15
velj
2023
Intervju

Electronic-jazz u KSET-u

Trokut: koordinacija benda iz tri zemlje

Trokut electronic jazz Kset

Trokut Trokut Foto: Marina Uzelac

share

Trokut je electronic-jazz petorka, nastao potkraj 2018. godine, u vrijeme njihova studija na Odjelu za jazz Sveučilišta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu. Kao potpisano izdanje, ‘kršteni’ su izdavačkim formalnostima prvim albumom Shapeless 2020. godine. Pred samu pandemiju. Koronavirus oduzela im je mogućnost nastupanja i širenja ‘zvrkaste’ titravosti, no nije im spriječila potvrde kritike.

Shapeless je objavljem pod izdavačem Rika Muzika koja je mali hrvatski izdavač u Londonu, zaslužan za izdanja Kozmodruma i recentnog Altur Mura Mimika Orchestra. Domaći suci glazbe ujedinjeno prigrljuju, a kao potvrda kvalitete i inovativnosti mladom bendu slijede nominacije za nagrade Rock&Off i Porin. U prvotnoj formaciji predstavili su se s gitaristom Filipom Pavićem koji se ubrzo potpuno fokusira na samostalni rad. I to vraški uspješno. Bendu pak slijede” “zaokret i poravnanje”, kako sugerira naslov njihovog prošlogodišnjeg EP-ja Rotate, Align –  nakon transformacije benda kada u postavu dolazi klavijaturistica i vokalistica Ana Čop. Pjevačica je dio nove faze benda nakon što se pokazala jednim od najsjajnijih dijelova Shapelessa, gdje se pojavila kao gošća na pjesmi “Porzellan”.

Kemija s Jakom Arhom (saksofon, elektronika), Hrvojem Kraljem (električni bas), Jerkom Jurinom (bubanj) i Lukom Čapetom (električna gitara) prelila se u izdanje kojim su najavili svježi zvuk. Trokut vozi sonični slalom kroz teme životne dezorijentacije (“Temptation”), pronalaska nadahnuća i motivacije u mladenačkim sanjarenjima (“Boi”) do preispitivanja granica ljubavi (“Waiting Hours”).

Trokut

Trokut / Marina Uzelac

Ekipa, ono što me zanima u samom početku jest vaše obrazovanje u odnosu na rad u bendu. Školovani ste glazbenici pa tu nekad može dolaziti i do žustrih prijepora i razlika u mišljenjima o smjerovima rada. Kako izgleda dinamika stvaranja?

Hrvoje: U bendu nema velikih prijepora jer se međusobno poštujemo i kao glazbenici i kao osobe. Poznajemo se već dugi niz godina te smo se kroz ovaj period još više zbližili i zajedno formirali smjer, zvuk i koncept glazbe koju želimo stvarati i izvoditi.

Jezik benda proizlazi iz zajedničkih točaka unutar spektra glazbe koju kao pojedinci slušamo, ali i iz međusobnih različitosti, čime glazba koju stvaramo dobiva na raznovrsnosti te nas tjera na daljnji rad i napredak. Prijedlozi unutar benda su uvijek dobrodošli i zajedničkim snagama donosimo sve odluke.

U vrijeme kada albumi gube na značaju kao cjeline poradi sveprisutnosti i dominacije streaminga, vi objavljujete EP. I to ne samo na digitalnim servisima. Kako gledate na formu EP-ja u današnje vrijeme streaminga i probavljivih formi?

Ana: EP je format koji je u duhu današnjeg vremena jer slušatelju u kratkom vremenu predočuje zvuk i koncepta benda, te slušatelj vrlo brzo može osjetiti sviđa li mu se ta glazba ili ne.

Zbog promjene u postavi benda došlo je do tranzicijske faze, koja se manifestirala i u glazbi. EP nam se činio kao odličan format za prezentaciju ovog tranzicijskog razdoblja jer smo željeli zabilježiti i slušateljima naslutiti budući zvuk i smjer benda.

Trokut / Marina Uzelac

Trokut / Marina Uzelac

Kako se koordinirate u tri države rada i života?

Hrvoje: Organizacija i koordinacija benda kroz tri države nije jednostavna, ali nam današnja tehnologija omogućava da velik dio toga možemo obaviti neposredno internetom, preko Zooma i raznih drugih alata prilagođenih radu na daljinu.

Nove ideje i kompozicije tako možemo zabilježiti i predstaviti članovima benda na jednomjesečnim sastancima. Kada se naposljetku vidimo uživo, taj niz ideja i kompozicija zatim raščlanjujemo, lijepimo, okrećemo i ponovo sastavljamo u nešto koherentno.

Prilikom organizacije koncerata i turneja usklađujemo bendovske obaveze s individualnim obavezama i školovanjima. Kad smo zajedno, trudimo se maksimalno iskoristiti to vrijeme.

Nakon hvaljenog prvijenca Shapeless, Filip Pavić (gitarist) odlučio se fokusirati na svoju karijeru. Jerko, zanima me čuti kako je to prošlo, kao tata benda?

Jerko: S Filipom smo u izvrsnim odnosima te često sviramo zajedno u nekim drugim jazz formacijama.

Znamo kakav status jazz ima među svakodnevnom mlađob publikom, a kojima se opet želite predstaviti i približiti. Recite nama i njima po čemu to Trokut može reći da je suvremen bend koji će premostiti generacijske jazove?

Luka: Trokut je na putu stvaranja jedinstvenog zvuka koji u osnovi svog glazbenog jezika ima sposobnost brze evolucije te balansa između kompleksnosti i jednostavnosti.

Granice među generacijama, barem u smislu umjetnosti, sve se više gube zbog sve većeg broja kreativnih medija, razvoja tehnologije, tržišta i edukacije. Posvećeni smo kreiranju kvalitetnog audiovizualnog sadržaja te prezentaciji tog sadržaja kako slušateljima benda, tako i onima koji za bend do sada možda nisu čuli.

A kako mislite da suvremeni jazz može preživjeti u generaciji ponavljanja, kratkih formi i streaminga?

Jaka: Jazz je temeljen na osnovnim ljudskim vrijednostima koje nikada neće „izaći iz mode“ – iskrenosti, kreativnosti, komunikaciji, temeljitom radu i predanosti. Te vrijednosti je gotovo nemoguće iskvariti tehnologijom ili najnovijim obrascem konzumiranja glazbe te će iz tog razloga jazz, kao gotovo zanatski žanr, uvijek imati svoje mjesto u kulturi. Trudimo se jazz glazbu osvježiti novim teksturama i formatima, a ipak se držati njegovih temeljnih postulata.

No vratimo se na vaš studijski intermezzo: EP Rotate, Align koji pak dolazi u fizičkoj formi audiokazete, ali u ograničenoj nakladi. Kako to da su se odlučili na taj medij? Ne mislite li da današnje generacije neće ni prepoznati format?

Luka: Odabir audiokazete kao formata izdanja EP-a dogodio se donekle spontano, no najbitniji razlog je bio manifestirati prekrasan dizajn omota Svena Sorića u nešto opipljivo. Format audiokazete omogućava dizajneru da se izrazi i u fizičkom obliku, a donosi i određenu estetiku DIY.

Nemamo strah od toga da današnje mlađe generacije neće prepoznati format jer smo svjesni da će većina slušatelja EP poslušati kroz Bandcamp i streaming servise. Audiokazeta nam predstavlja mali umjetnički artefakt kojim je EP iz digitalne domene prešao u realnu.

Iako je kliše od pitanja, moramo pitati kako biste vi najbolje stilski opisali Rotate, Align?

Jaka: EP stilski pripada fuziji suvremenog jazza, elektronske glazbe, trip-hopa i ambijentalne glazbe. Dosta je teško stilski u potpunosti opisati naš bend, staviti nas stilski u jednu ladicu, što vidimo kao svoju prednost.

Svi članovi benda imaju background u jazz glazbi i to će uvijek činiti naš način izražavanja, ali uvijek ostajemo otvoreni za nove ideje i različite kreativne porive.

Trokut / Marina Uzelac

Gdje ste do sada predstavili EP?

Ana: EP smo do sada predstavili na dvije europske mini-turneje po Njemačkoj i Poljskoj, gdje smo, između ostalog, nastupili u Berlinskom jazz klubu Donau115, koji je proglašen za jednog od najboljih europskih jazz klubova, te na Jantar Jazz festivalu u Gdańsku. Uz europske koncerte nastupili smo i na nizu festivala i klubova u Hrvatskoj, poput Telekom Electronic Beats i  Let’s Rock #3 festivala.

Ovih dana ćemo vas imati prilike ponovno slušati Trokut u KSET-u i to uz posebnog gosta. ELEVEN je samostalni live act ABOP-ovog bubnjara Ivan Levačića, koji svoju glazbu izvodi uživo uz pomoć sintesajzera, sekvencera, samplera i ritam mašina. Glazbu mu karakteriziraju čvrsti, plesni ritmovi i bass dionice koje se isprepliću s emotivnim filmskim temama te poletnim sekvencama analognih sintesajzera. 2020. godine osvojio je nagradu Ambasador 2020 za najperspektivniji autorski projekt. Ostavio je duboki trag na domaćoj glazbenoj sceni kao autor i aktivan član bendova ABOP, Chui i Kries, nekadašnji bubnjar bendova Pridjevi, Lollobrigida, Pips, Chips & Videoclips i Mayales te prateći bubnjar Natali Dizdar i Dine Dvornika.

Možete li nam nešto reći o nadolazećem koncertu u KSET-u?

Ana: U KSET-u ćemo predstaviti naš EP Rotate, Align i prvi put odsvirati novi materijal koji će se naći na našem drugom albumu uz, naravno, pjesme s albuma Shapeless. Uz nas je i fenomenalni ELEVEN koji vas neće ostaviti ravnodušnim sa svojim setom live elektroničke glazbe.

Moglo bi Vas zanimati