promijenila si kontinent na kojem živiš. Zašto si se odlučila preseliti u Europu? Zašto si odabrala baš Milano i ima li to veze s kolektivom čiji si član, Tempo Dischi? Zašto si njihov član? Reci nam nešto o tome.

Više je stvari utjecalo na to da dođem ovamo, pomalo slomljena srca. Moja je zemlja nevjerojatna, priroda prekrasna, krajolici jedinstveni, ali ima čudnu birokratsku piramidu, neuravnotežena je zemlja u nekim aspektima i s bilo koje točke gledišta tamo je vrlo teško postići nešto.

Odlučila sam se preseliti u Europu jer je gotovo sva glazba koju sam slušala i industrija koju sam tražila bila ovdje… Čile je vrlo duga, tanka zemlja, prilično izolirana od svijeta, a željela sam biti više povezana i pokušati nešto učiniti s glazbom.

Prvo sam došla u Barcelonu. Mislila sam da je možda bolje početi u zemlji u kojoj znam jezik. A onda, nakon nekog vremena tamo sam upoznala nekog posebnog, on je bio Talijan i odlučila sam se preseliti u Milano. Eto, to je bio izbor mog srca.

Paula Tape / press

Paula Tape / press

Kako bi opisala glazbu koju produciraš i sviraš? Što te glazbeno trenutno najviše veseli?

Ne znam kako bih najbolje opisala svoju glazbu. Volim dobru glazbu, za plesanje i za slušanje. Mislim da bi vrijeme koje provodimo na plesnom podiju uvijek trebalo biti kvalitetno vrijeme i zato pokušavam pronaći dobre stvari za svaki set.

Pozvana si na party MAD kolektiva u Puli 4. kolovoza. Jesi već bila u Hrvatskoj? Koliko si upoznata s domaćom glazbenom scenom? Kako je došlo do ove suradnje?

Bila sam u Hrvatskoj jednom 2019. na Lighthouse festivalu, gdje sam prvi put svirala i Boiler Room. Bilo je prekrasno, iako nisam baš imala dovoljno vremena za plivanje, odlazak na plažu i to, ali se sjećam se da sam jela stvarno dobru hranu. Tako da se baš veselim što se vraćam i to još na party MAD kolektiva. Jedva čekam biti tamo i zasvirati.

Što spremaš za party u Puli? I kako se inače pripremaš za set? Istražuješ li unaprijed? Koliko je set unaprijed pripremljen?

Hmmm, ne znam zapravo u ovom trenutku točno, ali svakako dobre vibracije. Želim se nadahnuti raspoloženjem, mjestom…, pa da vidimo što će se dogoditi. Ali mislim da je istraživanje jedna od najvažnijih stvari. Provodim puno vremena tražeći i kopajući glazbu. Obično se ne pripremam detaljno za set, pustim da ide svojim nekim tijekom…

Jer zapravo nikad ne znaš kakva je energija na zabavi prije nego što tamo stigneš.

Imaš u planu neka nova izdanja ili projekte?

Da, baš uskoro mi izlazi novi remix i trenutno radim na nekim novim idejama za nove stvari. A i neki projekti se spremaju, ali bih to još malo zadržala za sebe.

Moglo bi Vas zanimati