16
stu
2023
Intervju

Urednik Dore

Tomislav Štengl: „Želja mi je da se natječu pjesme najrazličitijih žanrova“

Tomislav Štengl / HRT

Tomislav Štengl / HRT

share

Tomislav Štengl, urednik Dore, govori nam o prošlogodišnjem uspjehu na Eurosongu i novom natječaju

Prošlogodišnja Dora napokon je vratila famu oko natjecanja. Let 3 izazvao je euforiju kakvu u Hrvatskoj posljednjih godina rade samo nogometaši. Očekivanja za novi odabir za pjesmu Eurovizije stoga su velika, a glazbenici se mogu prijaviti za Doru do 30. studenog.

Najprije da se osvrnemo na prošlu Doru – kako ste zadovoljni količinom i kvalitetom prijava? Je li se pokazalo da su veća ulaganja u produkciju Dore potaknula glazbenike da se više odazivaju na poziv?

Dora 2023. u svakom je elementu bila uspješna. Bilo je puno prijava i, naravno, iznenađenja, kao što je to bio Let 3, a sve je kulminiralo dobrim plasmanom na Eurosongu u Liverpoolu. Izdvajanja za Doru nisu se bitno promijenila, već smo samo bolje pripremili teren i više se koncentrirali produkcijski uložiti u nastupe natjecatelja. Financijska motivacija je sigurno prisutna jer velika popularnost i velik broj emitiranja spotova na HTV-u i emitiranje pjesama na radijima u cijeloj Hrvatskoj sigurno vraćaju određena uložena sredstva. Tu je i nagrada hrvatskim autorima koju dodjeljuje HDS, nadam se da će i ove godine Društvo skladatelja naći načina pomoći hrvatskim autorima koji pobijede na Dori 2024. da se uspješno pripreme za nastup na Eurosongu u Švedskoj, ali to ćete morati provjeriti s njima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dora HRT (@dora.hrt)

Let 3 je nakon dužeg vremena izazvao veliku euforiju u Hrvatskoj ususret Eurosongu. Kako ste vi zadovoljni njihovim nastupom i plasmanom na Eurosongu?

Let 3 nas je svojim nastupom na Eurosongu nakon pet godina ponovo doveo u finalnu večer, a u finalu su imali jako zapažen nastup s kojim su po glasovima publike bili na visokome sedmom mjestu. Naravno da smo svi zadovoljni njihovim uspjehom i da je njihov rad ujedno rad cijele ekipe koja je sudjelovala u opsežnim pripremama urodio plodom. Nadam se da je to putokaz za sve autore i izvođače kako možemo ostvariti dobar plasman i da će im to biti dodatni motiv za prijavu na Doru.

Postali ste i član referentne skupine za Eurosong. Kako se biraju članovi? I koji su vam zadaci kao članu?

Sredinom srpnja dobio sam poziv glavnog producenta Eurovision Song Contesta ili kako se kod nas popularnije zove Eurosonga, Martina Östrdahla, da se priključim Referentnoj skupini. RG ima deset članova, od kojih troje biraju voditelji delegacija, producenti dvaju prijašnjih natjecanja (Italija i Velika Britanija), producent natjecanja koje nam predstoji (Švedska), glavni producent ESC-a Martin Östrdahl, predsjedavajući RG-a Bakel Walden i na kraju dvoje pozvanih članova. Uloga RG-a je nadgledati proces organizacije i produkcije Eurosonga i donositi odluke vezane za organizaciju, financije i poštivanje pravila te unaprjeđenja samog natjecanja.

Što možete najaviti za nadolazeću Doru? Koje će biti eventualne promjene u odnosu na prošlo izdanje?

Sâm sustav natjecanja ostaje isti, ali naša je želja imati dvije polufinalne večeri i veliko finale, te možda malo izmijeniti sustav glasanja i bodovanja kako bi veću težinu stavili na glasanje publike putem telefona i SMS-a. Uz to, poradit ćemo na dodatnoj promociji svih natjecatelja kroz emitiranje spotova za odabrane pjesme i kroz posebne emisije posvećene Dori 2024. na kanalima Hrvatskog radija i Hrvatske televizije.

Kako za sada idu prijave?

Za sad prijave idu nekim svojim ustaljenim tokom. Prijavljeno je već dosta pjesama, što je za ovako rani period odlično, a većina prijava uvijek dolazi u zadnjih deset dana prije kraja roka.

Kakve biste pjesme najviše voljeli čuti na natjecanju?

Želja mi je da se na Dori natječu pjesme najrazličitijih žanrova. Nema pjesama koje nisu dobrodošle da se prijave na natjecanje. Jedina važna je kvaliteta pjesama i kvaliteta izvedbe. Zato ovim putem još jednom pozivam sve autore i izvođače koji imaju pjesmu, a koju bi željeli predstaviti najširoj publici, neka se prijave. Oni koji uđu u krug odabranih za nastup na festivalu će sigurno biti zadovoljni promocijom pjesme, a uvijek postoji i mogućnost pobjede i odlaska na Eurosong, a to je tek vrhunski doživljaj i iskustvo.

Moglo bi Vas zanimati