10
ožu
2022
Izvještaj

Acoustic Project koncertom predstavio 'Furious Dance'

Acoustic Project

Ansambl Acoustic Project Foto: Goran Matošević

share

Acoustic Project, ansambl koji je 2008. osnovao skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, u zagrebačkoj je Laubi održao koncert i promociju novog CD-a. Poznat po sintezi različitih stilova, crossoveru klasične, jazz, pop i rock glazbe, ansambl je svom impresivnom obuhvatnom rasteru dodao i folklornu glazbu potvrđujući tako svoj umjetnički stav o kontinuiranom istraživanju glazbenih prostora, proširivanju vidika te traženju novih izazova.

Furious dance u izdanju talijanskog izdavača Velut Luna njihov je drugi album, ujedno i finalni produkt projekta folklorne fuzije koji je nastajao kroz šest godina i s kojim se ansambl već predstavio publici nastupajući na brojnim festivalima.

Od svog osnutka ansambl je mijenjao postav, a danas ga čini deset glazbenika čija međusobna uigranost i izvođačka kemija na sceni plijeni pažnju. Ansambl čine: Dani Bošnjak, flauta; Branko Mihanović, oboa; Nikola Fabijanić, saksofon; Mario Čopor, klavir; Stanislav Muškinja, bubnjevi i udaraljke; Marco Graziani, violina; Val Bakrač, violina; Filip Vitko, viola; Petar Kovačić, violončelo; Dubravko Palanović, kontrabas.

Kao dokaz njihove sinergije može poslužiti činjenica da je album Koncerti za saksofon i gudače, koji su snimili Nikola Fabijanić i Acoustic Project Strings nominiran za ovogodišnju nagradu Porin i to u tri kategorije (za najbolji album, skladbu i snimku albuma klasične glazbe).

Nominaciju za Porin 2013. godine Ansambl Acoustic Project dobio je i za svoj istoimeni prvijenac (u kategoriji za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe) na kojemu je predstavio obrade eklektičnog odabira skladatelja među kojima se ističu J. S. Bach, Chick Corea i Astor Piazzolla. Za razliku od prvog, na njihovom drugom albumu nalaze se autorska djela, a od skladatelja pronalazimo samo dva imena i to ona Dubravka Palanovića te Srđana Berdovića.

Zadržavajući svoj prepoznatljivi crossover pristup, publika je mogla čuti široku lepezu stilova, od klasike, (latin) jazza, filmske do folklorne glazbe s upečatljivim ritmovima rumbe i salse. Većinu od dvanaest skladbi na albumu napisao je Palanović, a zajednička nit vodilja i inspiracija ovog albuma bila je folklorna glazba različitih hrvatskih geografskih regija koja čini osnovni tematski i ritamski materijal, kojim se skladatelji poigravaju provlačeći ga kroz crossover filtere kako bi ga učinili bliskim i prepoznatljivim, a istovremeno svježim i suvremenim. Ovim pristupom oživljavaju se novonacionalne ideje glazbe 20. stoljeća, po uzoru na Belu Bartóka i Jakova Gotovca koji su s lakoćom balansirali na tankoj granici folklorom obojane, ali neosporno autorske glazbe.

Furious dance

Koncert je otvorila Palanovićeva skladba Divlji tanac po kojoj je album i naslovljen. Svjesno zaobilaženje stilskih ograničenja i prožimanje različitih slojeva upravo je ono što njihovu glazbu otvara širokom spektru publike pa je prisutna publika u rasponu od 7 do 77 jednako oduševljeno reagirala na energičnost i ritmičnost tanca, čiji ga opis divlji savršeno opisuje.

Mistični putevi Istre naslov je najdojmljivije skladbe s programa, koja nosi istarski melos s refrerencom na sopele koje imitiraju oboa i saksofon u amalgamu s plesnim ritmom salse.

Prije izvedbe skladbe Tvoji snovi violinist Marco Graziani obratio se publici objasnivši kako je upravo to skladba koju članovi ansambla doživljavaju najemotivnije jer su je snimali netom nakon zagrebačkog potresa. Riječ je o dojmljivom spoju nježne raspjevane melodije s ritmom rumbe u naglašeno romantičnoj atmosferi. U ime ansambla Graziani je ovu interpretaciju posvetio ženama u publici njihova koncerta, u povodu Međunarodnog dana žena.

Sjećam se ‘Plavog trnaca’  evocira glazbu hrvatskog sjevera, dok je Drmeš od prepoznatljivog slavonskog zvuka doživio zaokret ka filmskoj glazbi te jazzu.

Snaga ovog ansambla leži u tehničkoj ‘ispoliranosti’ na svim razinama, od vješte instrumentacije do fantastične i uvjerljive izvedbe

Koncert je završen skladbom Kamene zvijezde, inspirirane tradicionalnom guslarskom glazbom Dalmatinske Zagore koju je Palanović prilikom predstavljanja CD-a s producentom Marcom Lincettom u siječnju izdvojio kao najdražu skladbu s ovog albuma.

Najveća snaga ovog ansambla ne leži nužno u domeni estetike same glazbe koju izvode, već u tehničkoj ‘ispoliranosti’ na svim razinama, od vješte instrumentacije do fantastične i uvjerljive izvedbe u kojoj se ogleda nezanemarivo veliko i dugogodišnje sviračko iskustvo članova ansambla, kao i njihov autentični užitak u muziciranju.

Ovim koncertom i CD-om ansambl Acoustic Project sigurno je zakoračio u glazbeni mainstream, ne žrtvujući pritom visoke kriterije na svom putu uspješnog približavanja široj publici koja ih je oduševljeno prihvatila.

Acoustic Project

Ansambl Acoustic Project Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

Foto: Goran Matošević

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati