28
stu
2023
Intervju

Ususret velikom koncertu u Domu sportova

z++: „Nije dobro započinjati rad na pjesmi s ciljem da svira na radiju“

z++

z++ /Matej Grgić

share

z++ (Zvonimir Husnjak) jedan je od predvodnika nove generacije domaćih autora pop glazbe iza kojeg je veoma uspješna godina

z++

z++/Matej Grgić

Počeo ju je primitkom gotovo svih glazbenih nagrada u Hrvatskoj za pjesmu “Trebaš li me” koju je napisao u suradnji s Matijom Cvekom, a koja je obilježila 2022. godinu, zbog čega je proglašena Hitom godine i prema mišljenju publike na nagradi Cesarica i prema mišljenju struke na nagradi Porin.

Nakon dva uspješna albuma najavio je i izlazak trećeg albuma, prije kojeg će nastupiti u zagrebačkom Domu sportova 2. prosinca, na svom najvećem solističkom koncertu do sada.

„Oduvijek mi je glavni cilj bio napraviti dobru pjesmu, nešto što bih i sam slušao”

Vojko V na istom je mjestu prije nekoliko tjedana produkcijom postavio nove standarde, a z++ nam otkriva kako će također publici pripremiti nešto posebno: „Bit će zanimljivo, baš sam bio neki dan s čovjekom koji radi vizuale pa smo prošli kroz sve, bit će sjajno. Imat ću nekoliko gostiju koje još ne mogu najaviti”, otkriva nam Zvi koji, kaže, na samom početku karijere nije zamišljao da bi jednog dana mogao nastupiti u dvorani poput Doma sportova:

„Oduvijek mi je glavni cilj bio napraviti dobru pjesmu, nešto što bih i sam slušao. Također, htio sam se osamostaliti i živjeti od glazbe, a to sam postigao”, čime smo se složili da se od glazbe u Hrvatskoj može živjeti, ali, kako Zvi kaže, „ako te sluša dovoljno ljudi”.

z++

z++/Matej Grgić

Nedavno objavljena pjesma “sedmo nebo” postala je standard radijskog etera, čime mu je zaradila i nagradu Cesarica za Hit rujna. Uslijedila je objava pjesme “ŠNiT” u suradnji s Massimom Savageom. Ova dva stilski potpuno različita djela naći će se na njegovom novom albumu: „Bit će malo drugačiji od prethodnog. Dosta je vremena prošlo, bilo bi čudno da na albumu bude sve slično ili isto. Singlovi su zato različiti. ‘sedmo nebo’ je meni osobno bliža, nešto što volim raditi. A ‘ŠniT’ smo Massimo i ja smislili na mom rođendanu i ispala je super ideja. Videospot smo išli snimati u Berlin, zabavili smo se i napravili odličan posao. Jako sam zadovoljan tom pjesmom, mislim da će biti odlična uživo!”

„Istražujem, baš istražujem, čak i više nego prije”

Album za sada, kaže, ima snimljenih sedam-osam pjesama, koje će biti žanrovski raznolikije nego do sada: „Bit će to sve lijepo povezano. Istražujem, baš istražujem, čak i više nego prije. Mislim da je to i dalje neki z++ zvuk, barem što se tiče vibea i emocija koje prenosim. No, što se tiče instrumentala, bit će tu nekih stvari koje do sada nisam radio i tome se jako veselim.”

Glazbenu se inspiraciju trudi ne pronalaziti u drugoj glazbi, a protekle dvije godine, otkriva nam, intenzivno sluša Beatlese: „Slušao sam ih i prije, ali sada dosta studiozno slušam njihove albume, budući da su oni postavili stvarno puno pravila.”

z++

z++/Matej Grgić

A neka nova pravila na domaćoj glazbenoj sceni postavio je upravo on, posebice pjesmom “Trebaš li me” za koju, govori, nije očekivao da će biti toliko veliki hit: „Mislio sam da će biti hit, ali ne i hit godine. Dosta me sve to iznenadilo, super je ispala pjesma i jako mi je drago zbog toga. Bila je to jedna kvalitetna suradnja!”

Dodjele nagrada do tog trenutka nije pratio, no kada je u ruke primio Porin i Cesaricu, promijenio je mišljenje: „Nagrade mi više znače zbog okoline, zbog mojih roditelja. Osobno mi to nije bilo nešto, nisam to previše pratio, više sam iz underground scene. Nije mi to ni umjetnički previše značilo, no sada kada sam ih osvojio, vidim kako je to lijepo. Počinješ to cijeniti, a otvaraju ti se neka druga vrata i to je sjajno. Dobiješ priznanje na nekoj drugoj razini”, iskreno će.

Zasigurno mu se još više otvorilo radijsko tržište, no to mu nije glavna vodilja pri stvaranju: „Za ‘sedmo nebo’ reklo bi se da se čuje da je napravljena za radio. No nije tako; ne idem ciljano u takve akcije jer mislim da nije dobro započinjati rad na pjesmi s ciljem da svira na radiju. Ova pjesma ima taj zvuk, ali to je nešto što i ja volim. Volim kvalitetan pop zvuk, kao što je Daft Punk 2013. radio s nekim pjesmama. Volim i stari disco pop iz sedamdesetih i osamdesetih.”

z++

z++/Matej Grgić

Njegova glazba izvrsno funkcionira i uživo, čemu su dokaz nebrojeni koncerti koje je do sada održao diljem regije, ali i nadolazeći u Domu sportova: „Sigurno sam napredovao u nastupima uživo protekle dvije godine, što se tiče tehničke sigurnosti, ali uvijek ima mjesta za napredak. Razmišljao sam kako sve to dovesti do neke druge razine, ali to ćemo vidjeti nakon nadolazećeg albuma. Možda kombinirati s nečim instrumentalnim, bar na nekim dijelovima koncerta, to bi svakako bilo zanimljivo.”

Znači li to da ćemo ga uskoro moći gledati uživo s bendom?

„Ne u klasičnoj varijanti benda, više bih u nekim kraćim segmentima nastupa koristio određene instrumentaliste. Klasični bendovski nastup ne bih htio. Glazba je većinom rađena na elektroničkoj bazi i mislim da bi se dosta toga izgubilo s bendom”, iskreno će.

„Massimo i ja neke zajedničke projekte u budućnosti, to će biti nešto od Retfatlante”

Osim što je izvrstan autor, posebno se ističe njegov producentski zanat koji je samostalno izučio i izbrusio. Što bi savjetovao mladom producentu na početku karijere?

„Savjetovao bih što i svi ostali, iako je klišej: da ne sluša nikoga i da radi po svome. Naravno, neka prvo savlada osnove i pravila po kojima se stvari rade. Toliko je YouTube tutorijala dostupno. Ako ideš u neku školu za audioprodukciju, to je super i sve poštujem, no vlastiti mi je primjer dokaz da možeš i sam sve naučiti, pogotovo u današnjem vremenu kada je sve toliko dostupno.

Treba raditi, grabiti svaku priliku na početku, svaki izazov, surađivati s bilo kim. Ne treba se zatvarati u sebe. Imam nekih prijatelja koji su odlični producenti, ali kada treba nešto izbaciti, uvijek misle da to nije dovoljno dobro, misle da nešto nedostaje…Treba se jednostavno baciti u to i što bude – bit će. Ako bude loše, naučit ćeš nešto iz toga. Ako bude dobro, onda još bolje to napraviš.”

z++ i Maja Trstenjak

z++ i Maja Trstenjak/Matej Grgić

Retfatlanta je osječki glazbeni kolektiv kojeg je z++ dio, zajedno s Massimom Savageom i Đijem, a koji obilježava nešto tvrđi zvuk. Zanimalo nas je što se događa s tim projektom.

„Ne događa se puno, Đi je sada u nekim obiteljskim vodama. Massimo je otvorio street food restoran u Osijeku koji mu odlično radi. Radit ćemo Massimo i ja neke zajedničke projekte u budućnosti, to će biti nešto od Retfatlante.”

Zvi nam je otkrio i da trenutno surađuje s jednom poznatom hrvatskom pjevačicom, no najviše je fokusiran na novi album i koncert u Domu sportova. Novi album trebao bi svjetlo dana ugledati „u prvom kvartalu 2024. godine”.

S nestrpljenjem ga iščekujemo.

Moglo bi Vas zanimati